Žestok udarac za eks-Ju košarku: ABA liga izgubila mjesto u Evroligi!

Od naredne sezone domaće lige više neće biti kvalifikacione, pa tako ni šampion ABA lige neće imati obezbjeđeno mjesto među najboljima
27555 pregleda 43 komentar(a)
Petar Popović i Bili Beron, Foto: Filip Roganović
Petar Popović i Bili Beron, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.07.2019. 16:39h

Šampion ABA lige od naredne sezone (2020/21) nema zagarantovano mjesto u Evroligi!

Na današnjem sastanku u Minhenu odlučeno je da elitno klupsko takmičenje broji 18 klubova, ali je promijenjen način na koji će neki klubovi sticati pravo učešća u Evroligi.

Od naredne sezone domaće lige više neće biti kvalifikacione, pa tako ni šampion ABA lige neće imati obezbjeđeno mjesto među najboljima.

Četiri mjesta koja su bila rezervisana za prvaka ABA lige i najbolje timove Španije, Njemačke i VTB lige, ne računajući vlasnike "A" licence, biće pretvorene u tri specijalne pozivnice i direktan plasman i za finalistu Evrokupa.

Evroliga je, međutim, navela da će šampion ABA lige imati prioritet prilikom određivanja kome će ići jedna od tri specijalne pozivnice.

Evroligu u sezoni 2020/21 činiće

- 11 "A" licenci (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani)

- 2 dvogodišnja "vajld karda" (Bajern, Asvel)

- 3 jednogodišnja "vajld karda"

- 2 kluba iz Evrokupa (šampion i vicešampion)

To je žestok udarac za košarku na eks-Ju prostorima, ABA liga je na ovaj način izgubila takmičarski smisao, jer rezultati neće biti mjerilo plasmana u najjače takmičenje u Evropi.

Bonus video: