Crna Gora umjesto Rusije na Eurobasketu?

”Crveni” najbolje plasirani na FIBA rang-listi od svih selekcija koje nisu izborile plasman na Eurobasket, a i jedini se nisu kvalifikovali

46560 pregleda 579 reakcija 85 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA
Košarkaši Crne Gore, Foto: FIBA

Agresija Rusije na Ukrajinu dovela je do niza ekonomskih, ali i sportskih sankcija prema najvećoj zemlji na svijetu.

Ruse su iz svih takmičenja već izbacile glavne fudbalske organizacije (FIFA i UEFA), rukometne (IHF i EHF), odbojkaške (FIVB i CEV) i vaterpolo (FINA i LEN), a samo u jednom od pet kolektivnih sportova na programu olimpijskih igara su i dalje donekle “živi” - u košarci.

FIBA, naime, 25. marta na sjednici Centralnog borda nije donijela odluku o definitivnom isključenju svih ruskih selekcija, već je samo produžila suspenziju. Konačno rješenje bi trebalo da bude donijeto u maju, ali se čini da će Rusi i definitivno preskočiti Eurobasket u Njemačkoj, Gruziji, Češkoj i Italiji.

”Zbornaja” bi trebalo da igra u grupi A u Tbilisiju sa domaćom Gruzijom, Španijom, Turskom, Belgijom i Bugarskom, ali je praktično nemoguće da do tog scenarija dođe. Mnogo je razloga za to - u Gruziji je antiruski pokret veoma jak nakon rata 2008. godine, vojnim operacijama u Ukrajini se ne nazire kraj, a i brojni nacionalni košarkaški savezi poručuju da im ne pada na pamet da igraju protiv tima koji vodi srpski stručnjak Zoran Lukić.

Iz Italije, Holandije i Islanda, zemalja koje su sa Rusijom u grupi H kvalifikacija za Mundobasket, stigle su zvanične najave da ne žele da igraju te mečeve u julu. Italijanski olimpijski komitet (CONI) je pozvao Fibu da poštuje odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je savjetovao internacionalnim sportskim organizacijama da izbace Ruse i Bjeloruse iz svih takmičenja.

- Samo košarka i biatlon nisu još isključili ruske sportiste i to nije dobro. Italija neće igrati protiv Rusije, a CONI potpuno podržava stav predsjednika Košarkaškog saveza Italije Đanija Petrućija - saopštio je predsjednik krovne organizacije sporta na Apeninima, Đovani Malago.

U slučaju da Rusija bude i definitivno izbačena sa Eurobasketa, prvi kandidat da je zamijeni je Crna Gora. Za to postoje dva “jaka” argumenta - “crveni” su 25. na FIBA rang-listi, tj. najbolje plasirani od svih selekcija koje nisu izborile plasman na Eurobasket, što bi po pravilima trebalo da im otvori mjesto, a uzgred se jedini sa tri pobjede nisu kvalifikovali na 41. šampionat Starog kontinenta.

Ako bi Crnoj Gori bio upućen poziv, to bi joj bio četvrti nastup na evropskim prvenstvima. Plasman u drugu fazu je izborila samo 2017. godine, kada je u osmini finala poražena od Letonije i šampionat završila na 13. mjestu.

Bonus video: