Želja i motiv nisu bili dovoljni

Crna Gora je izgubila drugi uzastopni meč u kvalifikacijama, ali je ostala 2. na tabeli grupe E sa sedam bodova, koliko ima i Danska. Rumunija i Jermenija imaju po šest, Poljska je već nedostižna za sve sa 13
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2017. 20:53h

Poljska je preuzela potpunu kontrolu u grupi E kvalifikacija za Mundijal, jer je večeras pod Goricom imala klasu više u napadu od desetkovane crnogorske reprezentacije.

Sjajan gol Mugoše nakon maestralnog centaršuta Kojaševića za 1:1 u 63. minutu, kada je proradio vulkan na stadionu, nije bio dovoljan - Levandovski i Pišček, nekadašnji tandem Borusije Dortmund, lansirali su Poljake ka Mundijalu u Rusiji.

Crnoj Gori ostaje da se u nastavku kvalifikcija bori za drugo mjesto i baraž, sa Dancima i Rumunima, uz nadu da će u mečevima odluke, prvo u junu, a posebno u septembru i oktobru, biti barem za nijansu kompletnija.

Jer, nedostatak nekoliko najjačih karata iz Tumbakovićevog špila, a posebno Jovetića u napadu, protiv jakih Poljaka nije mogao da se nadomjesti.

A činilo se da može. Kada je pola sata prije kraja Crna Gora izjednačila na 1:1, a onda preko Šofranca imala i odličnu šansu za potpuni preokret, mislilo se da će veliki motiv i želja, uz frenetičnu podršku sa tribina, ovoga puta biti dovoljni. Ipak - nisu bili.

Zaslužili su gosti da pobijede, barem po čistim fudbalskim stvarima. Sve do izjednačenja Mugoše u potpunosti su kontrolisali igru, a prije našeg gola propustili i dvije velike šanse da sve riješe.

Počelo je ofanzivom Poljaka, koji su već u 3. minutu najavili da su došli u Podgoricu po pobjedu - Božović je odbranio šut Grosickog iz dobre pozicicije, a Glik nakon kornera nogom gađao tik pored stative.

„Sokoli“ su se nakon desetak minuta oslobodili pritiska i samo najavili da bi mogli da urade nešto u napadu. Sjajni prekidi koje je izvodio Kojašević mogli su da budu adut, kao u prethodna četiri meča, ali ih ovoga puta nije bilo previše. Bećiraj je u 15. minutu glavom pokušao da skrene udarac Vešovića, ali je Fabijanski bio budan - najozbiljniji pokušaj našeg tima u prvog poluvremenu.

Brzo su Poljaci opet preuzeli kontrolu igre, u 31. minutu su imali veliku šansu, kada je Stojković sa gol linije otklonio pokušaj Zjelinskog, a u 40. minutu i poveli.

Savić je visoko podigao nogu i spriječio šut Levandovskog na 20 metara, a faul koji je dosudio Mađar Kašai izazvao je burnu reakciju Tumbakovića i za posljedicu imao tri vezana žuta kartona naših fudbalera (Savić, Mugoša, kasnije i Vešović).

Levandovski je majstorijom dolio ulje na vatru - elegantno je prebacio živi zid, van domašaja Božovića.

Još agresivnije je naša reprezentacija ušla u drugo poluvrijeme, a u 58. minutu imala je najozbiljniji pokušaj koji je stvorila iz igre - Mugoša je gađao preko gola, nakon centaršuta Stojkovića.

Prijetila je, međutim, konstantna opasnost iz kontranapada, pa su Poljaci u 61. minutu, nakon vezanih grešaka crnogorskih fudbalera, propustili dvije šanse da riješe utakmicu.

Prvo je Šofranac sa gol-nije izbio u polje udarac Levandovskog i ispravio grešku Stojkovića, dok se već u narednom napadu Pišček našao oči u oči sa Mladenom Božovićem, koji je odbranio.

Kazna koja samo dva minuta stigla Poljake bila je surova - perfektan centaršut Kojaševića sa lijeve strane i vrhunska reakcije Mugoše glavom. Gol koji nije imao najavu - zato se erupcija na stadionu još jače čula.

Pokušala je Crna Gora na krilima izjednačenja da dođe čak do pobjede, Šofranac je u 71. minutu ostao sam na pet metara nakon kornera Kojaševića, ali je slabo zahvatio loptu glavom.

Ovoga puta je poljska kazna bila surova - osam minuta prije kraja Zjelinski je lansirao Piščeka, ofanzivnog beka Borusije, koji je lobovao Božovića - lopta se od stative odbila u mrežu za veliko slavlje Poljaka.

Crna Gora je pokušala ponovo, ali se protiv jačeg protivnika teško dva puta vratiti u igru. Nije pomogao ni Mirko Vučinić, koji je ušao u nadoknadi, upisavši prve minute nakon 17 mjeseci pauze.

TOK MEČA

Kraj! Crna Gora je izgubila drugi uzastopni meč u kvalifikacijama, ali je ostala 2. na tabeli grupe E sa sedam bodova, koliko ima i Danska. Rumunija i Jermenija imaju po šest, Poljska je već nedostižna za sve sa 13.

Završen je meč u Klužu - Rumunija - Danska 0:0.

92. minut - Mirko Vučinić ulazi u igru umjesto Marušića, kod Poljaka Cionek umjesto Mačinskog

Igraće se pet minuta sudijske nadokande.

90. minut - Lukaš Teodorčik je bio sam na sedam-osam metara od gola, ali je loše procijenio let lopte.

86. minut - Ljubiša Tumbaković napada bod - ubacio je Luku Đorđevića umjesto Aleksandra Šćekića. Fudbaleri Crne Gore su tražili penal, jer je Kamil Glik igrao rukom, ali je Viktor Kašai dosudio zbog faula Stefana Savića nad Mačinskim.

ž82. minut - Poljska opet vodi. Pjotr Zjelinski je odlično proigrao Lukaša Piščeka, koji je prebacio Mladena Božovića i od stative zatresao mrežu. Čini se da je golman "sokolova" bespotrebno istrčao, što je bek Borusije Dortmund kaznio.

80. minut - Debitant Mirko Ivanić ulazi umjesto Damira Kojaševića, koji se povrijedio prilikom šuta. Vezista BATE Borisova je čekao kraj aut-linije preko dva minuta, jer sudije nisu dozvolile da zamijeni Kojaševića kada je ušao i Teodorčik. Poljaci su dugo držali loptu, ali nisu napravili ništa.

78. minut - Prva izmjena na utakmici. Mijenja Adam Navalka - umjesto veziste Linetija, u igri je Lukaš Teodorčik, napadač Anderlehta.

71. minut - Kakva šansa za Crnu Goru! Kojašević je sjajno centrirao iz kornera, Šofranac bio sam kao duh na pet metara, ali kao da se zbunio.

67. minut - Borba se rasplamsala, sada obje ekipe napadaju.

63. minut - Crna Gora je izjednačila!!! Steeeeeefaaaaaan Muuuuugooooošaaaaa!!!

Damir Kojašević je sjajno centrirao, Mugoša se ubacio iza leđa zbunjene odbrane Poljske, koja je pravila ofsajd zamku, ali je previdjela napadača Karlsruea, koji je sa nekoliko metara glavom matirao Lukaša Fabijanskog.

Zanimljivo je da je neposredno prije pogotka selektor Ljubiša Tumbaković podigao Mirka Ivanića, ali ga je povukao, jer je bio spreman da zamijeni Mugošu.

Stefan Mugosa Goal vs Poland (1-1) by wfproductions

61. minut - Kakve dvije šanse za Poljsku! Robert Levandovski se dva puta poigravao i nije savladao Mladena Božovića nakon velikih grešaka odbrane, prije svih Filipa Stojkovića i Stefana Savića. Prvi put je loše šutirao, drugi put možda i nevoljno dodao do Lukaša Piščeka, koji je premlako šutirao.

58. minut - Marko Vešović je probio po lijevoj strani, odlično ubacio loptu, ali je Stefan Mugoša loše šutirao sa 12 metara, iako je bio potpuno sam.

53. minut - Ništa se ne mijenja u odnosu prema igri. Poljaci diktiraju tempo, Crna Gora još čeka. Umirili su se i navijači...

48. minut - Nakon kornera Damira Kojaševića, Aleksandar Šofranac je glavom šutirao daleko od gola. Defanzivac Rijeke je na povratku ka svom šesnaestercu napravio faul nad Robertom Levandovskim i dobio žuti karton.

Poluvrijeme na stadionu pod Goricom. Crna Gora je prepustila inicijativu rivalu, prijetila iz prekida, ali je nažalost baš na taj način primila gol. Majstorija Roberta Levandovskog je bila dovoljna za prednost Poljske - 0:1.

Poluvrijeme je i u Klužu, gdje rivali "sokola" za 2. mjesto u grupi E, Rumunija i Danska, nisu još tresli mreže.

41. minut - Žuti karton i za Vešovića, koji je u napadu faulirao Lukaša Piščeka i oštro protestovao. Zbog drugog kartona neće igrati protiv Jermenije u Podgorici.

40. minut - Robert Levandovski je rastužio navijače! As Bajerna je sa 20-ak metara odlično izveo slobodan udarac i pogodio tik uz stativu. Mladen Božović je ostao ukopan.

Sve je krenulo nakon lošeg ispucavanja Mladena Božovića, Stefan Savić je pokušao da izblokira šut Levandovskog, ali je Viktor Kašai dosudio faul, iz kojeg je sjajni napadač bio nemilosrdan i postigao gol i na 10. uzastopnoj utakmici u kvalifikacijama za evropska prvenstva.

38. minut - Žuti karton za Stefana Savića i slobodni udarac za Poljsku sa 20 metara. Požutio je i Stefan Mugoša.

31. minut - Velika šansa za Poljsku! Robert Levandovski je dodao do Kamila Grosickog, koji je zaobišao Adama Marušića i pronašao Pjotra Zjelinskog samog na pet metara od gola, ali je vezista Napolija loše primio loptu i dozvolio Filipu Stojkoviću da spriječi pogodak.

29. minut - Ništa se ne mijenja - Crna Gora više nego solidno parira favorizovanom rivalu, koji nije zaprijetio poslije 3. minuta.

22. minut - Crna Gora ima 42, a Poljska 58 odsto posjed lopte.

18. minut - Marko Vešović je bnakon odličnog pasa Damira Kojaševića pokušao da iznenadi Lukaša Fabijanskog, ali je pogodio desnog beka Poljske Lukaša Piščeka.

15. minut - Lukaš Fabijanski je spasao Poljsku! Šutirao je Marko Vešović, Fatos Bećiraj skrenuo loptu, ali je golman gostiju odličnom reakcijom spriječio gol.

13. minut - Ništa se ne mijenja. Poljaci su bolji, ali ne i previše opasni.

7. minut - Poljska diktira tempo, Crna Gora se brani, ali ne preblizu svog gola.

3. minut - Šansa za Kamila Grosickog. Vezista Hala je šutirao iskosa sa lijeve strane, ali je Mladen Božović odbranio. Nakon kornera je šutnuo Kamil Gilk, ali pored stative.

1. minut - Dugo čekanje je gotovo, meč na stadionu pod Goricom je počeo.

Crna Gora i Poljska od 20 i 45 igraju meč petog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Poznati su sastavi timova.

Ljubiša Tumbaković je ukazao povjerenje Stefanu Mugoši umjesto povrijeđenog Stevana Jovetića.

Jovetić je uz reprezentaciju, izašao je sa momcima na teren, biće navijač večeras.

Mirko Vučinić je na klupi.

Tumbaković, kao što je poznato, ne može da računa ni na Bašu i Tomaševića, te Simića.

Poljska sa jednim napadačem, očekivano - Robert Levandovski je sam u špicu, Arkadijuš Milik na klupi.

Sat pred početak meča tribine su dobro popunjene.

Na južnoj tribini je oko hiljadu poljskih navijača, koje od domaćih razdvaja kordon policije.

Galerija

Bonus video: