U finalu Španija i Argentina, timovi koje je malo ko očekivao: Flamenko i tango za titulu

Mnogi su potcijenili klasu Marka Gasola, Serhija Ljulja, Rikija Rubija, Rudija Fernandesa i ostalih velikana, koji su sa „crvenom furijom” osvojili pregršt medalja, a „gaućosi” su svima bili nepoznanica - niko nije mogao ni da pretpostavi da će Skola sa 39 godina i dvije praktično penzionerske sezone u Kini igrati ovako dobro, i da će sa Fakundom Kampacom i drugovima stvoriti kaznenu ekspediciju
2847 pregleda 2 komentar(a)
Sprema se spektakl u Pekingu: Riki Rubio i Luis Skola na prijateljskoj utakmici u Ningbou 27. avgusta, Foto: Feb.es
Sprema se spektakl u Pekingu: Riki Rubio i Luis Skola na prijateljskoj utakmici u Ningbou 27. avgusta, Foto: Feb.es
Ažurirano: 15.09.2019. 09:06h

Zavodljivi flamenko ili vatreni tango, moć momaka koji su osvojili praktično sve ili nevjerovatno srce Luisa Skole i njegovih vjernih pratilaca, Španija ili Argentina...

Odgovor na ta pitanja dobićemo danas oko 16 časova, kada će se spustiti zavjesa na 18. Mundobasket.

U finalu će se sudariti dva tima koja je malo ko očekivao u borbi za zlato, jer je čitav svijet najavljivao obračun SAD i Srbije.

Mnogi su potcijenili klasu Marka Gasola, Serhija Ljulja, Rikija Rubija, Rudija Fernandesa i ostalih velikana, koji su sa „crvenom furijom” osvojili pregršt medalja, a „gaućosi” su svima bili nepoznanica - niko nije mogao ni da pretpostavi da će Skola sa 39 godina i dvije praktično penzionerske sezone u Kini igrati ovako dobro, i da će sa Fakundom Kampacom i drugovima stvoriti kaznenu ekspediciju.

- Želimo više, želimo da osvojimo zlato. Ovo je bio san prije mjesec, sada je stvarnost. Srećni smo što smo u finalu, ali smo još gladni - jasno i glasno je rekao selektor „Argentinske duše”, Serhio Ernandes.

Argentinci su, uz osmoplasiranu Poljsku, jedini tim u nokaut fazi koji nema NBA igrače. Skola je nekada bio zvijezda Hjustona, Finiksa, Indijane, Toronta i Bruklina, a kratko su u najjačoj ligi na svijetu bili Patrisio Gasino, Nikolas Laprovitola i Nikolas Brusino.

Sedmorica igraju u Španiji (trojica u Realu, dvojica u Baskoniji, po jedan u Saragosi i Breoganu), tri u Argentini i jedan u Meksiku. Pokazalo se, međutim, da to nije bitno, da je mnogo važniji ratnički mentalitet Ernandesovih momaka.

- Uvijek se trudimo da prebacimo očekivanja. Došli smo ovdje sa zlatnom medaljom u mislima. Znam da je to za neke ljude bilo nerealno, ludo, nemoguće, ali takav je naš mentalitet - naglasio je Garino, bek Baskonije, koji 2017. na pet utakmica u dresu Orlanda nije upisao ni poen u NBA.

Brojke jasno govore da će današnje finale biti sudar najbolje odbrane u Kini i jednog od najboljih napada. Španija je, ne računajući dva produžetka protiv Australije, rivalima prosječno dozvolila svega 66,9 poena, a „gaućosi” su postigli 87,6.

Ključna figura u defanzivi tima Serđa Skariola je mlađi od braće Gasol.

Sjajni centar je u februaru došao u Torontu i sjajnim partijama protiv Orlanda, Filadelfije, Milvokija i Golden Stejta pomogao da trofej „Leri O’Brajen”, a sada će pokušati da ispiše istoriju - da postane tek drugi igrač koji je u istoj godini osvojio i NBA prsten i Mundobasket. Prije njega je samo 2010. to uradio Lamar Odom, čovjek koji je nakon toga jedva ostao živ zbog droge, alkohola...

- Ne želim da potrošim ni sekundu na razmišljanje šta bi nam ova titula značila, hajde samo da odigramo utakmicu. Hoćemo da se fokusiramo na naše snage i da se posvetimo detaljima, jer će Argentina igrati veoma čvrstu utakmicu. Ta ekipa ima iskustvo, visinu, talenat i srce. Kako god da se završi utakmica, život ide dalje - pokušao je da spusti loptu Gasol, uz Fernandesa jedini koji je bio u timu i 2006. godine, kada je osvojeno svjetsko zlato u Japanu.

U 10 časova igraće se meč za 3. mjesto, u kojem će Australija protiv Francuske pokušati da prekine prokletstvo i konačno osvoji medalju na planetarnim takmičenjima. „Bumersi” su četiri puta stizali do olimpijskih polufinala, ali nikada nisu uzeli odličje, a onda su prije dva dana nakon dva produžetka poraženi od Španije.

Možda im 10. šansa donese sreću...

Bonus video: