Zovite me mislilac...

Salvama aplauza dočekali su engleski novinari italijanskog trenera u pres-sali stadiona "King pauer". Ranijeri, kojeg su tokom cijele karijere odlikovali gospodski maniri, čak i kada je gubio, častio je novinare šampanjcem i posebno se rukovao sa svakim predstavnikom "sedme sile".
4 komentar(a)
Ranijeri, Foto: Reuters
Ranijeri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2016. 15:09h

Trener Lestera Klaudio Ranijeri održao je prvu konfreneciju za novinare otkada je njegov tim kompletirao senzacionalan uspjeh i osvojio titulu šampiona Premijer lige.

Bila je to najljepša konferencija za novinare u trenerskoj karijeri 64-godišnjeg stručnjaka, kojeg je ne tako davno pratio epitet "gubitnika" - jer nikada prije ponedjeljka nije osvojio ništa veliko, iako je vodio puno velikih klubova.

Popularni "mislilac" došao je potom u Lester, ekipu koja se prošle sezone čudom spasila ispadanja - i ispisao jednu od najljepših stanica u istoriji evropskog sporta. U poznim trenerskim godinama, vodeći totalnog autsajdera, italijanski trener je dočekao da podigne šampionski pehar, i to u jednom od najjačih šampionata na svijetu.

"Kako ću se osjećati kada podignem šampionski pehar? Biću najponosniji čovjek na svijetu, biće to najljepši trenutak u mom životu", počeo je Ranijeri konferenciju za medije, a onda se prisjetio svojih trenerskih početaka.

"Moja bajka je počela u Kaljariju, 1987. godine. Osvojili smo Kup Serije C, a onda smo se probili do Serije A. To je bio moj prvi trofej. Ovo je sada još jedan".

Salvama aplauza dočekali su engleski novinari italijanskog trenera, u pres-sali stadiona "King pauer". Ranijeri, kojeg su tokom cijele karijere odlikovali gospodski maniri, čak i kada je gubio, častio je novinare šampanjcem i posebno se rukovao sa svakim predstavnikom "sedme sile".

Uslijedila su zanimljiva pitanja i zanimljivi odgovori...

O svojoj 96-godišnjoj majci, koja mu je najveća podrška:

"Ponosna je na mene, posebno je ponosna zbog toga što zna da sam častan čovjek. A to je najvažnije".

O navijačima:

"Dugo su sanjali. A onda sam im rekao - dili, dili dong! Probudili su se i san je postao stvarnost".

O koeficijentu 40 da će Lester i naredne sezone osvojiti Premijer ligu:

"Ne vjerujem kladionicama! One prave velike greške, i kada su u pitanju timovi, i kada su u pitanju trenerii".

O atmosferi koja ovih dana vlada u gradu Lesteru:

"Volio bih da šetam okolo sa crnim naočarima, da me niko ne prepozna, i da samo gledam šta se dešava. To je, naravno, nemoguće, ali ovo što se dešava je fantastično".

O prelomnoj tački sezone:

"Držali smo nivo od početka sezone, ali nam je pobjeda nad Mančester sitijem u gostima, u februaru, pomogla da shvatimo da možemo da igramo sa svima, da nema ciljeva koji nisu dostižni.

O mogućnostima da šampionski tim dodatno pojača za iskušenja u Ligi šampiona naredne sezone.

"Ne želim ovdje velika imena! Imam ekipu koja ima nevjerovatan timski duh i ne želim da se to remeti. Okej, novi dobri igrači su dobrodošli, ali oni moraju u potpunosti da se prilagode onom što je ovdje dugo stvarano".

O mogućnostima da neko od vodećih igrača napusti Lester:

"Prilično sam uvjeren da se to neće dogoditi. Rekao sam im - ne idite! Ostanite još jednu godinu".

O odmoru koji ga čeka:

"Ne treba mi osvježenje, najbolje se odmaram kada sam uključen u fudbal. Vratiću se ovdje 1. jula, kada će početi pripreme za novu sezonu".

O utakmici Čelsi - Totenhem, čiji je rezultat promovisao Lester u prvaka:

"Gledao sam utakmicu. Na poluvremenu, kod 2:0 za Totenhem, sjeo sam da večeram. I nisam bio uzbuđen sve dok Čelsi nije dao gol za 2:2. Onda sam skočio. Okej, bilo je za nijansu tiše nego u Vardijevoj kući".

O proslavi titule, u subotu protiv Evertona:

"Moj prijatelj, operski pjevač Andrea Boćeli će pjevati prije početka meča. Za to sam se borio, jer ovo je poseban momenat i zaslužuje nešto posebno".

O mogućem novom nadimku (spominje se "Kralj Engleske", između ostalih...):

"Zovite me kao i prije. Zovite me mislilac..."

Na kraju, Ranijeri je poručio:

"Hvala svima. Igračima, predsjedniku, stručnom štabu, navijačima. Vrijeme je slavlja, ali još nismo završili sezonu".

Bonus video: