Janović: Podsticaj mladih dao fascinantne rezultate

Ministar sporta Nikola Janović naglasio da je statusom perspektivnog sportista napravljen veliki korak ka budućim rezultatima
854 pregleda 6 komentar(a)
Janović, Foto: Djuric zoran
Janović, Foto: Djuric zoran
Ažurirano: 03.01.2020. 18:07h

Sistem sporta u Crnoj Gori nikada nije bio uređeniji, sa potpuno pročišćenim registrom klubova i ambijentom za funkcionisanje, sportista i sportskih radnika, ocijenio je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da ne želi da upoređuje period prije formiranja ministarstva i sada, navodeći da su rezultati Ministarstva sporta i mladih konkretni i jasno vidljivi.

“Krenuli smo od nule na dva kolosjeka. Stvarali smo uslove da država još više cijeni uspjehe naših sportista i da im na pravi način vrednuje ostvarene rezultate. Sa druge strane radili smo na uređnju sistema sporta. Bilo je teško, ali sada mogu jasno da kažem da sistem sporta u Crnoj Gori nikada nije bio uređeniji. U procesu preregistracije klubova i nacionalnih saveza imali smo odlične rezultate. Godinama prije formiranja ministarstva postojalo je blizu tri hiljade klubova, od kojih je ispostaviće se oko 2.400 postojalo samo na papiru”, kazao je Janović.

Ti klubovi, kako je rekao, Janović, nijesu imali sportista i nijesu učestvovali na takmičenjima, osim na konkursima za raspodjelu novca.

“Uspjeli smo sve to da izvedemo na čistac i sa zadovoljstvom mogu da kažem da sada imamo klubove i nacionalne sportske saveze koji rade u interesu sporta i sportista. Uradili smo i veliku filtraciju u sistemu sporta po pitanju ljudi iz upravljačkih i stručnih struktura. U sportu više nema mjesta za 1.500 osoba koje su bile u kaznenmim evidencijuama, osuđena za ona krivična djela koja prepoznaje Zakon o sportu. Obećao sam, preuzimajući funkciju ministra, da će na kraju mandata sistem sporta biti uređeniji nego što je ikada bio”, rekao je Janović.

On je istakao da je ponosan na činjenicu da mladi sportisti prepoznaju napore Vlade i ministarstva da kroz podršku nacionalnim sportskim savezima stipendiraju 400 talentovanih sportista sa preko 600 hiljada EUR.

“Posebno sam ponosan na podatak što je za nepune dvije godine osvojeno skoro 350 medalja u mlađim kategorijama na međunarodnim takmičenjima, što je blizu 50 odsto više nego ikada ranije”, kazao je Janović.

On je podsjetio da je na početku njegovog mandata registar sportskih organizacija u Crnoj Gori brojao oko tri hiljade klubova.

“Već na startu bilo mi je jasno da je nemoguće da toliko klubova funkcioniše u našem sistemu sa 600 hiljada stanoivnika, što se kasnije i pokazalo tačnim. Od tri hiljade klubova u procesu preregistracije ušlo je 820. Uspješno je proces završilo 660 klubova. To je velika razlika u odnosu na prije. Zaintersovani smo da svima, koji žele da rade u interesu sporta i sportista, pomognemo da osnuju klub. Nama nije interes da gasimo klubove, već da ih usmjerimo na pravilno funkcionisanje”, kazao je Janović.

Ministar je istakao da ne postoji država koja srazmerno svojoj veličini i broju stanovnika postiže takve sportske rezultate na međunarodnosj sceni kao Crna Gora.

“Sa aspekta države uradili smo mnogo da se naši sportisti osjećaju uvaženim. Znam, kao nekadašnji sportista, koliko znači kada boreći se za svoju državu osvojite medalju. Velika je privilegija igrati za svoju reprezentaciju, ali je i dobar osjećaj kada znate da država to uvažava i podrža vas na tom putu. Nacionalni sportski savezi su direktno zaduženi za naše reprezentativce i u obavezi su da urade sve da bi sportisti mogli da se posvete takmičenju i valorizuju potencijale koje imaju. Dosta je tu urađeno, ali uvijek može bolje”, rekao je Janović.

On je kazao da ne sumnja da će crnogorski olimpijski tim za Tokio biti brojan i kvalitetan, bez obzira što do sada nijedan sportista nema obezbijeđen plasman.

“Najlakše bi za to bilo ukazati na odgovornost nacionalnih sportskih saveza ili Crnogorskog olimpijskog komiteta, ali bi to bilo nekorektno i netačno. Imali smo, nakon osamostaljenja, u dva kolektivna, ali i dosta pojedinačnih sportova, generaciju sjanih sportista. U vaterpolu tada nije bilo važno koliko imamo bazena, jer su svi igrači dolazili iz inostranioh klubova. Imali smo moćnu reprezentaciju, koja uđe u bazen i pobijedi jednu Mađarsku. Propust je što se tada nije dovoljno razmišljalo šta nakon te generacije. Zato sada i forsiramo priču sa mladima i širenjem baze, kako bi jednog dana imali ponovo sjajnu generaciju. Tu mislim, ne samo na vaterpolo, već i na mnoge pojedinačne i ekipne sportove u seniorskoj konkurenciji”, rekao je Janović.

Član zlatne generacije crnogortskih vaterpolista kazao je da treba istaći i da je Crna Gora u 2019. godini prvi put na najvećoj međunarodnoj sceni, na Evropskim i Svjetskim prvenstva, nastupila sa šest nacionalnih selekcija, kao i da je imala osvajače evropskih i svjetskih medalja u pojedinačnim sportovima.

On je istakao da nije lako izboriti olimpijsku vizu, ali da se nada da će se kvalifikivati sportisti koji tradicionalno idu na Olimpijske igre.

“Očekujem da će, osim glavnih aduta rukometašica i vaterpolista, ekipa za Tokio biti brojnija za sportiste iz pojedinačnih sportova. Vjerujemo da nas i rukometaši mogu obradovati, a to su najavili sjajnim partijama u kvalifikacijama. Smatram da vaterpolisti i rukometašice mogu, ne samo da se kvalifikuju, nego i da na olimpijskom turniru ponove neke sjajne partije sa prethodnih igara”, rekao je Janović.

Ministar sporta i mladih podsjetio je da su rukometašice na nedavnom šampionatu svijeta potvrdile klasu i pokazale da se od njih mogu očekivati ozbiljni rezultati.

Prema njegovim riječima, realnost je da dolazi smjena generacija i da se mora ozbiljno raditi na stvaranju novih asova.

“Mlađe kategorije moramo na kvalitetan način ispratiti do ulaska u seniorski tim, kako bi mogli da se nadamo uspjesima”, rekao je Janović.

Ministar je istakao da su rezultati u mlađim kategorijama fascinantni, navodeći da sportistima mnogo znači status perspektivnog sportiste.

“Jedina smo država koja ima taj status i isplaćuje jednogodišnje stipendije talentovanim sportistima. Radimo mnogo da sportsitima pokažemo da brinemo o njima, osjećamo i njihovo zadovoljstvo. U partnerstvu sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim sportskim savezima smatram da treba da uradimo još više. Timski rad među institucijama, kao partnerima, daje rezultate. Uvijek je bolje kada nastupamo timski, kada smo svi usmjereni ka jednom cilju. Zato očekujem da pružimo još bolje rezultate i budemo još bolji servis sportistima, kako bi svi zajedno mogli da se radujemo lijepoj tradiciji koju kao država imamo u sportu”, zaključio je Janović.

Bonus video: