Baletić: Vjerujem u karakter igračica

Na prvom okupljanju nije bilo, iz opravdanih razloga, Ane Deforž, koja stiže 13. maja, i Milke Bjelice, koja će se reprezentaciji priključiti u srijedu na Zlatiboru
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 13:28h

Najbolje košarkašice Crne Gore nisu imale vremena da se odmore nakon napornih sezona u svojim klubovima, jer su danas počele pripreme za Evropsko prvenstvo, koje se igra od 15. do 30. juna u Francuskoj.

Na prvom okupljanju nije bilo, iz opravdanih razloga, Ane Deforž, koja stiže 13. maja, i Milke Bjelice, koja će se reprezentaciji priključiti u srijedu na Zlatiboru.

Pred “crvenima” je malo vremena, a dosta posla, ali su obećale da će uraditi sve da što spremnije odu na šampionat Starog kontinenta.

Prije dvije godine u Poljskoj osvojile su 6. mjesto, a sada je cilj bar korak više, odnosno 5. pozicija, što donosi plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Iako smo imali dobar rezultat u kvalifikacijama pred prethodno Evropsko prvenstvo, ispraćeni smo bili sa određenom skepsom. Sada pred prvo okupljanje, ispraćeni smo sa očekivanjima, što pomalo može biti i opterećujuće".

"U ovom trenutku imamo problema, a to je kratak period za rad za koji mi nismo krivi, jer je FIBA tako postavila datume za takmičenje. Imamo problema i što su nosioci naše igre više nego premoreni, imamo određene povrede, ali strahovito vjerujem u karakter igračica, u njihovu želju da još jednom svojim požrtvovanjem i odnosnom dostignu ono što nam nedostaje".

"Imamo i obavezu da onima koji su nas na iskren način podržavali i pratili, pružimo još jednom zadovoljstvo, da ih ne iznevjerimo i na najljepši način reprezentujemo crnogorsku košarku i državu Crnu Goru", istakao je selektor Miodrag Baletić.

Iskusni stručnjak ističe da svaka reprezentacija sebi postavlja najveće ciljeve, a pitanje je koliko mogu da se realizuju i ostvare.

"Ako imate 16 ekipa, koje su najbolje od najboljih, onda tu nema slabih rivala. Nama je cilj da odigramo dobro i da ostvarmo bolji plasman. Nastojaćemo to da uradimo, ali biće teško".

"Evidentno je da mi u evropski okvirima više nismo nepoznata selekcija, da dolazimo iz jedne male države koja ima 650.000-700.000 stanovnika, koja ima mali broj registrovanih igračica i koja je po tome možda fenomen u Evropi i svijetu".

"Sa tako malim brojem igračica biti konkurentan velikim evropskim selekcijama, nije nimalo lako, ali je za poštovanje", jasan je Baletić.

Od kapitena Jelene Škerović se očekuje da opet povede saigračice do dobrog rezultata. Ona je istakla da ih očekuje naporan rad u ovih mjesec dana do Evropskog prvenstva.

"Daćemo sve od sebe kao i do sada, na svakoj utakmici pružićemo 100 odsto. Očekivanja su, kao što je rekao selektor, velika, ali treba da idemo od utakmice do utakmice".

"Imamo veliki broj mečeva, mali vremenski period i svaki meč je zaseban. Prolazak u drugu fazu bi bio veliki uspjeh, jer je EP jako takmičenje, velika konkurencija. Bitno je da prođemo u drugu fazu, a nako toga sve je moguće".

"Vidjeli ste prije dvije godine smo bili iznenađenje, a moguće je da to budemo i sada", zaključila je Škerović.

Došlo je do malih promjena u stručnom štabu. Zbog ličnih i poslovnih obaveza, kondicioni trener Dragan Gačević i fizioterapeut Vesna Odalović nisu mogli da budu sa reprezentacijom. Umjesto njih tu su Filip Mihailović i Jelena Šibalić.

Inače, odmah nakon okupljanja, ekspedicija ženske selekcije se uputila na Zlatibor, gdje će ostati do 30. maja.

Potom slijede turnir u Beogradu i Crkvenicama, a povratakl u Crnu Goru, planiran je za 7. jun.

Crna Gora će na šampionatu u Francuskoj igrati u grupi A u kojoj se još nalaze Ukrajina, Turska i Slovačka.

Forma igračica zadovoljavajuća

Za razliku od EP u Poljskoj, kada je problem bio mali fond igračica, sada je situacija bolja.

"Onoliko koliko smo mogli iz naše perspektivne pratiti formu naših igračica, forma svih je na zadovoljavajućem nivou. Neke igračice koje su mlađe po godinama i manje iskusne po košarkaškom stažu, pokazale su napredak, što možemo biti naš kvalitet na predstojećem Evropskom prvenstvu", objasnio je Baletić.

Jovanović: Nadam se da ćemo opravdati očekivanja

Krilni centar Milica Jovanović imala je dobru sezonu u turskom Bešiktašu. To samo može da raduje pred šampionat u Francuskoj, a upravo bi 23-godišnja košarkašica mogla da bude jedan od aduta Crne Gore.

"Radujem se početku priprema i za ovih mjesec dana ćemo uraditi sve da se što bolje pripremimo za Evropsko prvenstvo. Velika je obaveza predstavljati svoju zemlju, na tako jednom velikom takmičenju. Nadam se da ćemo opravdati sva očekivanja".

Bonus video: