Analiza blokbaster trejda: Najbolji reket i nada u magiju Vesta

Iako je u prvim trenucima ovaj trejd bio šok za sve pa i za samog Grifina koji nije mogao da sakrije zaprepašćenje, nakon što se prvi talas šoka spustio, mnogi vjeruju da su Klipersi bolje prošli u ovom trejdu
169 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2018. 10:14h

Blejk Grifin nije više član Los Anđeles Klipersa.

Jedan od najboljih krilnih centara lige, koji je ove sezone bilježio u prosjeku 22,6 poena, 7,9 skokova i 5,4 asistencije po meču trejdovan je u Detroit Pistonse.

U suprotnom pravcu otišli su Ejveri Bredli, Tobajas Heris, Boban Marjanović ali i pik prve 2018. godine, kao i pik druge runde 2019. godine.

Iako je u prvim trenucima ovaj trejd bio šok za sve pa i za samog Grifina koji nije mogao da sakrije zaprepašćenje, nakon što se prvi talas šoka spustio, mnogi vjeruju da su Klipersi bolje prošli u ovom trejdu.

Detroit je doveo igrača koji još ima status super stara, ali i igrača koji je u posljednjih šest sezona propustio 103 utakmice (skoro 17 po sezoni) zbog povreda.

Grifin ima i jedan od najvećih ugovora po kojem će u narednih 5 sezona dobiti 171 milion dolara.

Sa druge strane Ejveri Bredli se nikako nije snašao ove sezone u Detroitu, ali je i dalje igrač koji može da "sipa" 15 poena po meču, plus treba dodati da ponovo sarađuje sa Dok riversom koji ga je i gurnuo u prvi plan kada su obojica bili članovi Boston Seltiksa. Bredli je kod Riversa bio jedan od najboljih "3 and D" igrača lige.

Tobajas Heris igra trenutno najbolju košarku svoje karijere, postizao je u Pistonsima u prosjeku 18 poena (40 odsto za tri), imao preko 5 uhvaćenih lopti i dvije asisitencije. Uz to, igrač koji pokriva pozicije 3 i 4 ima samo 25 godina, i odličan ugovor (15 miliona po sezoni).

Boban Marjanović iako je podigao najviše prašine u medijima u regionu ovim trejdom, ne bi trebao da igra bitiniju ulogu u cijeloj priči. Ukoliko se desi trejd DeAndrea Džordana, Marjanović može da očekuje neke minute, koje je dobijao "na kašičicu" kod Sten Van Gandija.

Detroit Pistonsi su ovim trejdom dobili najbolji tandem u reketu u ligi (najbolji jer se DeMarkus Kazins povrijedio pa NOLA nije više konkuretna u ovoj priči). Blejk dobija u Andre Dramondu, mlađu i pokretniju verziju DeAndre Džordana, kao i igrača koji je ove sezone značajno popravio svoj uspjeh sa linije slobodnih bacanja. Ne treba potcijeniti ni Grifinove organizatorske sposobnosti, jer je riječ o "visokom" igraču koji se smatra za jednog od naboljih razigravača na svojoj poziciji.

Pistonsi ipak ovim trejdom ostaju tanki na spoljnim pozicijama. Redži Džekson se nije razvio u igrača u kojeg su svi u "Motor City-u" očekivali, njegova zamjena Iš Smit ima povremene bljeskove, ali poziciji dva i tri ostaju gotovo prazne jer Kenard, Džonson, Bulok, Galovej više podsjećaju na solidne evroligaške igrače nego NBA startere.

Džeri Vest, koji vodi sve operacije u Klipersima, ovim trejdom želi "u hodu" da radi novi imidž tima i tkz. rebuilding. Sa Igračima kao što su Bredli i Heris dobio je sigurna dva startera, plus potencijalne mlade igrače na draftu.

Vest je "u izlog NBA pijace" stavio i DeAndre Džordana u paketu sa Lu Vilijamsom. Vilijams igra najbolju sezonu do sada u karijeri. Nekadašnji "najbolji šesti čovjek lige" je vukao Kliperse u trenucima kada su prve zvijezde bile van pogona zbog povreda, i Vest zna da sada ima najveću vrijednost na tržištu. U DeAndre Džordanu potencijalni kupac dobija jednog od naboljih defanzivaca i skakača lige, tako da bi ovak paket mogao instant da pojača šanse neke ekipe za ozbiljniji rezultat u doigravanju (trenutno najčešće se dovodi u vezu sa Klivlend Kavlirsima, koji imaju Bruklinov pik).

Kako su i Pistonsi i Klipersi granične ekipe za plejof ove sezone, ovaj trejd dugoročno više šanse daje timu iz Kalifornije za bolji razvitak ekipe. Pored mogućnosti sa novim igračima Klipersi dobijaji i veliki prostor u seleri kepu, sa kojim mogu da rade manevar i potpišu neka zvučnija imena.

Galerija

Bonus video: