Žires iduće nedjelje postaje selektor Libije

Žires je dobro poznata fudbalska ličnost u Africi, pošto je kao selektor radio u Gabonu i Maliju, a u Francuskoj je imao angažman u Tuluzu i Pari Sen Žermenu
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 21:43h

Nekadašnji francuski reprezentazivac Alen Žires, preuzeće mjesto selektora Libije sljedeće nedjelje, i vodiće ovu selekciju kroz kvalifikacije za Mundijal 2014. godine, objavila je danas Libijska fudbalska federacija (FLF).

"Pregovori sa Žiresom su skoro završeni i očekuje se njegov dolazak u Libiju sljedeće nedjelje, na potpisivanje ugovora", izjavio je predsjednik FLF Muftah Gvejdar.

Žires je dobro poznata fudbalska ličnost u Africi, pošto je kao selektor radio u Gabonu i Maliju, a u Francuskoj je imao angažman u Tuluzu i Pari Sen Žermenu

Njegov najveći uspjeh na mestu selektora bilo je treće mjesto Malija na Kupu afričkih nacija ove godine, koje je osvojila Zambija.

Po ugovoru, Žires bi mjesečno zarađivao 25.000 eura, ali se navodi da je uspjeh u kvalifikacijama uslov za eventualno produženje ugovora.

Dosadašnji selektor Libije Albulhafid Arbih, koji nije uspio u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija 2013, ostaće u reprezentaciji kao pomoćnik Žiresu.

Šezdesetogodišnji Žires koji je za doprinos u fudbalu odlikovan najvišim priznanjem u Francuskoj, Legijom časti, započeo je igračku karijeru u Bordou 1970. godine i bio je član francuske reprezentacije koja je 1984. osvojila titulu na prvenstvu Evrope. Bio je jedan od ključnih igrača koji su doveli Francusku do polufinala prvenstva svijeta 1982. i 1986. godine.

Žires je završio internacionalnu karijeru 1986. sa šest golova na 47 utakmica u dresu “trikolora”.

Bonus video: