Janović: Podsticaj mladih dao fascinantne rezultate - Vijesti.me
MINISTAR SPORTA ZADOVLJAN REZULTATIMA

Janović: Podsticaj mladih dao fascinantne rezultate

Ministar sporta Nikola Janović naglasio da je statusom perspektivnog sportista napravljen veliki korak ka budućim rezultatima

Janović
Janović (Foto: djuric zoran)

Sistem  sporta u Crnoj Gori nikada nije bio uređeniji, sa potpuno pročišćenim  registrom klubova i ambijentom za funkcionisanje, sportista i sportskih  radnika, ocijenio je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da ne želi da upoređuje period  prije formiranja ministarstva i sada, navodeći da su rezultati  Ministarstva sporta i mladih konkretni i jasno vidljivi.

“Krenuli smo od nule na dva kolosjeka. Stvarali smo uslove da država još  više cijeni uspjehe naših sportista i da im na pravi način vrednuje  ostvarene rezultate. Sa druge strane radili smo na uređnju sistema  sporta. Bilo je teško, ali sada mogu jasno da kažem da sistem sporta u  Crnoj Gori nikada nije bio uređeniji. U procesu preregistracije klubova i  nacionalnih saveza imali smo odlične rezultate. Godinama prije  formiranja ministarstva postojalo je blizu tri hiljade klubova, od kojih  je ispostaviće se oko 2.400 postojalo samo na papiru”, kazao je  Janović. 

Ti klubovi, kako je rekao, Janović, nijesu imali sportista i nijesu  učestvovali na takmičenjima, osim na konkursima za raspodjelu novca. 

“Uspjeli smo sve to da izvedemo na čistac i sa zadovoljstvom mogu da  kažem da sada imamo klubove i nacionalne sportske saveze koji rade u  interesu sporta i sportista. Uradili smo i veliku filtraciju u sistemu  sporta po pitanju ljudi iz upravljačkih i stručnih struktura. U sportu  više nema mjesta za 1.500 osoba koje su bile u kaznenmim evidencijuama,  osuđena za ona krivična djela koja prepoznaje Zakon o sportu. Obećao  sam, preuzimajući funkciju ministra, da će na kraju mandata sistem  sporta biti uređeniji nego što je ikada bio”, rekao je Janović.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da mladi sportisti prepoznaju  napore Vlade i ministarstva da kroz podršku nacionalnim sportskim  savezima stipendiraju 400 talentovanih sportista sa preko 600 hiljada  EUR. 

“Posebno sam ponosan na podatak što je za nepune dvije godine osvojeno  skoro 350 medalja u mlađim kategorijama na međunarodnim takmičenjima,  što je blizu 50 odsto više nego ikada ranije”, kazao je Janović.

On je podsjetio da je na početku njegovog mandata registar sportskih organizacija u Crnoj Gori brojao oko tri hiljade klubova.

“Već na startu bilo mi je jasno da je nemoguće da toliko klubova  funkcioniše u našem sistemu sa 600 hiljada stanoivnika, što se kasnije i  pokazalo tačnim. Od tri hiljade klubova u procesu preregistracije ušlo  je 820. Uspješno je proces završilo 660 klubova. To je velika razlika u  odnosu na prije. Zaintersovani smo da svima, koji žele da rade u  interesu sporta i sportista, pomognemo da osnuju klub. Nama nije interes  da gasimo klubove, već da ih usmjerimo na pravilno funkcionisanje”,  kazao je Janović.

Ministar je istakao da ne postoji država koja srazmerno svojoj veličini i  broju stanovnika postiže takve sportske rezultate na međunarodnosj  sceni kao Crna Gora.

“Sa aspekta države uradili smo mnogo da se naši sportisti osjećaju  uvaženim. Znam, kao nekadašnji sportista, koliko znači kada boreći se za  svoju državu osvojite medalju. Velika je privilegija igrati za svoju  reprezentaciju, ali je i dobar osjećaj kada znate da država to uvažava i  podrža vas na tom putu. Nacionalni sportski savezi su direktno zaduženi  za naše reprezentativce i u obavezi su da urade sve da bi sportisti  mogli da se posvete takmičenju i valorizuju potencijale koje imaju.  Dosta je tu urađeno, ali uvijek može bolje”, rekao je Janović. 

On je kazao da ne sumnja da će crnogorski olimpijski tim za Tokio biti  brojan i kvalitetan, bez obzira što do sada nijedan sportista nema  obezbijeđen plasman.

“Najlakše bi za to bilo ukazati na odgovornost nacionalnih sportskih  saveza ili Crnogorskog olimpijskog komiteta, ali bi to bilo nekorektno i  netačno. Imali smo, nakon osamostaljenja, u dva kolektivna, ali i dosta  pojedinačnih sportova, generaciju sjanih sportista. U vaterpolu tada  nije bilo važno koliko imamo bazena, jer su svi igrači dolazili iz  inostranioh klubova. Imali smo moćnu reprezentaciju, koja uđe u bazen i  pobijedi jednu Mađarsku. Propust je što se tada nije dovoljno  razmišljalo šta nakon te generacije. Zato sada i forsiramo priču sa  mladima i širenjem baze, kako bi jednog dana imali ponovo sjajnu  generaciju. Tu mislim, ne samo na vaterpolo, već i na mnoge pojedinačne i  ekipne sportove u seniorskoj konkurenciji”, rekao je Janović.

Član zlatne generacije crnogortskih vaterpolista kazao je da treba  istaći i da je Crna Gora u 2019. godini prvi put na najvećoj  međunarodnoj sceni, na Evropskim i Svjetskim prvenstva, nastupila sa  šest nacionalnih selekcija, kao i da je imala osvajače evropskih i  svjetskih medalja u pojedinačnim sportovima.

On je istakao da nije lako izboriti olimpijsku vizu, ali da se nada da  će se kvalifikivati sportisti koji tradicionalno idu na Olimpijske igre.

“Očekujem da će, osim glavnih aduta rukometašica i vaterpolista, ekipa  za Tokio biti brojnija za sportiste iz pojedinačnih sportova. Vjerujemo  da nas i rukometaši mogu obradovati, a to su najavili sjajnim partijama u  kvalifikacijama. Smatram da vaterpolisti i rukometašice mogu, ne samo  da se kvalifikuju, nego i da na olimpijskom turniru ponove neke sjajne  partije sa prethodnih igara”, rekao je Janović.

Ministar sporta i mladih podsjetio je da su rukometašice na nedavnom  šampionatu svijeta potvrdile klasu i pokazale da se od njih mogu  očekivati ozbiljni rezultati.

Prema njegovim riječima, realnost je da dolazi smjena generacija i da se mora ozbiljno raditi na stvaranju novih asova. 

“Mlađe kategorije moramo na kvalitetan način ispratiti do ulaska u  seniorski tim, kako bi mogli da se nadamo uspjesima”, rekao je Janović. 

Ministar je istakao da su rezultati u mlađim kategorijama fascinantni,  navodeći da sportistima mnogo znači status perspektivnog sportiste. 

“Jedina smo država koja ima taj status i isplaćuje jednogodišnje  stipendije talentovanim sportistima. Radimo mnogo da sportsitima  pokažemo da brinemo o njima, osjećamo i njihovo zadovoljstvo. U  partnerstvu sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim  komitetom i nacionalnim sportskim savezima smatram da treba da uradimo  još više. Timski rad među institucijama, kao partnerima, daje rezultate.  Uvijek je bolje kada nastupamo timski, kada smo svi usmjereni ka jednom  cilju. Zato očekujem da pružimo još bolje rezultate i budemo još bolji  servis sportistima, kako bi svi zajedno mogli da se radujemo lijepoj  tradiciji koju kao država imamo u sportu”, zaključio je Janović.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Sport