Žulio Sezar spasao „karioke”

Domaćin VII Kupa konfederacija, Brazil, braniće titulu osvojenu u Južnoj Africi, pošto je večeras u prvom polufinalu savladao prvaka Južne Amerike, Urugvaj sa 2:1
0 komentar(a)
Fudbaleri Brazila, Foto: Beta AP
Fudbaleri Brazila, Foto: Beta AP
Ažurirano: 26.06.2013. 22:14h

Domaćin VII Kupa konfederacija, Brazil, braniće titulu osvojenu u Južnoj Africi, pošto je večeras u prvom polufinalu savladao prvaka Južne Amerike, Urugvaj sa 2:1.

Ime drugog finaliste 30. juna na “Marakani”, znaće se sjutra veče nakon utakmice Španija - Italija (21).

Nakon minuta ćutanja Marku Vivijenu Fou, koji je umro na terenu polufinala Kupa konfederacija prije deset godina, Brazil nije bio bolja ekipa, ali je fantastični golman Žulio Sezar dokazao da mu nema premca kada su u pitanju odbrane penala.

Osjetio je to njegov prošlogodišnji saigrač iz Intera, Dijego Forlan, kojem je brazilski golman odbranio penal u 14. minutu. Prethodno je Luis Gustavo za najstrožiju kaznu faulirao Luisa Suaresa.

“Karioke” su prve došle do pogotka, i to iz prvog udarca na gol Fernanda Muslere. Novo pojačanje Barselone, Nejmar je bio najbrži na loptu Paulinja ubačenu u stilu Andree Pirla sa svoje polovine u 41. minutu, Muslera je uspio da odbije loptu ali na nogu Fredu, koji je efektno plasirao u nebranjeni ugao.

Samo tri minuta u nastavku bilo je dovoljno Urugvajcima da izjednače. Poslije sjajne akcije, Edinson Kavani je nebranjivo pogodio u lijevi ugao Sezarovog gola. Igralo se potom bez šanse sve do 66. minuta, kada je udarac Forlana završio preko gola.

Urugvajci su bili konkretniji, ali bez sreće da realizuju i priliku u 79. minutu, a kazna je stigla u 86. Nejmar je na drugoj stativi sjajno pronašao Paulinja, koji je glavom pogodio praznu mrežu, nakon prve greške i loše procjene Muslere.

Uprkos sjajnoj igri Paulinja, Fifa je za najboljeg igrača utakmice proglasila golmana Brazila, Žulija Sezara.

Brazil je najtrofejnija selekcija od kada je ustanovljen Kup konfederacija, pošto u prethodnih šest turnira ima čak tri titule. No, Španija je aktuelni svjetski i evropski prvak i “karioke” će zasigurno večeras na stadionu “Kastelao” u Fortalezi navijati za “azure”, koje su u grupnoj fazi pobijedile sa 4:2.

Bonus video: