Amerikanci kao od šale do zlata

Tim Majka Kšiševskog je u finalu u Madridu razbio Srbiju, slavio sa 129:92 i pokazao da je ubjedljivo najbolji na svijetu.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2014. 21:01h

Srbija je fenomenalno počela finale 17. Svjetskog prvenstva, Miroslav Raduljica je dao koš i slobodno bacanje za 15:7 i na trenutak je armija navijača i simpatizera „orlova” iz svih krajeva svijeta pomislila da je čudo moguće.

Taj trenutak je jako kratko trajao - Amerikanci su upalili turbo pogon, za pet minuta i 12 sekundi dali čak 28, a primili svega četiri poena i trasirali put ka trećem uzastopnom, a ukupno petom zlatu na svjetskim prvenstvima.

Tim Majka Kšiševskog je mogao da ispiše i nove stranice istorije, ali je legendarni trener Djuka pokazao milost prema zemlji čiju košarku puno cijeni.

Njegovi puleni nisu uspjeli da prebace 73 poena, koliko je Drim-tim 2 dao u prvom poluvremenu finala SP 1994. protiv Rusije, a „Coach K” je u većem dijelu drugog poluvremenu odmarao izuzetno raspoložene Kajrija Irvinga i Džejmsa Hardena.

Da nije, možda bi bio srušen rekord finala po konačnoj razlici. U Torontu je tada bilo 137:91, a večerašnji meč u Madridu je završen rezultatom 129:92. Zanimljivo, „orlovi” su dobili posljednju četvrtinu...

Uzgred, Irving i Harden nisu iskoristili šansu da postanu najbolji strijelci u istoriji finala. Plejmejker Klivlenda je stao na 26 poena, a bek Hjustona na 23.

Zbog toga je i dalje broj 1 Sovjet Anatolij Miškin, koji je u pobjedi svog tima nad Amerikancima u kolumbijskom Kaliju 1982. godine (95:94) upisao 29 koševa...

Irving, koji je izabran za najkorisnijeg igrača šampionata, bio je najefikasniji u finalu (trojke 6-6, dvojke 7-4), a osim Hardena dvocifren učinak su imali i Kenet Farid, Klej Tompson (po 12), Demarkus Kazins, Rudi Gej (po 11), Stiven Kari i Demar Derozan (po 10).

U poraženom timu su najefikasniji bili Nikola Kalinić i Nemanja Bjelica sa po 18 koševa, Bogdan Bogdanović je dodao 15, a najbolji plejmejker Svjetskog prvenstva Miloš Teodosić 10, uz sedam asistencija.

Zanimljivo, Amerikanci su u Španiju doputovali sa samo dva igrača koja su osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Londonu - Hardenom i Entonijem Dejvisom.

Tok meča

Posljednja četvrtina

Amerikanci stižu do plus 40. Kenet Farid na početku završnog kvartala pogađa za 107:67.

Najveća razlika u finalima svjetskih prvenstava je ostvarena prije 20 godina, kada su Amerikanci savladali Rusiju sa 46 razlike (137:91). Srbija će pokušati da izbjegne negativni rekord, sada gubi 40 (119:79).

Đorđević je izvukao glavne igrače, a Kšiševski odavno odmara Kajrija Irvinga i Džejmsa Hardena.

Zbog toga će opstati rekord Sovjeta Anatolija Miškina, koji je najbolji strijelac u istoriji finala svjetskih prvenstava sa 29 poena u duelu sa SAD 1982. u kolumbijskom Kaliju, kada je SSSR slavio sa 95:94.

Irving je postigao 26, a Harden 23 koša.

Srbija je smanjila na 122:90.

Treća četvrtina

Sada je samo pitanje kolika će biti konačna razlika. Nakon minut i po u 3. četvrtini, Amerikanci vode 71:45.

Razlika je povišena na 77:45, prije nego što je Bjelica smanjio trojkom.

Amerikanci održavaju razliku oko 30 poena. Sada je 91:59.

Entoni Dejvis je pogodio za 100:65. Amerima je trebalo svega 28 minuta i 15 sekundi za stotku.

Na kraju 3. kvartala je rekordnih 38 razlike (105:67). Još više je bilo malo ranije (104:65).

Druga četvrtina

Amerikanci su pogodili svih šest šuteva iza linije 6,75. Klej Tompson je ubacio svoju drugu trojku za 38:21.

Napokon je neko promašio trojku za Amerikance. Derik Rouz nije iskoristio sedmi šut svog tima. Majk Kšiševski i njegovi puleni ne mogu da se žale, jer je to uradio pri rezultatu 42:26.

Uskoro je Kenet Farid povisio na rekordnih plus 15 (45:26).

Amerikanci su promašili četiri vezane trojke, ali je Rudi Gej prekinuo taj niz i prvi put donio više od 20 razlike (50:29).

Sada je i Irving precizan, i to četvrti put sa velike distance za 53:30. To mu je 18. poen. Potom je i Harden dao novu trojku za 56:30. Još jedan tajm-aut Đorđevića.

Srbi su se malo oporavili, prišli na 57:35, ali je i Stiven Kari pogodio sa distance za 62:35. Pitanje osvajača titule se više ne postavlja...

Plus 30. Džejms Harden je dao svoju treću trojku (tri od tri), 11. timsku za 65:35.

Amerikanci na poluvremenu vode 67:41. U finalima Mundobasketa samo je Drim-tim 2 dao više koševa za prvih 20 minuta - Dominik Vilkins, Šekil O'Nil, Alonzo Morning, Šon Kemp, Redži Miler, Mark Prajs i ostali su protiv Rusije 1994. u Torontu vodili 73:40. Na kraju je bilo 137:91.

Prva četvrtina

Srbija počinje meč sa očekivanom startnom postavom - plejmejker je Miloš Teodosić, bek Stefan Marković, krilo Nikola Kalinić, krilni centar Nemanja Bjelica, a u reketu je Miroslav Raduljica.

Za Amerikance počinju Kajri Irving, Džejms Harden, Stiven Kari, Kenet Farid i Entoni Dejvis.

Srbija je bolje počela i nakon tri minuta ima pet poena prednosti - 10:5.

Amerikanci su previše agresivni, izašli su iz bonusa za samo tri minuta i tri sekunde. To je natjeralo Majka Kšiševskog da zovne tajm-aut.

Teodosić je povisio na 12:5, a Raduljica je ubacio koš i slobodno bacanje za 15:7 na startu 5. minuta.

Ameri su, međutim, vrlo brzo uzvratili i serijom 15:0 za svega dva minuta i sedam sekundi preokrenuli na 22:15.

Harden je otvorio niz sa šest poena, potom je Demarkus Kazins ubacio dva penala, a zatim je i Irving vezao sedam koševa.

Bjelica je prekinuo mučenje, ali su Kajri Irving i Klej Tompson trojkama donijeli dvocifrenu prednost (30:19). Ameri gađaju trojke 4-4!

Sada i pet od pet - Kajri Irving ubacuje svoj 15. poen za velikih plus 16 (35:19). Stefan Jović je u posljednjoj sekundi prve četvrtine smanjio na 35:21.

U finalu 17. Svjetskog prvenstva u košarci sudariće se apsolutni favorit, selekcija Sjedinjenih Američkih Država, i ekipa koja bi "preko bare" bila nazvana "Cinderella story" - Srbija.

Tim Aleksandra Đorđevića je iznenadio sve i fenomenalnim igrama u nokaut fazi uništio Grčku i Brazil, a potom i u polufinalu odbio nestvaran nalet Francuske u posljednjoj četvrtini.

Ameri su, naravno, favoriti, sve osim njihove ubjedljive pobjede bi bilo iznenađenje, ali Srbi ne odustaju. Miloš Teodosić i drugovi najavljuju da će se boriti do posljednje kapi znoja.

Do početka velikog finala je ostalo 15 minuta, a "orlovi" neće imati očekivano veliku podršku sa tribina, jer čarter let sa navijačima iz Beograda nije poletio ka Madridu, zato što nije dobio potrebnu dozvolu.

Možda zbog toga proradi toliko pominjani srpski inat...

Najefikasniji igrači dvije ekipe su Teodosić sa 14 poena, odnosno Džejms Harden sa 13,1. Kevin Farid je najbolji skakač sa 7,9 uhvaćenih lopti u prosjeku, a Nemanja Bjelica ima 7,4.

Ovo će biti prvi duel ovih generacija Srbije i SAD. Ali, prije sedam godina, Stefan Marković i Miroslav Raduljica su u finalu juniorskog šampionata svijeta u Novom Sadu savladali baš "jenkije" (74:69), za koje je igrao član ovog drim-tima, Stiven Kari.

Selektor te reprezentacije bio je Miroslav-Muta Nikolić, koji je sada prvi pomoćnik Đorđevića.

Galerija

Bonus video: