Hamilton krunisan peti put, ispred njega je samo Šumaher

Maks Ferstapen je vodio od starta do cilja, a Hamilton je uprkos problemima sa gumama došao do željene 4. pozicije i pete titule prvaka. Hamiltonu je titulu garantovalo i sedmo mjesto u Meksiku
118 pregleda 0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2018. 21:05h

Vozač Red Bula Holanđanin Maks Festapen slavio je za Veliku nagradu Meksika, ali pravi dobitnik je Britanac u Mercedesu, Luis Hamilton.

On je četvrtim mjestom sakupio dovoljan broj bodova za odbranu titule prvaka Formule 1, pete u karijeri.

Izjednačio se sa Huanom Manuelom Fanđom, a ispred njih samo je Mihael Šumaher sa sedam.

Ferstapen je u Meksiku vodio od samog starta, kada je njegov klupski drug Danijel Rikardo loše startovao na pol poziciji i odmah ga je pretekao Hamilton. No, Ferstapen je potvrdio sjajnu formu, odličnom vožnjom i čak su iz boksa morali da ga usporavaju na tri kruga prije kraja. U 66. krugu Ferstapen je bio malo sporiji od Valteri Botasa iz Mercedesa, koji je u 63. krugu stavio "hipersoft" pneumatike, i imaoje najbrži krug 1:18, 741.

"Nema potrebe da trošiš motor i rizikuješ, jer je drugoplasirani Fetel 15 sekundi iza tebe...", javili su Ferstapenu iz boksa u 68., krugu.

A nakon 71 kruga trke u Meksiku Njemac Sebastijan Fetel je završio na drugom mjestu, dok je treći bio njegov klupski drug Kimi Raikonen.

Hamilton je sjajno startovao, aali je potom imao brojne probleme sa gumama, već u 25. se žalio na prednji lijevi pneumatik, iako je u 11. bio u boksu. U 43. krugu je Hamilton ironično prebacio timu da mu nisu postavili pneumatike koje je želio.

I dok je Hamilton sigurno vozio svoje krugove, Fetel i Rikardo su se utrkivali ko će imati najbrži krug, pa je Njemac u 49. prišao Rikardu na svega dvije a vodećem Ferstapenu na šest sekundi. Ipak, ni njegovi pneumatici nisu mogli da izdrže takav tempo ali nije pretjerao. Rikardo jeste u 61. krugu i potom je vožnjom u istom tempu u 63. zapalio zadnje pneumatike i morao je odustati a na stazu je izišao sejfti -kar.

Naredna trka je za dvije sedmice, kada se vozi Velika nagrada Brazila.

Hamilton je prvak jer ima nedostižnih 358 bodova a Fetel 294.

U poretku konstruktora Mercedes ima 585 poena, Ferari 530 a Red Bul 362.

Bonus video: