I Srbija upletena u nelegalnu prodaju karata za OI, Crna Gora zasad van te priče

"Big Blue", agencija koja je nadležna za ulaznice u Srbiji, obećali novinarima da će falsifikovati 400 pasoša
55 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2012. 18:59h

Drama u Međunarodnom olimpijskom komitetu - britanski “Sandej tajms” otkrio je da su zvanični nacionalnih olimpijskih komiteta i agenti nudili karte za Olimpijske igre u Londonu na crnom tržištu, pa je iz Lozane hitno naređena istraga.

“Sandej tajms” je prezentovao dosije sa dokazima protiv 27 zvaničnika, koji kontrolišu prodaju u 54 zemlje, zbog čega se odmah sastao Izvršni odbor MOK-a.

Britanski nedjeljnik, naime, tvrdi da posjeduje dokaze da su se karte koje su dobili nacionalni komiteti za najtraženije događaje, uključujući i finalnu trku na 100 metara za atletičare, našle na crnom tržištu, i to po mnogo većim cijenama nego što su zvanične.

MOK zabranjuje svojim članicama da prodaju ulaznice u inostranstvu, povećavaju cijene ili da ih preprodaju neovlašćenim dilerima.

Novinari “Sandej tajmsa” su tokom dvomjesečnog istraživanja, predstavljajući se kao reprezenti dilera sa Blistog Istoka, našli 27 agenata spremnih da prodaju karte, čije su cijene dostizale i ogromnih 6.000 funti (oko 7.500 eura)!

“Ove optužbe shvatamo veoma ozbiljno i odmah smo preuzeli prve korake da ih istražimo. Nacionalni olimpijski komiteti su autonomne organizacije, ali ako ijedan od ovih slučaja bude potvrđen, MOK neće oklijevati da primijeni najstrožije sankcije”, piše u saopštenju MOK-a.

Ove tvrdnje stigle su samo mjesec nakon što je generalni sekretar Olimpijskog komiteta Ukrajine Volodimir Geraščenko podnio ostavku u maju, jer ga je BBC optužio da je za nekoliko hiljada dolara htio da proda karte na crnom tržištu.

Sada je optužen Spiros Kapralos, predsjednik Grčkog olimpijskog komiteta, za koga se u tekstu navodi da je rekao da je “povukao veze” kod predsjednika Organizacionog komiteta OI u Londonu Sebastijana Koua da dobije dodatni kontigent premijum ulaznica.

Nedjeljnik navodi da je je Kapralos priznao njihovim reporterima da je potražnja za kartama u Grčkoj bila veoma mala, i da su mnoge prodate van te zemlje zbog bolje zarade.

Organizacioni komitet OI u Londonu je saopštio da su navodi o Kapralosovim pregovorima sa Koum netačni i da je bivši britanski atletičar rekao Grcima, kao i ostalim nacionalnim komitetima, da su karte već podijeljene u skladu sa pravilima MOK-a.

“Sandej tajms” je na svom sajtu objavio snimak pregovora sa Kapralosom i nekoliko agenata. Među njima su zvanični dileri iz Srbije, Litvanije i Kine, koji su njihovim novinarima nudili karte za šest hiljada funti.

Sa ljudima iz zvanične agencije OK Srbije novinare je povezao generalni sekretar tog tijela Đorđe Višacki, a sa njima su dogovorili preuzimanje 1.500 ulaznica po cijeni od 100 hiljada eura. S obzirom na to da se ulaznice koje je dobio Olimpijski komitet Srbije mogu prodati samo srpskim državljanima, iz agencije "Big Blue" obećali su novinarima da će falsifikovati 400 pasoša.

Jedan od optuženih je bivši izraelski plivač Joav Bruk, koji je ovlašćen za prodaju karata u svojoj zemlji i na Kipru. On, međutim, demantuje tvrdnje da je reporterima “Sandej tajmsa” ponudio karte za finale na 100 metara.

"Izvještaj je prepun neistina, laži i izmišljotina. Tvrdim da smo čisti i da ne prodajemo ništa što nam nije dozvoljeno", rekao je Bruk izraelskoj televiziji Kanal 2.

Na listi optuženih je i Greg Harni, jedan od direktora turističke agencije “Kartan turs” i bivši zvaničnik Olimpijskog komiteta SAD, koji je navodno novinarima objašnjavao kako da na ilegalan način dođu do karata...

U agenciji zaduženoj za distribuciju karata za našu zemlju da su ulaznice za mečeve crnogorskih olimpijaca na sigurnom.

Galerija

Bonus video: