Bilbao eliminisao Real, u finalu protiv Barselone

Koš za pobjedu domaćina postigao je bivši član Madriđana Aksel Ervel 30-tak sekundi prije kraja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 21:08h

Bilbao je napravio senzaciju, eliminisao je Real u polufinalu plej-ofa ACB lige, pa će prvi put u istoriji boriti za šampionsku krunu.

Četvrti meč Bilbao je dobio 80:72 (19:20, 19:21, 16:14, 26:17).

Rival Baskijcima u velikom finalu biće Barselona, koja ima prednost domaćeg terena.

I ovaj duel polufinalne serije bio je izuzetno uzbudljiv. Ekipa su se tokom meča smjenjivale u vođstvu, koje nije prelazilo šest poena.

Nakon prvih 20 minuta Madriđani su imali tri poena prednosri (38:41), a u odlučujuću četvrtinu su ušli sa minimalnom prednošću (54:55).

BIlbao je uspio u nekoliko navrata da izjednači, a kada je nepuna tri minuta prije kraja Rel imao četiri poena prednosti (66:70) i napada činilo se da će da slave i izbore se za majstoricu.

Međutim, domaći igrači su napravili seriju 8:0 i minut prije kraja poveli 74:70.

Desetak sekundi kasnije Ante Tomić je realizovao dva bacanja (74:72), a koš za pobjedu domaćina postigao je bivši član Madriđana Aksel Ervel 30-tak sekundi prije kraja.

Pokušali su gosti da brzim faulovima dođu do preokreta, ali bez rezultata, pa je nastavlo neopisivno slavlje u dupke punoj "Bilbao areni" (kapacitet 8.682 mjesta).

I za naše ljubitelje košarke plasman Bilbao u finale je interesantan i zbog činjenice da je predsjednik Baskijaca Predrag Savović, momak rođen u Herceg Novom.

Uspjeh dobija na značaju ako se zna da je Bilbao u plej-of ušao sa šeste pozicije i u prvoj rundi je eliminisao favorizovanu Valensiju, a u polufinalu je napravio još veće iznenađenje.

Tvorac senzacije ovogodišnjeg plej-ofa ACB lige je grčki trener Fotis Kacikaris.

Posebno raspoložen za igru bio je Aleks Mumbru, koga se Etore Mesina olako odrekao, i bila je ovo njegova slatka osveta. Dao je 15 poena, a dva više upisao je Aron Džekson.

Dvocifren je još bio Marko Banić (12 koševa).

Ante Tomić je za Real dao 17, Serhio Ljulj 13, a D'or Fišer 12 koševa. Nikola Mirotić je igrao svega tri minuta, ali bez košgeterskog učinka.

Bonus video: