Zimsko pozicioniranje pred proljećni rasplet

Budućnost će doći na milimetar od jesenje titule ako danas pobijedi Iskru (19 sati). Porazom u derbiju uzdrmana Sutjeska se vadi u Radanovićima, Zeta dočekuje OFK Titograd, zahuktala Podgorica gostuje Komu (13 sati)
1541 pregleda 1 komentar(a)
Igor Ivanović (Budućnost) na meču protiv Iskre aprila ove godine, Foto: Savo Prelević
Igor Ivanović (Budućnost) na meču protiv Iskre aprila ove godine, Foto: Savo Prelević

Prva polovina sezone u Telekom 1. CFL zvanično se završava danas, mečevima 18. runde, iako će prvoligaši narednog utorka odigrati još jedno, “proljećno” kolo. Ni tada, međutim, neće biti spuštena zavjesa na jesenju polusezonu, jer će u nedjelju 15. decembra Grbalj i Budućnost igrati jedini zaostali meč u prvenstvu, a istog dana su na programu i tri odložena revanša četvrtfinala Kupa.

Četvrtak na terenima CFL-a donosi nekoliko zanimljivih mečeva - derbi pod Goricom između vodeće Budućnosti i trećeplasirane Iskre, sudar timova koji pretenduju na Evropu, Zete i OFK Titograda, gostovanje zahuktale Podgorice Komu, koji je u velikoj rezultatskoj krizi, ali i put uzdrmane Sutjeske u Radanoviće, na duel posljednjeplasiranom Grblju. Sastaju se i Petrovac i Rudar, timovi koji se bore za opstanak.

Iskra rasterećena: Nemamo šta da izgubimo

Nedjeljnom pobjedom kraj Bistrice, prvom protiv Sutjeske nakon pune dvije godine, Budućnost se vratila na prvo mjesto, tamo gdje je posljednji put bila sredinom septembra. Podgoričani imaju dobru šansu da pobjedama u preostala tri meča dočekaju zimsku pauzu sa minimum četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog, što bi bila lijepa zaliha pred proljeće.

“Plavi”, međutim, danas treba da prebrode Iskru - ekipu koja je u nedjelju prekinula seriju od devet mečeva bez poraza, na kojima je zabilježila šest pobjeda.

Budućnost će, takođe, u slučaju pobjede, doći na milimetar od jesenje titule, prve od decembra 2016, kada je trener bio Miodrag Vukotić. Iskra stiže s namjerom da pokuša da uspori domaćina, a vidjeće se da li je poraz od Petrovca u nedjelju, prvi nakon dva i po mjeseca, ostavio traga na izabranike Aleksandra Nedovića.

Meč pod Goricom počinje u 19 sati.

"Napravili smo analizu posljednje utakmice i sigurno je da nismo zadovoljni prikazanim. Očekuje nas utakmica protiv Budućnosti gdje ne možemo puno da izgubimo, a možemo puno da dobijemo. Biće ovo i pravi psihološki test za nas. Domaćin ulazi u utakmicu iz sjajne igre i rezultata, a mi iz ne baš zadovoljavajućih partija. Ipak, rasterećeni smo, nemamo šta da izgubimo. Čvrsto smo na trećem mjestu i odlučni u namjeri da izborimo vizu za Evropu", kaže pomoćni trener Iskre Milivoje Novović.

Sutjeska se u Radanovićima vadi za poraz u derbiju

Igra fudbalera Sutjeske biće na posebnom “skreneru” danas u Radanovićima, protiv posljednjeplasiranog Grblja, nakon katastrofalne partije i poraza u derbiju protiv Budućnosti.

"Ne razmišljamo više o derbiju, ali moramo da pokažemo reakciju. Možda su ta utakmica i njen ishod došli u pravo vrijeme - da nas opamete i prizemlje. Dugo je prvenstvo, ne razmišljamo o bodovnoj razlici, bitno je da se što prije vratimo na pobjednički kolosijek", kaže vezista Sutjeske Branislav Janković, nekadašnji fudbaler Grblja.

Grbalj je posljednji, sa devet bodova iz 16 mečeva, bez pobjede je već 14 utakmica i glavni je kandidat za ispadanje.

"To ne mora ništa da znači, ali naš jedini cilj je pobjeda. Moramo da zadržimo mjesto u vrhu tabele", dodaje Janković.

Podgorica gleda ka vrhu, Kom se vadi iz krize

Zeta i OFK Titograd (sastaju se u Golubovcima) su cijele prošle sezone bili jedini kandidati za treće mjesto, a sada se bore za četvrto, koje donosi plasman na evropsku scenu samo u slučaju da neko od vodeća tri tima osvoji trofej Kupa.

Između njih se nakon 16 kola ispriječio debitant - ekipa Podgorice. Tim sa DG arene može danas, teoretski i do 4. mjesta, ako nastavi dobru seriju i na gostovanju Komu.

"Bitan meč za oba tima - oni su u rezultatskoj krizi, mi želimo da nastavimo pozitivan niz. Bez obzira što dugo čeka na pobjedu, ekipa Koma igra dobro na svom terenu, znali su i timove iz vrha da zaustave na Zlatici, pa smo svjesni da će biti teško. Kom nema mnogo izbora mora da ide na pobjedu, ali nakon dobre serije u pravom raspoloženju očekujemo ovaj duel", kazao je Jasmin Agović, golman Podgorice.

Bonus video: