Biće Bajern i u košarci sila kao što je u fudbalu

“Razmišljam od dana do dana, utakmice do utakmice, od sezone do sezone, ali ambicija da radim na najvećem nivou je uvijek bila prisutna i biće prisutna i ubuduće”, kazao je Radonjić
112 pregleda 0 komentar(a)
dejan radonjić, Foto: DPA
dejan radonjić, Foto: DPA
Ažurirano: 06.08.2018. 15:02h

Za ljude iz njegove branše je odavno rečeno - postoje treneri koji su smijenjeni i oni koji će tek biti smijenjeni.

Dejan Radonjić još nije nigdje dobio otkaz, nada se i da neće, ali je bio bez posla 10 mjeseci. Dijelom svojom voljom, jer je napustio Crvenu zvezdu na kraju sezone 2016/2017, kao trostruki uzastopni šampion ABA lige i Superlige Srbije, a dijelom i zbog nedostatka prave ponude.

Čovjek koji je sa Beograđanima igrao četvrtfinale Evrolige 2016, a godinu kasnije ostao deveti na tabeli sa 16 pobjeda i 14 poraza zbog goreg međusobnog skora od Darušafake, čekao je dugo novi angažman. Htio je opet u Evroligu, ali ništa mu se nije nudilo „na tacni”.

Na kraju je morao sam da se izbori za nju - 2. aprila je preuzeo Bajern i donio mu šampionsku titulu u Bundesligi, samim tim i vizu za elitno takmičenje.

„Proveo sam skoro tri mjeseca u Minhenu, a taj period je bio vrlo specifičan, jer je apsolutni fokus bio na takmičarskom aspektu. Iz dana u dan sam se adaptirao na sve što me je čekalo tamo, ali i upoznavao se sa veličinom Košarkaškog kluba Bajern. U Minhenu je kvalitetan ambijent, sa dobrom perspektivom i vrlo je ugodno biti dio toga”, kaže Radonjić na početku intervjua za „Vijesti”.

Nekadašnji selektor Crne Gore je na klupi Bavaraca naslijedio Aleksandra Đorđevića, koji je dugo bio na pravom putu, ali se u martu sve srušilo kao kula od karata - u polufinalu Evrokupa je bolja bila Darušafaka, čime je propala prva šansa za Evroligu, a zatim su uslijedili i ubjedljivi porazi u Bundesligi od Albe i Oldenburga. Uprava Bajerna je procijenila da je promjena na klupi neophodna, a izbor je pao na 48-godišnjeg Podgoričanina.

„Bio je delikatan period i tajming za promjenu trenera, ali poslije poziva Bajerna nisam dugo razmišljao. Brzo sam donio odluku, a ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da tvrdim da li bih prihvatio ponudu nekog drugog kluba. Kada se uzmu u obzir okolnosti koje su bile tada, vjerovatno da bih. Imao sam pozitivan osjećaj kada sam pozvan da preuzmem Bajern, bez obzira na kompleksnost situacije”.

Šta Vam je uprava predstavila kao cilj kada ste pregovarali?

„Cilj je bio da se osvoji prvenstvo Njemačke, koje donosi plasman u Evroligu. Nakon što sam došao, Bajern je dobio i dvogodišnju licencu, ali tek od 2019. godine i svi smo se orijentisali ka tome da i prije tog perioda zaigramo u Evroligi. Bajern to zaslužuje, bez obzira na to što košarkaška sekcija nije na nivou fudbalske, ali u perspektivi bi mogla da uđe u evropski krem”.

Da li ste nakon odlaska iz Zvezde očekivali da ćete tako dugo pauzirati?

„Nisam razmišljao o tome. Znao sam da mora da postoji spremnost na sve opcije. Da je bio angažman na početku, tokom sezone ili da ga nije bilo uopšte... Bio sam spreman za sve to. Nisam razmišljao o pauzi, već sam čekao razvoj situacije i radio sve što mi je bilo na pameti da bih iskoristio taj period na najbolji mogući način”.

Kakve su ambicije u novom nastupu u elitnom takmičenju?

„Bajern je igrao Evroligu prije nekoliko godina, ali u drugom sistemu. U prvom dijelu sezone je bio u grupi sa mojom Crvenom zvezdom, ali će prvi put igrati u ovom sistemu sa ligaškim dijelom. Pokušaću da iskoristim iskustvo koje imam i da se predstavimo na kvalitetan način protiv najboljih evropskih timova, ali i da se vodi računa o onome što je prioritet, a to je Bundesliga”.

Bajern je ovog ljeta doveo Maoda Loa i Leona Radoševića iz Brose basketsa, te Peterija Koponena iz Barselone. Možda će još nekoga...

„Sve što smo planirali, to smo i uradili. Vidjećemo u narednom periodu da dođemo do još nekog rješenja kako bi tim bio spreman da odigra veliki broj utakmica i da u najvažnijem periodu, u drugom dijelu sezone, iznese opterećenje odbrane titule u Njemačkoj”.

Da li ste sa upravom Bajerna pričali o ambicijama u Evroligi?

„Nisam. Bajern igra prvi put u ovom sistemu, ljudi stoje čvrsto na zemlji i žele da idu korak po korak. Naravno, pokušaćemo da protiv svih budemo konkurentni i da vidimo dokle ćemo moći da stignemo”.

Radonjiću će u Minhenu pomagati još jedan nekadašnji košarkaš iz Podgorice, Velibor-Borko Radović, koji mu je bio saradnik i u Crvenoj zvezdi, a gotovo sigurno i njegov dugogodišnji kondicioni trener, Dragan Gačević.

„Borko Radović će mi biti pomoćnik, a vjerovatno će Dragan Gačević biti i dalje kondicioni trener. Prošle sezone mi je malo pomagao, vjerujem da će sada opet biti u klubu, jer ću kada odem u Njemačku praviti dogovor oko cijelog stručnog štaba. Dragan i ja toliko dugo radimo zajedno da to dovoljno pokazuje koliko mi znači, a iskustvo zajedničkog rada koje imamo iz Evrolige nam donosi mogućnost da se lakše adaptiramo na slične okolnosti”.

A u Evroligi, jedno gostovanje će imati posebno mjesto u srcu Dejana Radonjića.

„Jako mi je drago što ću imati priliku da u Podgorici vodim utakmicu između dva evroligaška kluba. Razvoj situacije prošle sezone u ABA ligi je nagovještavao da će dva tima koja su najviše pokazala odlučivati o tituli, a Budućnost je više pokazala i osvojila ABA ligu, samim tim i izborila učešće u Evroligi poslije dugo godina. Svima u klubu, upravi, predsjedniku Bokanu, treneru Džikiću i ostalima još jednom čestitam na fenomenalnom uspjehu”, zaključio je Radonjić.

Plasman Budućnosti u Evroligu mi vraća film na dane moje karijere

Dejan Radonjić je u premijernoj sezoni Evrolige sa 30 ligaških utakmica vodio Crvenu zvezdu i mimo svih prognoza imao čak 16 pobjeda, iako prije početka ni najveći optimisti nisu smjeli da se klade da će ih biti dvocifren broj. Ritam je izuzetno naporan, pogotovo će to biti za Budućnost Voli, jer je iz Podgorice jako teško doći do gradova u kojima igraju evroligaši. Zato i zna koliko težak zadatak čeka njegovog kolegu Aleksandra Džikića, jer je i ABA liga veoma važna.

„U tom ritmu utakmica nimalo nije jednostavno napraviti balans između prvenstva i Evrolige, jer je raspored jako zahtjevan. Pet sedmica imate po dvije utakmice u 48 sati sa najboljim timovima, a onda vas čeka i fizičko i psihološko opterećenje ostvarivanja rezultata u ABA ligi koja je, ipak, prioritetna, jer opet donosi učešće u Evroligi. Biće interesantno, vidim da je atmosfera u državi sjajna, osjeća se da će ambijent biti fenomenalan. Biće prilike da se vrati film od prije mnogo godina, kada sam ja igrao Evroligu u dresu Budućnosti”, naglasio je nekadašnji plejmejker „plavih”.

Mornar je napravio fenomenalan rezultat

Radonjić nije propustio da pomene i veliki uspjeh Mornara, koji je stigao do četvrtfinala FIBA Evropa kupa, istorijskog polufinala ABA lige, a onda i najvećeg uspjeha u istoriji barskog sporta - titule prvaka Crne Gore.

„Mornar je napravio fenomenalan rezultat i fantastičnu sezonu krunisao osvajanjem prvenstva. Barani su igrali izuzetno i u ABA ligi i FIBA Evropa kupu, kristalisali sve ono što je na u finalu plej-ofa dovelo do toga da naprave istorijski rezultat”.

Bonus video: