Bošković: Imamo i mi svoje adute

Trener košarkašica Budućnost Bemaxa Goran Bošković govori za „Vijesti“ uoči fajnl-fora WABA lige u Celju, gdje Podgoričanke brane trofej
703 pregleda 0 komentar(a)
ŽKK Budućnost
ŽKK Budućnost
Ažurirano: 20.03.2019. 15:00h

Košarkašice Budućnost Bemaxa ušle su u završni dio priprema za najvažniji dio sezone, fajnl-for WABA lige, koji se u subotu i nedjelju igra u Celju. „Vučice“ u Sloveniji brane titulu osvojenu prošle sezone u bugarskoj Montani....

"Dobro treniramo, polako izlazimo iz povreda, trebalo bi da do fajnl-fora bude sve u redu što se tiče zdravstvenog biltena", kaže za „Vijesti“ Goran Bošković, trener Podgoričanki.

Budućnost je sedmi put na fajnl-foru regionalnog takmičenja, šesti put uzastopno.

"Već smo naviknuti da igramo fajnl-for, tako da je to sad neka rutina za nas", dodaje Bošković.

Budućnost Bemax će na završnom turniru u polufinalu igrati sa Crvenom zvezdom, sa kojom ove sezone ima skor 1-1. U Beogradu je slavio domaćin 61:51, Budućnost je na svom terenu bila bolja 59:58.

"Šanse su, realno, 50-50. To je jedna utakmica. Zvezda je relativno mlada ekipa, ali već tri godine igraju zajedno WABA ligu, imaju iskustva i mnogo značajnih utakmica iza sebe, tako da će biti jako teško to polufinale.

U drugom polufinalu se sastaju domaćin Celje i Beroe.

"Najveće šanse za trofej ima Celje kao domaćin i učesnik Evrokupa, a onda Beroe, koji ima odličan tim, koji, takođe, ima iskustvo igranja Evrokupa. Mislim da su te dvije ekipe glavni favoriti za trofej", ističe Bošković.

"Mi moramo da odigramo svoj maksimum, i vidjećemo za šta će to biti dovoljno. Budućnost je dobar tim, imamo i mi svoje adute, djevojke su kvalitetne, jako su napredovale, i ja sam zadovoljan kako su se ponašale i igrale u tekućoj sezoni", dodaje šef struke podgoričkog kluba.

Budućnost je ligaški dio WABA lige završila na trećem mjestu, sa 10 pobjeda i četiri poraza, iza Beroe (11-3) i Crvene zvezde (11-3), a ispred Celja (9-5), koje je imalo isti broj pobjeda, ali bolji međusobni skor od petoplasirane Montane.

"Ovih pet ekipa je bilo jako ujednačeno, nijanse su odlučivale ko će se plasirati na fajnl-for. U toj situaciji je bilo još teže ostvariti plasman na fajn-fol, pa sam sa te strane zadovoljan, jer smo ispunili glavni cilj za ovu sezonu".

Budućnost je u ligaškom dijelu imala puno problema sa povredama, Particia Bura je zbog teške povrede koljena završila sezonu, Violeta Lazarević zbog povrede skočnog zgloba teško da će biti spremna za Celje, dok sa ekipom trenira, iako nije još potpuno spremna, Anđelika Mitrašinović.

"Na vrlo malo utakmica ove sezone smo imali kompletan roster. Ponekad su neke igračice igrale pod temperaturom, sa povredama"..

Crnoj Gori i novom selektoru će biti teško na Eurobasketu

Goran Bošković je ujedno i selektor ženske reprezentacije Ukrajine (od oktobra 2017. godine), sa kojom je izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Srbiji i Letoniji. Kako kaže, u Eurobasketu će razmišljati tek od ponedjeljka, kada se završi fajnl-for WABA lige.

"Realnost je da Ukrajina bude na Evropskom prvenstvu, s tim kada si u grupi sa Španijom, prvakom Evrope, onda moraš biti maksimalno skoncentrisan, jer jedan poraz može skupo sa košta. Tako smo igrali sva tri prozora, maksimalno skoncentrisano. Imali smo veliku šansu da pobijedimo Španiju u prvoj utakmici i Kijevu, bili smo do pet minuta prije kraja u egalu i u meču u Španiji, ali smo i pored tih poraza obezbijedili siguran plasman na Eurobasket. Svi su zadovoljni zbog tog plasmana", kaže Bošković.

O Crnoj Gori, posebno promjenama na klupi, kako kaže, nezahvalno je da komentariše.

"Sigurno je da će Crnoj Gori biti teško na Eurobasketu i Jeleni Škerović kao novom selektoru. Ja jedino mogu da im poželim puno sreće", dodao je Bošković, svojevremeno prvi pomoćnik Roberta Inigesa u crnogorskoj selekciji".

Budućnost je najkvalitetnija, ali nije samo to odlučujuće

Nekada odlični šuter, između ostalih, Budućnosti i Crvene zvezde, prokomentarisao je i predstojeći plej-of ABA lige, u kojem će se za titulu boriti Crvena zvezda, Budućnost Voli, Cedevita i Partizan.

"Mislim da Crvena zvezda ima blagu prednost zbog domaćeg terena, ali i pokazanog kvaliteta, jer su dosta ubjedljivo bili prvi u ligaškom dijelu. Budućnost je znala da zbog igranja u Evroligi ne može da ima pravi fokus na oba takmičenja, jer Evroliga nosi svoje „žrtve“, to je, jednostavno, tako. Nadam se da će Budućnost u plej-ofu imati pravi fokus, iako neće biti lako, jer njima fali više treninga nego utakmica. Biće jako teško, Budućnost jeste najkvalitetnija, ali nije samo to odlučujuće", zaključio je Bošković.

Vujičić: Ekipa će imati podršku u Celju

Direktor Bemaxa Zoran Vujičić kazao je da je šesto uzastopno učešće na fajnal-foru dokaz da je Budućnost postala prepoznatljiva u regionu.

On je naglasio da je plasmanom u polufinale ispunjen prioritetni cilj, zacrtan prije početka sezone.

“Klub je zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji Bemax i ove godine na fajnl-foru imati podršku sa tribina. Bemaks je omogućio da selekcija Budućnosti do 15 godina, koja je igrala u WABA ligi, kao i ekipa Lovćen/Budućnost, koja je izborila fajnal foru regionalne lige do 17 godina, uz četiri najbolje ekipe iz Bemax lige osnovnih škola za djevojčice putuju za Sloveniju, gdje će biti podrška našim igračicama", rekao je na konferenciji za novinare.

Vujičić je naglasio da je to ujedno nagrada za sve djevojčice i dobre rezultate u svojim kategorijama.

"To je još jedan primjer da o najmlađima vodimo računa. U Montani smo prošle godine imali podršku oko 50 djevojčica, koje su napravile sjajnu atmosferu zbog čega smo dobili komplimente od Borda lige i svih učesnika, a ovog puta u Celju imaćemo podršku od blizu 100 djevojčica, koju su budućnost ženske košarke", dodao je Vujičić.

Bonus video: