Baletić: Igrali smo srcem i umom

Predugo sam trener, vodio sam mnoge ekipe i selekcije iz bivše zemlje, ali osjećaj predstavljanje svoje zemlje i pohvale koje smo dobijali od cijelog košarkaškog svijeta su nešto neopisivo - istakao selektor Crne Gore
71 pregleda 0 komentar(a)
Košarka Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Košarka Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.07.2011. 21:14h

Košarkašice Crne Gore vratile su se večeras iz Poljske, sa Evropskog prvenstva.

Iako nisu osvojile medalju na svom premijernom nastupu na velikim takmičenjima, a igrama su to zaslužile, košarkašice Crne Gore su dočekane kao heroine.

Na aerodromu ih je dočekala rodbina, predstavnici KS Crne Gore (direktor svih reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović, generalni sekretar KS Crne Gore Petar Popović, član Izvršnog odbora Igor Popović, Radoš Šućur...), predsjednik COK-a Duško Simonović, kao i mnogi navijači koji su došli da im čestitaju na sjajnim igrama, ostvarenom rezultatu, ali i na načinu na koji su predstavljali državu.

- Zahvaljujem na pažnji i uvažavanju koje smo imali od strane javnosti tokom šampionata. Imali smo informacije iz Crne Gore sa koliko ljubavi i strasti i sa koliko uvažavanja se prate naši rezultati. Predugo sam trener, vodio sam mnoge ekipe i selekcije iz bivše zemlje, ali osjećaj predstavljanja svoje zemlje i pohvale koje smo dobijali od cijelog košarkaškog svijeta su nešto neopisivo. Mi smo imali najbolje ljude, igračice i ja im iskreno, iako su se često žalile na mene da tražim puno, čestitam. Mi smo napravili rezultat koji je mogao biti bolji, ali smo svaku utakmicu igrali više od fanatizma. Imali smo strah da se jedna od naših najboljih igračica i ljudi teže povrijedila, ali Iva Perovanović je dobro prošla i to je veliki dobitak za sve nas. Naš rezultat nije plod slučajnosti već dugotrajnog rada, odricanja i istinskog pripadanja zemlji - istakao je selektor Miodrag Baletić.

Čudno je da u najboljoj petorci šampionata nije bilo mjesta bar za najboljeg strijelca takmičenja, centra “crvenih” Ivu Perovanović.

- Smatram da nismo imali sreće sa žrijebom. Ranije kada bi imali ovakav učinak, borili bi se za medalju. Igrali smo sa malim brojem iskusnih igračica. Za sve što su napravile na terenu igračice ne samo da zaslužuju da budu među najboljima, već i poštovanje. Velike zemlje su imale naklonost onih koji su odlučivali o statusu igračica. Mi nismo igrali sa brojem igrača, već srcem i umom. Francuska ima 480.000 registrovanih igračica i kada smo ih savladali, dobili smo priznanje košarkaškog svijeta. Rekli su mnogi da je Crna Gora nešto neuobičajeno i da na to treba gledati posebnim očima.

U borbi za 5. mjesto i plasman na kvalifikacioni turnir, naša selekcija je poražena od Hrvatske.

Kod igračica ostaje žal što bar na taj način nisu naplatile sjajne igre.

Šampionat su završile sa učinkom od sedam pobjeda i dva poraza. Isti učinak imala je i novi šampion Rusija, Turska je osvojila srebro sa čak tri poraza, koliko je imala i bronzana Francuska.

- Mi smo igrali do krajnjih granica izdržljivosti, fanatizma svaku utakmicu i nismo imali vremena za razmišljanje. Bilo bi dobro, odnosno nestvarno da smo to uradili na prvom učešću na velikim takmičenjima. Neko me je tokom šampionata pitao da li Crna Gora igra najorganizovaniju košarku i sa najboljom odbranom. Nisam htio da pričam o tome, ali to nije daleko od istine. Zbog toga ostaje žal što nismo osvojili medalju, ali kada vidimo na nam svi čestitaju, onda mislim da nismo mogli bolje da predstavljamo svoju zemlju - zaključio je Baletić.

Škerović: Možda smo mogle i više

Kapiten Jelena Škerović zahvalila se javnosti, u svoje i ime saigračica, na podršci koju je ekipa imala tokom šampionata u Poljskoj.

- Zahvaljujem se medijima u Crnoj Gori na načinu na koji su nas pratili tokom prvenstva. Ostvarile smo dobar rezultat, 6. mjesto na svom prvom velikom takmičenju. Možda smo mogle i više, pokazaće to naredne godine. Zahvaljujem saigračicama na požrtvovanosti i borbenosti, stručnom štabu na savjetima koje su nam davali, ali i ostalim ljudima koji su nam omogućili da nastupimo na Evropskom prvenstvu - istakla je Jelena Škerović.

Bonus video: