Baletić: Samo zdravlje da nas podrži

"I pored činjenice da su Francuskinje apsolutne favoritkinje, mi ćemo pružiti maksimum i pokušati da napravimo novo iznenađenje“, kaže selektor Baletić.
0 komentar(a)
Baletić i Izabranice, Foto: Www.fibaeurope.com
Baletić i Izabranice, Foto: Www.fibaeurope.com
Ažurirano: 23.06.2011. 15:00h

Sa četvrtfinalem u džepu, najbolje košarkašice Crne Gore u sjutrašnjem duelu sa Francuskom (20.30 časova), aktuelnim šampionom Evrope, nalaze se u odličnoj situaciji – ne mogu mnogo da izgube, a mogu puno da dobiju. Izabranice Miodraga Baletića bi eventualnom pobjedom zakoračile ka prvom mjesto grupe F, dok ni u slučaju neuspjeha ne bi izgubile šanse da se domognu jednog od prva dva mjesta koja donose lakšeg rivala u četvrtfinalu...

„Francuska ima sjajne igračice, od kojih većina može da igra i u američkoj profesionalnoj ligi. I pored činjenice da su Francuskinje apsolutne favoritkinje, mi ćemo pružiti maksimum i pokušati da napravimo novo iznenađenje. Ono što je, međutim, možda i najvažnije je da izbjegnemo povrede, jer bi svaki novi peh bio možda i fatalan za naše dalje ambicije. Pokušaćemo da sačuvamo ekipu i istovremeno pružimo što jači otpor prvaku Evrope“, kaže selektor Baletić.

„Crvene“ uz Letoniju jedina ima maksimalan broj bodova u grupi F. Pobjedama protiv Poljske, Španije, Njemačke i Hrvatske naše dame su skrenule pažnju na sebe, i najprijatnije su iznenađenje šampionata. S obzirom na povredu koljena Ane Baletić (danas se vratila u Crnu Goru, a u Podgorici će početi oporavak od teške povrede) i ne baš velik izbor igračica, postavlja se pitanje da li će umor otežati posao našoj reprezentaciji u narednim mečevima.

„To je možda i najveći problem za nas. Nama je svaka igračica veoma važna, a naročito na spoljnim pozicijama. Anina povreda nas je mnogo poremetila, jer smo morali da mjenjemo kompletnu koncepciju. Ona je odrađivala veliki dio posla u fazi odbrane i nedostaje nam njen doprinos. Naš tim sastavljen je od iskusnih i igračica koje tek stiču neophodno iskustvo, ali ono što nas krasi je velika želja da se crnogorska košarka predstavi u najboljem mogućem svjetlu – nastavlja Baletić.

Današnji slobodan dan u Poljskoj naša selekcija je iskoristila za odmor ali i trening kao pripremu za izazove koje ih očekuju u finišu šampionata. Iako je do kraja druge faze ostalo još dva kola, već sada je poznato da će Crna Gora, bez obira na ishode mečeva protiv Francuske i Letonije, osvojiti treće mjesto u grupi F. U taboru naše reprezentacije vjeruju da do kraja druge faze mogu da ostvare još jednu pobjedu, koja bi donijela drugo mjesto u grupi, a selektor Baletić smatra da šansu treba tražiti protiv Letonije, u posljednjem kolu druga faze.

„To bi bila najbolja solucija, ujedno i mnogo realnije od one da dobijemo Francusku. Na ovakvim takmičenjima projekcije su, međutim, nezahvalne, pa u svakom meču morate ići na pobjedu. I Letonija je sjajna selekcija, koja igra veoma raznovrsno, ima odličan sastav, tako da nas protiv njih ne očekuje ništa lakši posao od onog u meču protiv Francuske“, zaključio je Baletić.

Bonus video: