Bog se zove Ilijevski, Makedonija šokirala Litvaniju

U prepunoj „Žalgiris areni” pala je domaća Litvanija (67:65), pa su Bo Mekejleb i drugovi, pored svih iznenađenja do sada, režirali i najveću senzaciju na šampionatu
79 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija, Foto: Beta/AP
Makedonija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2011. 20:38h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kaunas - Ludilo je završeno, Litvanija je u suzama, zelene boje više nema u radnjama, kao da su navijači znali da će prošla utakmica da im bude posljednja radost na putu ka očekivanom uspjehu.

Večeras gori Makedonija, večeras se Skoplje trese, večeras će pjevati igrači čije je srce veće nego svih ostalih na prvenstvu: Vlado Ilijevski, Vojdan Stojanovski, Bo Mekejleb...

Oni više nisu čudo, oni su polufinalisti Evropskog prvenstva, nakon pobjede od 67:65, pred njima i pred njihovim jednako srčanim navijačima palo je gotovo 15 hiljada Litvanaca u paklu „Žalgiris arene” i 12 momaka u zelenim dresovima na parketu.

"Definitino još nismo svjesni šta smo napravili. Želio bih da smo svi u Skoplju, da slavimo sa našim narodom, da osjetimo dio atmosfere. Mislim da se ovakva ekipa nikada više neće ponoviti u istoriji košarke - takva povezanost, takva hemija, takvo drugarstvo", rekao je Ilijevski.

Pomenuo je i povrijeđenog Todora Gečevskog.

"Šteta je što Toše Gečevski nije sa nama na parketu, ali igramo za njega i ponosni smo na sve koji navijaju za nas, i u dvorani i u čitavoj Makedoniji. Imamo još dvije utakmice, uživaćemo, ali i probati da napravimo još i više", kazao je Ilijevski, a onda ga je cijelih 20 minuta poslije meča povukla kolona igrača koji su ponovo istrčali na parket da se još jednom pozdrave sa oko 150 navijača koji su čarterom juče došli iz Makedonije.

Koš koji je „ubio” Litvaniju

A trojka Ilijevskog ubila je čitavu Litvaniju. To nije bio samo koš eliminacije i koš čuda Makedonije, to je bio koš koji je označio možda i kraj prvenstva. Sve ostalo biće statistika.

A prilikom slavlja zbog ulaska u četvrtfinale, upravo je Ilijevski našem izvještaču rekao:

"Igramo dobro, još samo ja nešto da pogodim".

I pogodio je. A na to podsjećanje Ilijevski je još dodao:

"Da, da, sjećam se. To sam govorio poslije većeg broja utakmica, ali izgleda da mi je sudbina takva da promašujem i promašujem, a onda ubacim najdraži koš u karijeri. Srećan sam što je odlučio, nadam se da će neko drugi u narednim mečevima da ponovi jednako važan šut", zaključio je Ilijevski uz konstataciju da će se pobjeda nad Litvanijom slaviti uz pjesmu „Izlezi momče pravo na terasa i pozdravi ja Gocevata rasa (misli se na Goce Delčeva)...

Ilijevski je kod 65:63 za Litvance je 11,5 sekundi prije kraja pogodio trojku za trijumf. Litvanija nakon toga nije pogodila iz dva navrata, a novi bek Efesa je sve začinio sa još jednim pogođenim slobodnim bacanjem.

Gotovo 100 odsto publike u dvorani je bilo u šoku, neki i u suzama, ali ona šačica navijača Makedonije je opet zasluženo slavila na kraju... Kao i u grupi na startu, kao i u drugom krugu.

Makedonija je sada došla makar do kvalifikacija za Olimpijske igre. Kao što je poznato, dvije prvoplasirane ekipe idu direktno u London, a ostale četiri će put da traže kroz kvalifikacije...

Mekejleb je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 23 poena, Vojdan Stojanovski je dao 15, dok je Ilijevski meč završio sa 14 koševa.

Stojanovski: Velika pobjeda

Junak je bio Ilijevski, junak je i Bo Mekejleb, čiji su se koševi u posljednjim minutama suprotsavljali zakonima fizike, ali junak je i Vojdan Stojanovski koji je pogodio svih pet šuteva za tri poena koje je uputio. Na pitanje „Vijesti” koga čeka u finalu, on je samo rekao:

"Ne znam, prvo da dobijemo i polufinale. Zaista nemam riječi da opišem koliko sam srećan, ovo je velika pobjeda za nas. Opet smo odigrali dobru odbranu, nastojali da utakmicu držimo neizvjesnom do kraja, kako bi pritisak prešao na njih. Tako je i bilo, s obzirom na to da su domaćini i očigledno da nisu izdržali", ističe Stojanovski.

A šta su na sve rekli Litvanci? Zar u ovom trenutku to nekoga i zanima...

Bonus video: