Crna Gora protiv Brazila: Sada kreće bitka za Tokio

Košarkaši Crne Gore na zatvaranju prve faze Mundobasketa igraju protiv pobjednika grupe F, Brazila (10 časova po našem, 16 po lokalnom vremenu). Pobjeda bi mnogo značila u borbi za kvalifikacije za Olimpijske igre
6270 pregleda 8 komentar(a)
Postavljen drugi cilj, kad je već nemoguće do druge faze: Petar Popović, Foto: Fiba
Postavljen drugi cilj, kad je već nemoguće do druge faze: Petar Popović, Foto: Fiba
Ažurirano: 05.09.2019. 07:30h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Da važi nekadašnji sistem, kada su se prenosili bodovi samo iz duela sa ekipama sa kojima nastavljate takmičenje, današnji meč Crne Gore i Brazila (10 časova po našem, 16 po lokalnom vremenu) imao bi revijalni karakter.

„Karioke” su definitivno prve u grupi F, „crveni” će ostati na začelju kako god da se završi avantura u Nanđingu, ali pobjeda bi i jednima i drugima značila mnogo - izabranicima Zvezdana Mitrovića zbog kvalifikacija za Olimpijske igre, a timu Aleksandra-Ace Petrovića zbog bitke za četvrtfinale.

Sa Mundobasketa u Kini vizu za Japan će izboriti po dvije najbolje selekcije iz Evrope i Amerike, te po jedna iz Okeanije, Azije i Afrike, a 16 preostalih reprezentacija će igrati kvalifikacione turnire na ljeto. Zbog toga je neophodno biti na bar 23. poziciji, zato je bitan svaki koš, a kamoli bod.

- Utakmica nam mnogo znači zbog kvalifikacija za Olimpijske igre. Siguran sam da bismo, čak i da nema nikakvu važnost, odigrali na maksimumu. Nismo došli na Svjetsko prvenstvo da se vratimo kući bez pobjede - poručio je Petar Popović.

Mladi bek Budućnost Volija priznaje da je ekipa loše podnijela poraz od Novog Zelanda. - Teško nam je pao poraz, jer nismo loše igrali. Znali smo da igraju brzo, da šutiraju dosta i sve smo uspjeli da izdržimo do posljednje četvrtine, čak smo i poveli. Imali smo i napad i poluotvorenu trojku za četiri razlike, ali su nas oni poslije ofanzivnog skoka kaznili prvo jednom, pa drugom trojkom i otišli na pet razlike. Mogli smo puno bolje da odigramo, ali to je prošlo, nastavlja se šampionat. Čeka nas Brazil, daćemo sve od sebe da upišemo prvu pobjedu - naglasio je 22-godišnji Cetinjanin.

Iako se sastaju sa timom koji je do sada stopostotan, a veliko pitanje je da li će Nikola Ivanović moći da igra zbog povrede ramena, u crnogorskom taboru su ubijeđeni da će im treći rival u dvorani Olimpijskog parka mladih odgovarati mnogo više od drugog.

- Brazil igra košarku sličniju našoj, sa kojom se više srećemo, dok je Novi Zeland bio potpuno atipičan. Brazilce poznajemo i sa turnira u Lionu, odgledali smo video i na jutarnjem treningu ćemo odraditi neke taktičke detalje, kako bismo spremni dočekali utakmicu.

Crna Gora je oštećena u duelu sa Tol Bleksima, zbog protesta su joj dodijeljene četiri tehničke greške, a mnogo faulova je propušteno da se sudi timu iz Okeanije.

- Ne volim da pričam o suđenju, sigurno je da smo prvo mi mogli bolje. Bilo je, ipak, dosta sumnjivih odluka, a meni je najviše zasmetala posljednja četvrtina, kada smo prvih četiri-pet minuta probali sve da igramo na niskom postu, a njima je prvi faul suđen dva minuta prije kraja. To mi je baš upalo u oči. To je sastavni dio igre, mi kao mala zemlja nemamo neku ulogu da možemo da očekujemo da se sudi za nas. Ali, jeste nam zasmetalo što nam u trenucima kad smo se približavali nisu dali da se primaknemo ili preokrenemo - istakao je Popović.

Jedini igrač reprezentacije koji je mlađi od njega, 20-godišnji Dino Radončić, najavljuje novi napad na prvi trijumf na svjetskim prvenstvima.

- Poraz nam je teško pao, svi smo željeli i očekivali taj trijumf. Utakmica je prošla, moramo da zaboravimo Novi Zeland, čeka nas veoma jaki Brazil. Nastavićemo da se takmičimo, ipak smo mi ovdje kao reprezentacija Crne Gore na Svjetskom prvenstvu. Želimo da uradimo nešto dobro, svima bi nam pao kamen sa srca kada bismo pobijedili. Siguran sam da ćemo dobro postaviti igru, ali i da ćemo pogoditi više šuteva, imati više sreće i savladati Brazil - reklo je krilo Mursije.

Radončić: Brazilci će pružiti maksimum, zaboravite umor

„Crveni” su na turniru u Lionu igrali sa Brazilom, izgubili 80:69 i dobro upoznali kvalitete nekadašnjih NBA asova Leandrinja Barbose, Andersona Varežaoa i Aleksa Garsije, sadašnjih predstavnika u najboljoj ligi svijeta Bruna Kabokla i Kristijana Felisija, iskusnih plejmejkera Marselinja Uertasa i Rafe Luža...

Klasa „karioka” se vidjela i u utorak, kada su gubili 17 razlike od Grčke, preokrenuli, a onda u dramatičnoj završnici sačuvali pobjedu.

- Brazil ima ozbiljne igrače Varežaoa, Barbosu i ostale, mnogo iskustva... Protiv Grčke su se vidjele želja i energija igrača, nisu se uplašili, „grizli” su da dobiju, da slave u utakmici koja im je značila mnogo. Sada imaju 2:0 i naravno da će željeti da dobiju i nas, zato i moramo da pružimo otpor - ističe Dino Radončić.

Aleksandar Petrović je protiv Helena opteretio najstarije igrače reprezentacije, koji su igrali praktično bez zamjene, što bi danas mogla da bude šansa Crne Gore.

- Imamo i mi nekoliko igrača koji su igrali po 30 minuta, siguran sam da će obje ekipe izaći na teren da pobijede. I Brazilci su imali dan odmora, maksimalno su ga iskoristili i pružiće 100 odsto mogućnosti - jasan je Radončić.

Ivanović preskače Brazil?

Na kraju jučerašnjeg, skraćenog treninga, kada je novinarima dozvoljen ulaz u dvoranu Olimpijskog parka mladih, scena koju nažalost često gledamo - Nikola Ivanović sa strane posmatra saigrače, dok oko njega radi fizioterapeut Periša Čagorović.

Plejmejker Budućnost Volija, koji je pauzirao sedam mjeseci zbog hronične upale hrskavice oba koljena, u Kini je već kuburio sa skočnim zglobom, a sada ima problem sa ramenom lijeve ruke. Zbog toga će gotovo sigurno preskočiti današnji meč sa Brazilom, ali bi trebalo da bude spreman za mečeve za plasman od 17. do 32. mjesta u Donguanu.

Igrači koji su imali veću minutažu protiv Novog Zelanda su odradili trening u teretani, dok su ostali uigravali akcije za duel sa Brazilcima.

Bonus video: