Amerika upoznaje francusko čudo: Vembanjama preletio Atlantik da osvoji NBA

Vembanjama je košarkaški fenomen, mladić visok 219 centimetara, fenomenalne tehnike, koordinacije i šuta za svoju visinu, neko ko bi od prvog dana u najjačoj ligi svijeta mogao da bude igrač koji će da pravi prevagu

7584 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Vembanjama, Foto: FIBA
Viktor Vembanjama, Foto: FIBA

Ne pamti se da će jedna klasična prijateljska utakmica izazvati toliko košarkaške pozornosti, kao duel između francuskog Metropolitana i ekipe Ignajt iz razvojne G lige.

Zapravo to i nije klasična prijateljska, već smišljeno organizovana utakmica da bi se američkoj javnosti predstavio Viktor Vembanjama, 18-godišnji Francuz, koji će se naredne godine naći na NBA draftu, vjerovatno na prvoj poziciji.

Vembanjama je košarkaški fenomen, mladić visok 219 centimetara, fenomenalne tehnike, koordinacije i šuta za svoju visinu, neko ko bi od prvog dana u najjačoj ligi svijeta mogao da bude igrač koji će da pravi prevagu.

Samo zbog njega je Metropolitan prekinuo sezonu na domaćoj sceni, preletio Atlantik i sletio u Las Vegas, kako bi mu pomogao da osjeti drugačiji ambijent, ali i da se predstavi američkoj javnosti.

Njegov dolazak je istinski događaj - akreditovano je oko 200 skauta, svaki NBA tim će biti prisutan, a većina će poslati više ljudi da ga gledaju. Neki klubovi su imali predstavnike i na treningu, očekuje se da će u dvorani biti igrači Los Anđeles Lejkersa i Finiks Sansa, koji noć ranije igraju predsezonsku utakmicu takođe u Las Vegasu...

Svi žele da vide francusko čudo...

U prvom obraćanju medijima, Vembanjama je kazao da je košarku učio gledajući Kevina Durenta i Janisa Adetokumba, ali želi da bude poseban:

„Ima toliko igrača koje poštujem, ali moj cilj je da budem nešto što niko nikada nije vidio“, rekao je samouvjereno.

Još je samouvjereniji pred ulazak u NBA ligu.

“Možda nije presudno da li ću biti prvi na draftu, ali ne mogu da zamislim da neću biti prvi”.

Njegov najveći konkurent za tu poziciju narednog ljeta biće vršnjak, plejmejker Skut Henderson, koji je upravo član Ignajta – dva najveća NBA prospekta igraće jedan protiv drugog.

“Odličan igrač, ali mogao je da bude prvi pik samo da ja nisam postojao”, kazao je Vembanjama.

Od Lebrona Džejmsa 2003. mali broj igrača, ako ih uopšte ima, imao je ovako veliku pažnju i teret pred ulazak na NBA scenu.

“Rođen sam za ovo, pretpostavljam“, rekao je Vembanjama.

"Sve šta mi se dešava, očekivao sam. Nisam iznenađen".

Bonus video: