Zbornaja komanda razmontirala Češku!

Rusi slavili 4:1 golovima Džagojeva (dva), Širikova i Pavljučenka. Jedini gol za Češku postavio Pilarž. Ekipa Dika Advokata blizu druge faze
58 pregleda 10 komentar(a)
Rusija, Foto: Beta/AP
Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.06.2012. 21:13h

Ono što nije mogla Crna Gora u baražu za Evropsko prvenstvo uradila je Rusija prvog dana Eura, i to na kakav način - ekipa Dika Advokata razmonitrala je Češku (4:1) i najavila veće domete od običnog prolaza u drugu fazu, koje je sada više nego izvjesno.

Četa Mihala Bileka, koja je stigla do Eura preko Crne Gore, bila je bespomoćna pred udarima fantastičnog ruskog kvarteta u napadu, Aršavina, Džagojeva, Keržakova i Širokova. Njih četvorica su u prvom poluvremenu brzim akcijama i munjevitim promjenama mjesta pretumbali češku odbranu da je i svemoćni Petr Čeh, junak Čelzija u Ligi šampiona, bio bespomoćan pred silovitim i preciznim udarcima iz nebranjenih pozicija.

“Rosija razgromila Čehiju”, objavio je ruski “Sport”, uz poruku protivniku - Davaj, do svidanja! (Hajde, zbogom!)

- Gledali smo mnoge utakmice Rusije, znali smo šta treba da uradimo, ali nismo mogli da ih pohvatamo. Stvorili su nam mnogo šansi, a rezultat je posljedica - bio je surovo realan selektor Češke Bilek.

Meč na Gradskom stadionu u poljskom Vroclavu promovisao je mladog napadača CSKA iz Moskve Alana Džagoeva u prvu veliku zvijezdu Evropskog prvenstva.

- Lijepo je početi na ovakav način. Ovo je jedan od šest koraka do finala. Bilo je teško kada su Česi smanjili na 2:1, ali onda je ušao Pavljučenko i mnogo nam pomogao. Treba da mu zahvalimo - kazao je Džagoev.

Napadač CSKA počeo je i završio akciju u 19. minutu u kojoj su još učestvovali Aršavin (centaršut) i Keržakov (šut glavom u stativu).

Već tada je bilo jasno da su Česi preslabi i prespori za rusku verziju “totalnog fudbala”, vođenu preciznom rukom holandskog trenera Advokata. Šanse su se ređale kao na traci, Česima je pucalo sa svih strana, a samo je Širokov, nakon asistencije Aršavina, uspio da prebaci Čeha i poveća na 2:0.

- Prije svega sam oduševljen stadionima i atmosferom, jedva čekam da odigramo naredni meč sa Poljskom u Varšavi - bio je čudno rezervisan Dik Advokat nakon velike pobjede.

Česi su početkom nastavka preko Pilarža (dao gol i Crnoj Gori u Pragu) vratili neizvjesnost, ali i naljutili Ruse - rezervista Pavljučenko prvo je asistirao Džagoevu, a potom i sam savladao Čeha za sigurnih i ubjedljivih 4:1. I moglo je da bude još golova, Rusi su promašili makar još četiri velike šanse.

- Ne smijemo da zapanemo u euforiju. Samo je tri dana do naše sljedeće utakmice. Ovo je bilo sjajno, ali treba sve da zaboravimo i okrenemo se Poljskoj - kazao je Pavljučenko.

Rusi su i prošli Euro otvorili rezultatom 4:1, ali porazom, od budućeg šampiona Španije. Ipak, dogurali su do polufinala i bili jedno od najprijatnijih iznenađenja prvenstva, vođeni takođe Holanđaninom, Gusom Hidinkom. Ponavlja li se istorija?

RUSIJA - ČEŠKA 4:1

Vroclav - Gradski stadion. Gledalaca: 40.000. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Strijelci: Džagojev u 15. i 79, Širokov u 24. i Pavljučenko u 82. minutu za Rusiju, Pilarž u 52. minutu za Češku.

Rusija: Malafeev, Anjukov, Ignaševič, Žirkov, Berezutski, Širokov, Denisov, Zirjanov, Džagojev (Kokorin), Aršavin, Keržakov (Pavljučenko).

Češka: Čeh, Gebre Selasie, Kadlec, Hubnik, Sivok, Režek (Hubšman), Rosicki, Plašil, Pilarž, Jiraček (Petržela, Baroš (Lafata).

Bonus video: