Zenit šokirao Liverpul, katastrofa Napolija, Rubin srušio Atletiko

Golovima Hulka u 70. i Semaka u 72. minutu Zenit savladao Liverpul u Sankt Peterburgu i približio se osmini finala. Pobjeda Čelzija protiv Sparte u Pragu
52 pregleda 2 komentar(a)
Hulk, Foto: Beta/AP
Hulk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2013. 23:23h

Iako je najmasovnije evropsko fudbalsko takmičenje sinonim za iznenađenja, prvi mečevi šesnaestine finala Lige Evrope se mogu opisati samo jednom riječju - senzacije!

Branilac trofeja madridski Atletiko izgubio je kući od ruskog Rubina sa 2:0, iako je tim Dijega Simeonea u najjačem sastavu bio brojačno nadmoćniji cijelo drugo poluvrijeme. Napoli se u Italiji bori za “skudeto” a kući je potopljen od Plzenja, iako ni Napolitanci nijesu odmarali glavne vedete. Štutgart je tek remizirao sa Genkom, koji je važni gol postigao u sudijskoj nadoknadi. Ipak, popravni su na programu sljedećeg četvrtka.

A osim u rezultatima, samo senzacijom se mogu opisati i pojedini dueli, naročito u Menhengladbahu u kojem je bilo svega. Vatrometa sjajnih golova, preokreta, promašenog penala, isključenja... Lacio je ipak mogao da bude zadovoljniji remijem sa Borusijom (3:3).

Spektakularan duel i nevjerovatni promašaji obilježili su i otvaranje nokaut faze Lige Evrope u Rusiji. Zenit je dobio slavni klub sa Mersisajda, dok je Anži brzim odgovorom na vođstvo Hanovera pokazao da izrasta u veliku ekipu. Iako ima bolji rezultat od Anžija, Zenitu će biti teže u nastavku.

"Igrali smo protiv vrhunske ekipe i zahvalan sam saigračima na pomoći da ne primimo gol. Luis Suares se pokazao kao igrač kojeg je gotovo nemoguće zadržati, pa se cijela ekipa postavila tako da u nastavku dobije što manje prostora za igru. Revanš će biti jako neizvjestan, pošto je Liverpul ekipa koja igra sjajno pred svojim navijačima. Moramo se jako dobro pripremiti za duel na “Enfildu” kako bismo prošli dalje", obazriv je bio Luiš Neto, za razliku od saigrača iz Zenita koji su ubijeđeni da će im biti lakše u revanšu. Naš Luka Đorđević je meč presjedio na klupi.

Liverpul se neće predati, pogotovo nakon sjajnih 70 minuta u kojima je propustio četiri, pet zicera. Prednjačio je Suares.

"Baš kada sam pomislio da ćemo sigurno dobiti utakmicu, u periodu naše dominacije, Zenit je došao do dva brza gola. Razočarani smo porazom, ali nećemo spustiti gard, jer imamo sve što je potrebno da se revanširamo na našem terenu" zaprijetio je trener “redsa” Brendan Rodžers.

A Anži je bio zadovoljan i igrom i rezultatom, iako je Samjuel Eto promašio penal.

"S obzirom da nam je ovo prva takmičarska utakmica nakon višemjesečne pauze mi smo prezadovoljni. I rezultatom, a pogotovo igrom. Igrači zaslužuju komplimente i do poluvremena je trebalo da napunimo mrežu Hanovera. U nastavku smo bili efektivniji, zahvaljujući nevjerovatnim partijama bekova, Ješćenka i Žirkova, koji zaslužuje da ga Fabio Kapelo vrati u reprezentaciju", sa ponosom je naglasio Željko Petrović, koji je na konferenciji za novinare mijenjao trenera Anžija, Gusa Hidinka.

Utakmicu je slično vidio i strateg gostiju, Mirko Slomka.

"Nećemo se predati, pogotovo ne nakon što smo preživjeli pravi pakao u finišu prvog poluvremena".

Lagana pobjeda Intera nad Klužom (2:0, golovi Palasija), ostala je u sjenci teške povrede Dijega Milita - Argentinac će zbog loma noge propustiti ostatak sezone!

Rezultati:

Atletiko Madrid - Rubin 0:2

Karadeniz 6, Orbaiz 90

Bazel - Dnjepar 2:0

Štoker 23, Štreler 67

Inter - Kluž 2:0

Palasio 20, 87

Borusija M. - Lacio 3:3

Štrancl (penal) 17, Marks (penal) 84, Arango 88 - Flokari 57, Kozak 64, 90

Njukasl - Metalist Harkov 0:0

Štutgart - Genk 1:1

Gentner 42 - Plet 90

Totenhem - Lion 2:1

Bejl 45, 90 - Umtiti 55

Ajaks - Steaua 2:0

Alderveireld 28, Rijn 48

BATE Borisov - Fenerbahče 0:0

Bajer Leverkuzen - Benfika 0:1

Kardoso 61

Dinamo Kijev - Bordo 1:1

Haruna 20 - Obranjak 23

Levante - Olimpijakos 3:0

Rios 10, Barkero 40, Martins 56

Napoli - Viktorija Plzen 0:3

Darida 28, Rajtoral 79, Tecl 89

Sparta Prag - Čelzi 0:1

Oskar 81

Anži - Hanover 3:1

Eto 34, Ahmedov 48, Busufa 64 - Hušti 22

Zenit - Liverpul 2:0

Hulk 70, Semak 72

Bonus video: