Barani kreću iz Draženovog doma, Pavićević očekuje ozbiljnu provjeru

Košarkaši Mornara večeras (20 časova) gostuju Ciboni, na startu takmičenja u ABA ligi
1271 pregleda 0 komentar(a)
Iskušenje na startu: Košarkaši Mornara, Foto: Savo Prelević
Iskušenje na startu: Košarkaši Mornara, Foto: Savo Prelević

Iako sa dva potpuno različita izdanja, košarkaši Mornara su uspješno prebrodili prvu ovosezonsku prepreku, Benfiku, izborivši plasman u grupnu fazu FIBA Lige šampiona.

Pred izabranicima Mihaila Pavićevića je od danas i druga “obaveza”, start ABA lige, u kojoj Barani ove sezone, s obzirom na kvalitet i iskustvo rostera, imaju veće ambicije nego ikada ranije, iako iz Mornara stižu najave da je prvi cilj opstanak u društvu najboljih u regionalnom takmičenju. Međutim, dolaskom Milka Bjelice, Derika Nidama, Seada Šehovića, Džejkoba Pulena, Antabije Volera, Brendisa Rejlija-Rosa, Damira Markote i Mirze Begića, jasno je da je ljestvica postavljena više, da je ulazak u plej-of logičan cilj...

3:3 je rezultat u pobjedama između Cibone i Mornara. Oba tima su kod kuće slavila po dva puta i po jednom izgubila.

Mornar novu sezonu u ABA ligi počinje u Zagrebu protiv Cibone (20 časova), koja je već odigrala četvrtfinale ABA Superkupa i izgubila ga od Budućnosti (77:71). Ovaj meč će biti poseban za hrvatskog krinog centra Damira Markotu, koji je ljetos u Baru stigao upravo iz Cibone.

- To je posebno emotivan meč za mene, jer sam kao dijete došao u Zagreb, 1999. godine. I vraćao sam se, tokom karijere, dva-tri puta u Cibonu. Lijep je osjećaj kad se čovjek vrati kući, vidi se s prijateljima i istrči na teren „Draženovog doma“. Ali, što se tiče utakmice, nastojaću da dam svoj puni doprinos pobjedi, kako bismo se trijumfalno vratili u Bar sa prvog gostovanja - ističe Markota, koji je sanirao lakšu povredu. Nakon meča sa Cibonom u Zagrebu, Barani će odigrati dvije utakmice zaredom pred svojim navijačima, sa Igokeom i Partizanom, pa bi trijumf u gostima na startu bio i te kako važan.

- Poslije uspješno završenog posla sa Benfikom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, očekuje nas start ABA lige i taj meč sa Cibonom. Ja sam uvijek otvoren trener i ne volim da pričam ono što ne mislim. Moram biti iskren, nismo spremni ni približno koliko sam mislio da ćemo biti za početak ABA lige. Iz objektivnih razloga. Nismo imali nijedan zajednički trening od početka priprema zbog povreda i opravdanog odsustva nekih igrača. Ali, šta je tu je, nema kukanja, nismo samo mi u ovakvoj situaciji nego i druge ekipe, tako da moramo da budemo maksimalno fokusirani na Cibonu - rekao je trener Barana Mihailo Pavićević.

Strateg Mornara ističe da je Cibona sastavljane od “kvalitetnih i iskusnih igrača i koja je dobro vođena”.

- Igraju sa dosta velikom energijom, pogotovo na domaćem terenu. Sigurno je da nas očekuje ozbiljna provjera u Zagrebu. Ja, međutim, vjerujem u kvalitet svojih igrača, a problemi koje smo imali ne mogu biti razlog za alibi - dodao je Pavićević, koji neće moći da računa na povrijeđenog Nemanju Vranješa.

Velić: Mornar je napravio ekipu za sam vrh tabele

Trener Cibone Ivan Velić ističe da će “ova sezona biti sigurno još teža nego prošlogodišnja”.

- To pokazuje i ekipa Mornara koja je još više uložila u tim i napravila ekipu koja je za sam vrh. Nezgodno mi je kao treneru, morate se pripremiti za Nidama, Rosa, Vranješa, a prve rotacije su Pulen, Voler itd., pokriveni su na svim pozicijama. Naša su dva igrača Šveđo (Markota) i Ros sada tamo, pojačali su se uz Lukovića i sa Begićem, imaju širinu. Pokušaćemo energetski ponoviti utakmicu protiv Budućnosti i tražiti priliku da dobijemo utakmicu. Bilo bi dobro da i publika dođe u što većem broju pa da i uz njihovu podršku dođemo do pobjede na startu sezone. Imamo svoje šanse a vidjećemo hoćemo li ih iskoristiti - rekao je Velić.

Bonus video: