„Navijanje” pojedinaca na Cetinju je za osudu

Mala grupa “navijača” koji su bodrili crnogorsku reprezentaciju skandirala je “Ubij, zakolji da Srbin ne postoji” i “Srbe na vrbe”, zbog čega je MORALO (!) reagovati obezbjeđenje.
387 pregleda 380 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Košarkašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2012. 09:39h

Da jedna plemenita stvar kao što je sport, u Crnoj Gori nikada ne može proći bez političke konotacije, pokazala je i utakmica na Cetinju između reprezentacija Crne Gore i Srbije.

Dok su dame u crvenim i bijelim dresovima, svaka sa svoje strane, koševima i driblinzima sjajno „branile“ boje svoje zemlje, šaka nazovi navijača još jednom je pokušala da pokvari košarkaški spektakl.

Naime, u prvom dijelu utakmice, mala grupa “navijača” koji su bodrili crnogorsku reprezentaciju skandirala je “Ubij, zakolji da Srbin ne postoji” i “Srbe na vrbe”, zbog čega je MORALO (!) reagovati obezbjeđenje.

Navijačima iz Nikšića uzvratila je grupa navijača iz Podgorice i Danilovgrada, koji su navijali za srpsku reprezentaciju.

Ostatak publike, međutim, nije prihvatio takvo ponašanje - što je bio dovoljan znak da i pomenuti tabori prestanu sa skandiranjem.

Predstavnik Srpske liste Dobrilo Dedeić, izrazio je oštar protest zbog navijanja dijela navijača, na utakmici između ženskih reprezentacija Crne Gore i Srbije.

Dedeić u svom regovanju dostavljenom “Vijestima”, kaže “da je skandiranje navijača crnogorske reprezentacije tokom pomenute utakmice, provokativno i opterećujuće za većinu pripadnika srpske nacionalne zajednice“.

“Nijesu samo “domaćini” Cetinjani, nego i navijači iz drugih crnogorskih gradova, u više navrata skandirali “Ubij, zakolji da Srbin ne postoji“. To je dokaz raspoloženja među značajnim dijelom pripadnika crnogorske nacije, koji nemaju problem da javno manifestuju fašizam i srbofobiju. Na sličan način pripremane su konkretne faze diskriminacije, a ne rijetko i pogrom, u raznim djelovima Evrope u posljednjih stotinu godina”, kaže Dedeić u svom regovanju.

Iz Srpske liste navode da će snimak sa utakmice na Cetinju, dostaviti tužilaštvu, očekujući njihovu nedvosmislenu rekaciju.

Video zapis proslijediće i ambasadama Srbije, Rusije, SAD-a, Kine, Velike Britanije, Njemačke i Francuske u Podgorici.

Bonus video: