Andrej Kirilenko potpisao za CSKA

Zadovoljstvo mi je da igram pred ruskim navijačima, prijateljima, rodbinom. CSKA je veoma jaka ekipa, ima dobrog trenera i igrače - istakao Kirilenko
55 pregleda 0 komentar(a)
Kirilenko, Foto: Beta/AP
Kirilenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.10.2011. 12:23h

Bilo je dugo nagađanja da li će karijeru nastaviti u Spartak Sankt Peterburgu, gdje je počeo karijeru, ili u CSKAMoskvi, gdje se igrački afirmisao.

Na kraju je Andrej Kirilenko prelomio i stavio paraf na trogodišnji ugovor sa "armejcima", a opcijom povratka u najjaču ligu na svijetu nakon završetka lok-auta.

Tako se nakon 10 sezona u NBA ligi u dresu Jute odlučio na povratak u domovinu.

"Drago mi je da se vraćam u klub gdje sam igrao kada sam bio mlad. Takođe, zadovoljstvo mi je da igram pred ruskim navijačima, prijateljima, rodbinom. CSKA je veoma jaka ekipa, ima dobrog trenera i igrače. To je sjajno kada su veliki ciljevi pred nama i mislim da imamo kvalitet da zajedno riješimo bilo koji zadatak. Želio bih da napomenem da ću sav novac koji zaradim u Rusiji dati svojoj dječijoj fondaciji i on će biti potrošen na dječije bolnice, škole, sport u školama...", rekao je Kirilenko nakon što je potpisao ugovor.

Zadovoljstvo dolaskom popularnog "Kalašnjikova" nije krio ni Andrej Vatutin, prvi čovjek ruskog kluba.

"Kada je počeo lok-aut, odlučili smo da ne potpišemo ugovor ni sa jednim igračem iz NBa lige. Međutim, kada je u pitanju Kirlineko, morali smo da napravimo izuzetak. On je poseban igrač za CSKA i rusku košarku. Prvo on je već igrao za nas, a drugo, najbolji ruski igrač treba da igra za najbolji klub u zemlji. Takođe, tokom svih razgovora koje smo imali, Andrej je izrazio želju i spremnost da igra za nas. Siguran sam da većina navijača, kao i ja, sa nestrpljenjem čekaju da vide kIrilenka u dresu CSKA. Kada se završi lok-aut i Kirilenko ne odluči da juri novi NBA ugovor, onda će naša perspektiva biti još veća", istakao je Vatutin.

Kirilenko je ponikao u Spartaka Sankt Peterburgu, koji je napustio nakon samo jedne sezoen i potpisao za CSKA.

Dres "armejaca" nosio je od 1998. do 2001. godine, kada se preselio u Jutu za koju je igrao do ljetos.

Na draftu 1999. godine kao 24. pika izabrali su ga "džezeri".

U najjačoj ligi odigrao je 681 meč sa prosječnim učinkom od 12,4 poena, 5,6 skokova, 2,8 asistencija, 1,4 ukradene lopte i dvije blokade po meču.

Bonus video: