Atlanta i Golden Stejt finalisti (video)

0 komentar(a)
Kerol, Foto: Reuters
Kerol, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2015. 08:06h

Prvi nosioci Istoka i Zapada, Atlanta i Golden Stejt plasirali su se u finale plej.ofa konferencija, i tako opravdali uspješan hod u ligaškom dijelu.

Atlanta je u šestom meču, u gostima, porazila Vašington 94:91 i ukupnim rezultatom 4:2 u polufinalnoj seriji izborila finale Istočne konferencije.

Malo je nedostajalo da ovaj meč ode u produžetak, ali je Pol Pirs pogodio trojku nakon isteka vremena.

Bio je to kraj šampionata za Vašington Vizardse. A kraj karijere za Pola Pirsa koji je priznao da ne vjeruje da će se vratiti i za svoju 18 sezonu u najjačoj ligi svijeta.

"Ne znam da li ću više da igram košarku. Svaka sezona mi je teža od prethodne. Tako to ide kada starite. Teško je ustajati umoran iz kreveta svakog jutra", rekao je 37-godišnjak sa nadimkom "istina", koji 2008. godine bio MVP finala kada je sa Bostonom uzeo titulu.

Najbolji igrač Hoksa Demar Kerol priznao je poslije utakmice da se skoro rasplakao kad je vidio da šut Pirsa ulazi.

"Rekao sam sebi: Ne opet...Ali, košarkaški bogovi su bili na našoj strani", izjavio je Kerol.

Kerol, Pol Milsap i Džef Tig postigli su 65, od ukupno 94 poena Atlante i njima, bez sumnje, pripadaju najveće zasluge što se Atlanta našla u finalu Konferencije.

Kerol je, uz 25 koševa imao i deset uhvaćenih lopti. Milsap je ubacio 20 poena, ali uhvatio tri lopte više od Kerola, dok je učinak Tiga na kraju susreta iznosio 20 koševa, sedam asistencija i pet skokova.

U poraženom Vašingtonu najjači utisak ostavio je Bredli Bil sa 29 poena, šest uhvaćenih lopti i tri asistencije.

Protivnik Atlanti u borbi za titulu prvaka Istoka biće Klivlend koji je u drugoj polufinalnoj seriji pobijedio Čikago, takođe, sa 4:2.

Finalna serija počinje u noći između srijede i četvrtka a u prve dvije utakmice domaćin će biti Atlanta.

Najuspješniji tim ligaškog dijela šampionata, Golden Stejt, pobijedio je Memfis sa 108:95 i takođe sa 4:2 se plasirao u finale, ali Zapadne konferencije.

Sa 32 koša, od čega osam trojki Stefon Kari bio je najzaslužniji za pobjedu kojom je Golden Stejt stigao do finala Konferencije prvi put od 1976. godine. Usput, Kari je u ličnu statistiku upisao i deset asistencija i šest skokova.

Posebno efikasna trojka je bila ona kojom je Kari zakljućio treću četvrtinu.

Drejmond Grin je izblokirao šut igrača Memfisa, Kari se dočepao lopte i s 20 metara uputio šut prema košu na drugom kraju terena. Sirena se oglasila u letu, a lopta odmah potom 'bez kosti' prošla kroz mrežicu. Navijači domaće ekipe u nevjerici su se hvatali za glavu dok su Kari i društvo bučno slavili.

"Posljednji takav koš pogodio sam još na Univerzitetu (Dejvidson). Uhvatio sam ničiju loptu, uputio šut i ušla je. U ovakvim utakmicama takav šut puno znači za ekipu, u stanju je okrenuti meč", rekao je Kari nakon utakmice.

U pobjedi koja je "ratnike" odvela u finale Konferencije, Karija su "pratili" Klej Tompson sa 20, Drejmond Grin 16 i Harison Berns sa 13 poena.

Na suprotnoj strani Španac Mark Gasol je prednjačio sa 21 košem i 15 uhvaćenih lopti.

Protivnik "ratnicima" u završnoj seriji Zapada biće bolji iz duela L.A. Klipers - Hjuston u kojem je trenutni rezultat 3:3.

Bonus video: