Boston i Toronto jure Klivlend, Njujork se budi?

Sem Hinki je za svoje tri godine koliko je vodio poslove kao generalni menadžer File, uspio da sebi obezbjedi titulu “persone non grate”, kao i da svoj lik stavi na centar brojnih pikado tabli, u barovima širom Pensilvanije
80 pregleda 1 komentar(a)
Atlantic NBA, Foto: Twitter
Atlantic NBA, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.10.2016. 19:21h

Torotno Raptors

FEAR THE NORTH

Tim napustili: Bizmak Bijombo, Džejms Džonson, Luis Skola

Tim pojačali: Džared Salindžer, Fred VanVlit

Nakon najbolje sezone u istoriji franšize (prve sa 50 + pobjeda), te prvog finala konferencije, navijači u Air Canada centru očekuju reprizu i ove sezone. Tim, koji je ne tako davno slavio svaki put kad bi postigli kod kuće 100 poena (100 poena = po parče pice za cijelu dvoranu), i gdje je Andrea Barnjani bio “prva zvijezda” krenuo je uzlaznom putanjom dovođenjem “nigerijskog warchief-a” Masaia Udžirija na poziciji predsjednika i GM-a. Od tada kancelarija Raptorsa vuče odlične poteze u “kristalisanju rostera”.

Vjerovatno najveća pobjeda Udžirija i Toronta je potpis Demar DeRorozana na novi petogodišnji ugovor. U off sezoni, brojni analitičari i mediji su selili DeRozana u Los Anđeles Lakers-e. Međutim samo dan nakon što je “proveo” na tržištu slobodnih agenata, Demar je potpisao ugovor i inkasirao 149 miliona dolara za narednih pet sezona.

Roster Raptorsa nije se bitnije promjenio. Bizmak Bijombo je u post sezoni pokazao kakva defanzivna zvijer leži u njemu, ali oporavak Jonasa Valančunasa nije ostavljao previše prostora za košarkaša iz Konga.

Kostur tima se okreće i dalje oko “velike trojke” Lauri, DeRozan i Valančunas.

Lauri je postao legitiman all star igrač, prošlu sezonu je iznenadio sve sa drastičnim gubljenjem kilograma, odličan plej na obije strane sa dobrim šutom sa distance.

Valančunas “raste” iz sezone u sezonu u sve boljeg centra. I dalje najveća prednost su mu godine i prostor za još veći napredak (tek 24 godine). Litvanac mora da poboljša svoju igru u defanzivi, ali navijače u Torontu raduje što je primjetan porast samopouzdanja i neophodne agresije pod koševima.

Demar Kerol je jedan od onih košarkaških radnika na terenu kakvi su neophodni svim ekipama. Pitanje je samo koliko će izdržati koljena.

Dolaskom “Salija” iz Bostona, Raptorsi su dobili na range-u, pa sa njim na četvorci šire napad. On i Paterson će vjerovatno da se smjenjuju na toj poziciji u startnoj petroci, u zavisnosti od protivnika.

Kori Džozef i Terens Ros daju dubinu rosteru, a mnogo se očekuje i od Džejkoba Poltla, ovogodišnjeg devetog pika koji je dobio prednost u Torontu u odnosu na Ton Mejkera i Domantasa Sabonisa. Poltl je prvi Austijanac u NBA ligi, i centar koji je imao odličnu sezonu na Univezitetu Juta.

Projekcija Toronta bi bila od 3. do 6. Mjesta.

Boston Seltiks

VJERA U STIVENSA

Tim napustili: Džared Salindžer, Evan Tarner

Tim pojačali: Džejan Braun (draft), Džerald Grin, Al Horford

Boston se odlično snašao i brzo reagovao u post Dok Rivers, i post Big 3 eri (Pirs, Garnet, Alen).

Deni Ejndž je doveo jednog od najmlađih I najtalentovanijih trenera NCAA, Breda Stivensa, I poslije jedne “bačene” sezone Keliti su dvije naredne igrali u plejofu.

Jeste da su zaustavljani odmah na prvom koraku, ali niko se u TD Gardenu ne buni…

Kancelarija Seltiksa je imala interesantnu off sezonu, jer se očekivao potpis “velikog imena”.

I oni su bili uključeni u sagu o Kevinu Durentu, čak su jedno vrijeme bili visoko kotirani kao nova destinacija KD-a.

U cijelu priču se uključio i kvoterbek New England Patriotsa, Tom Brejdi koji je lično išao da priča sa Durentom. Još jedan od “već viđenih” pojačanja bio je DeMarkus Kazins, koji se tokom All star utakmice raspitivao kod bivšeg saigrača Ajzee Tomasa “kakav je život u Bostonu”. Ponuda od par pikova i dva igrača iz rostera bi bila sigurno prihvaćena, ali Ejndž nije na kraju poslao,

Umjesto toga za 113 miliona dolara na 4 godine doveden je centar Atlante, Al Horford, kao slobodan agent.

Interesantno je da je Horford najskuplje slobodni agent u istorji franšize koga je Boston doveo.

Al važi za igrača sa velikim košarkaškim IQ-em, odličan i na visokom i na niskom postu, dobrog šuta sa poludistance, solidna odbrana.

Ipak, nije riječ o igraču za kojeg se može reći da je superstar, što opet ne mora da znači ništa loše. Košarkaš koji nema ego, ne priča o sebi u trećem licu, koji nema bombastične izjave, i koji uvijek posluša trenera. Upravo ono što Bred Stivens traži, prije svega tim, pa onda pojedinci.

Dosta prašine se diglo i oko Bostonovog izbora na draftu, gdje su sa treće pozicije birali Džejlen Brauna, a ne recmo Kris Dana ili Badi Hilda.

Hild je bio logično rješenje zbog odlilčno definisanog šuta (veliki favorit za najboljeg rukija), međutim Ejndžu i Stivensu se svidio prije svega atleticizam Brauna, a onda i mogućnost da pokriva više pozicija (od dvojke do četovrke u nekoj small ball varijanti).

Bostonova prva petorka Tomas, Bredli, Krauder, Džonson, Horford djeluje respektabilno, i sa ekipama Toronta i Indijane nameću se kao neko ko bi možda mogao da pomrsi račune Kavalirsima. Sa mladim snagama u ostatku rostera, prije svih Smart, Braun i Olinik, kao i Tajler Zeler, uz povratnika Džeralda Grina, Boston ima dubinu, mogućnost za brojne rotacije, što je upravo specijalnost Stivensa (jedan od ozbiljnjijih pretedenata na titulu trenera godine).

Projekcija Seltiksa: Od 2. do 4. mjesta

Njujork Niks

FINDING MELO

Tim napustili: Aron Aflao, Hoze Kalderon, Lengston Gelovej, Robin Lopez, Toni Vroten, Derik Vilijams, Džerijan Grant.

Tim pojačali: Derik Rouz, Žoakim Noa, Brendon Dženings, Kortni Li, Mindauzgas Kuzminkas, Giljermo Ernangomez

“U NBA ligi danas imamo dva super tima. Jedan su Golden Stejt Voriorsi, drugi su Njujork Niksi”, izjavio je Derik Rouz.

Kada imate u rosteru, bivšeg najmlađeg MVP-a lige, jednog od najboljih strijelaca lige, bivšeg najboljeg odbrambenog igrača, j jednog od najperspektivnijih košarkaša, trebalo bi da izjava bude tačna?

Normalno, niko pa čak ni od njegovih novih kolega nije podržao ovu teoriju.

Činjenica da kad se pogleda roster tima iz “Velike jabuke” ekvivalentno je gledanju jednačine sa 5,6 nepoznatih.

Da li će svi novi igrači biti zdravi, koji je novi pravac u karijeri D-Rouza, mogu li Noa I Dženings da revitalizuju karijere, kako će Hornaček da postavi odbranu….

Njujork je i dalje najbogatija franšiza u NBA ligi, ali nekako kad se realno sagleda ostaje utisak i da je najprecjenjenija.

Tim koji ima samo dvije titule u istoriji franšize, i to obje osvojene u periodu kada je Fil Džekson bio igrač.

Ovakav podatak Nikse na mapi Njujorka stavlja u red sa franžizama poput Njujork Džetsa (NFL) i Njujork Metsa (MLB).

Upravo problem leži u “lažnim spasiocima i mesijama” koji su trebali da vode ovu franšizu ne samo ka tituli nego ka dinastijama, jer grad koji “prvo udari, pa onda postavlja pitanja” ne zaslužuje ništa manje.

Od Leri Brauna, Doni Velša, Ajzee Tomasa, Marka D’Antonija u kancelariji, preko Stefona Marburija, Amare Stodemajera i Karmela Entonija na parketu.

Melo spada u sam krem superstarova, ali takođe ostavlja pitanje svog košarkaškog nasleđa.

Tri godine vezane bez plejofa, tri godine Medison Skver Garden je bio sinonim za “duži izlazak u grad” protivnika, koji su mogli sa 30 odsto snage da lagano odnesu pobjedu.

Karmelove brojke su i dalje tu, njegova snajperska pucnjava na koš, dobra odbrana (kad mu se igra), ali onda opet nedostatak pravog liderstva.

S obzirom da je osvojio zlato na OI u Riju (četvrte olimpijske igre i treće zlato), očekuje se bolji start I bolja sezona, jer Melo uvijek odigra dobro poslije Olimpijskih igara.

Konačno nije više one man team, ali opet se sagledava prije svega zdravstveni kartoni Rouza i Noe. Ukoliko budu zdravi, i prisutni bar na 70 utakmica, Njujork bi mogao da bude ponovo u doigravanju.

Navijači željno isčekuju nastavak razvijanja Krištafa Porzingisa, koji jeste kamen temeljac nekog rebuilding-a, koji je u bližoj budućnosti neminovan.

Brendon Dženings je takođe došao, u borbi i želji da revitalizuje karijeru, ali i da dobije priliku za novi ugovor (dogodine slobodni agent).

Jednan od bitnijih pojačanja svakako je i Kortni Li koji je projektovan za starntog beka.

Džef Hornaček je preuzeo poziciju trenera, koji je igrao zabavnu košarku sa Finiks Sansima, i imao nevjerovatnu sezonu 2013/2014 sa 48 pobjeda i 34 poraza, koji mu nisu obezbjedili mjesto u plejofu.

Uz kontrolu spiritus movensa Fila “Zen” Džeksona, pred Njujorčanima je konačno jedna zabavna sezona u najavi.

Projekcije Njujorka: Ukoliko budu zdravi od 6.do 8., ukoliko ne, ispod PO mjesta.

Filadelfija Siksers

PROKLETSTVO KAO PROGON ZBOG TANKOVANJA

Tim napustili: Iš Smit, Ajzea Kenan

Tim pojačali: Ben Simons, Dario Šarić, Timoti Luvavu, Serhio Rodrigez, Džerid Bejlis, Džerald Henderson

Sem Hinki je za svoje tri godine koliko je vodio poslove kao generalni menadžer File, uspio da sebi obezbjedi titulu “persone non grate”, kao i da svoj lik stavi na centar brojnih pikado tabli, u barovima širom Pensilvanije.

Čovjek je cijelokupnu akciju nazvao “Proces”, a iza Kronenberskog naziva krije se zapravo maksima ”tankuj u nadi za bolju draft poziciju”.

Fila je pod njegovom kontrolom imala prve sezone samo 19 pobjeda, druge još manje 18, a prošle godine “jezivih” 10 pobjeda, uz "rekord" od 27 uzastopnih poraza, što nije samo negativni rekord NBA lige, već i cijelog sjevernoameričkog profesionalnog sporta.

Publika u Vels Fargo centru poznata je po kratkim živcima, ako igraš dobro bićeš polu-bog, budeš loš i cijela dvorana ti zviždi i smišlja pogrdne pjesmice, ali čak su i oni izgubili na oštrini, i papirne kese preko glave su brzo postale must have sportska oprema.

Na kraju prošle sezone, ipak je krenulo na bolje. Hinki je otišao, na njegovu poziciju doveden je Brajan Kolanđelo, čovjek koji je od Feniks Sansa od 2004. godine napravio najzabavniju košarkašku ekipu.

Posebnu ulogu u kancelariji ima i njegov otac, sportski mogul Arizone, legendarni Džeri Kolanđelo, koji radi kao sporstski savjetnik.

Siksersi su konačno uspjeli da dobiju toliko željeni prvi pik na draftu (ironično nakon Hinkijevog odlaska), i na njemu su bez ikakvog premišljanja draftovali Bena Simonsa.

Australijska verzija LeBrona Džejmsa, trebala je da se priključi talentovanom rosteru, mahom popunjenom visokim super talnetovanim igračima na poziciji centra. Džahil Okafor, Norlens Noel, i igrač koji dvije sezone od kad je draftovan nije obukao dres Siksersa, Džel Embid.

Međutim baš kao i Norlens Noel koji je propustio jednu cijelu sezonu, Embid koji je propustio prve dvije sezone, i Ben Simons je poslije sjajne ljetnje lige, doživio povredu, koja će ga po prvoj projekciji udaljiti 3 mjeseca van terena, a po savjetima njegovog agenta možda i cijele sezone.

Dosta para je uloženo u njegovu promociju, i računica je jasna, da je finansijski isplativije da se propusti sezona, nego da se dođe na pola i tako izgubi nada za bonusima za najboljeg rukija, najbolju ruki petorku…

I dok su svi još uvijek u nevjerici, tračak nade daje povratak Džoel Embida, koji je pokazao u pripremama da može da bude sjajan na oba kraja terena. Problem je ipak što će i on morati polako da ulazi u proces utakmica, jer ipak ima propuštenih skoro 800 dana od kad je zadnji put imao takmičarski meč. Pripremni period svakako raduje, jer su svi zaboravili kolika je on bio zvijezda NCAA košarke.

Džajhil Okafor je imao solidnu sezonu, Norlens Noel takođe, ali ovoliki broj petica daje mogućnost Kolanđelovima da odrade neki trejd i time pojačaju znatno roster. Brojni su timovi koji bi rado vidjeli Okafora u svom rosteru.

U Fili možemo da gledamo od ove sezone dva igrača koje smo imali prilike da gledamo u ABA ligi.

Dario Šarić se poslije dvije godine od drafta odlučio za taj korak naprijed u karijeri, i po prvim pripremnim mečevima, izgleda spremno. Timoti Luvavu sa druge strane, iako je bio jedan od najatraktivnijih košarkaša u prošlogodišnjoj ABA ligi, ne očekuje prevelik broj minuta.

Siksersi su dovely iskusne igrače kao što su Bejlis, Džerald Henderson i Serhio Rodrigez.

Bivši plej Real Madrida, tako dobija drugu šansu u NBA ligi poslije prve neuspješne kampanje, a povredom Simonsa, mogao bi da dobije veći proctor pogotovo kad je u pitanju samo organizvanje napada.

Trener Bret Braun, koji je došao u tim kad I Hinki, jedan je od prvih favorita u NBA ligi da bude otpušten.

Projekcija: Povredom Simonsa, Siksersi će teško dopasti u plejof priču, Svakako se očekuje bolja sezona od prošlogodišnje. I pored toga biće ultra zabavni za gledanje, kao i praćenje tviter naloga Džoel Embida.

Bruklin Nets

PROPALI POKUŠAJ PRAVLJENJA NBA “ČELZIJA”

Tim napustili: Tadeus Jang, Džaret Džek, Vejn Elington, Vili Rid

Tim pojačali: Džeremi Lin, Luis Skola, Rendi Foj, Greivis Vaskez, Trevor Buker, Entoni Benet

Htio je Mihail Prokhorov da odradi tajkunski blitzkrieg, da dovede najbolje igrače i krene u napad na titulu.

Još dok je ekipa bila sa druge strane mosta, u Nju Džersiju, ruski miljarder je vrbovao LeBrona Džejmsa, Dvejna Vejda, Dvajta Hauarda, Krisa Boša ….Ni jedan od ovih igrača nije ni razmislio o eventualnom dolasku u Nju Džersi, pa se tim tih godina posprdno zvao Nju Džersi “Njets”.

Ipak selidbom u srce i dušu “Velike jabuke” Bruklin, sa najpoznatijim parom iz show biznisa, Jay Z-em i Bejonse kao najvatrenijim navijačima, ali i dijelom vlasnicima kluba, uz novu uniformu, hajp oko Bruklina je zaista postojao.

Tako je stvorena ekipa sa najskupljom prvom petorkom u istoriji NBA lige. Deron Vilijams, Džo Džonson, Pol Pirs, Kevin Garnet, Bruk Lopez, sa klupe su svoje minute čekali Kirilenko, Teri, Blič…

Prokhorov je debelo prešao dozvoljeni seleri kep, i bio spreman da plati sve poreske penale (u ovom slučaju preko 100 miliona dolara) sve u želji za instant uspjehom. Međutim takva ekipa nije mogla dugo. Što zbog godina igrača, što zbog velikog poreza, Netsi su lagano počeli da se osipaju…

Od svih igrača od pomenute ekipe u timu je i dalje jedino Bruk Lopez, centar odličan u ofanzivi, ali nedovoljno dobar u odbrani. Kako drugačije objasniti da čovjek visok 213 cm ne može da prebaci više od 7 skokova po utakmici.

Dovođenjem argentinskog veterana Luisa Skole, Šon Perkins (novozelnadski GM) upravo želi da “zakrpi rupe u reketu”. Ali i da dovede iskusnog mentora za Krisa Mekaloha.

Najzvučnije ime koje su Netsi potpisali definitivno je igrač koji je poslednji veliki hajp Njujorka, Džeremi Lin.

Nakon što je bio podrška Kembi Volkeru u Šarlotu, Lin je spreman da se vrati u ulogu startnog pleja, i u nedostatku boljih u rosteru, ako ništa imaće bar vrijednost na fantasy ligama.

Bojan Bogdanović je postao prva opcija za napad. Brojni analitičari očekuju njegov iskorak u karijeri uz znatno povećane brojke.

Njegovih 44 poena protiv Filadelfije, pokazatelj su da je sposoban da daje više od prošlogodišnjih 11 poena po utakmici.

Glavni problem sa Netsima je što u suštini nemaju talentovnaog mladog igrača, buduću zvijezdu, oko koje bi mogli da izgrade budućnost franšize,

Sada slijedi ili tankovanje (mada po igračkom kadru neće morati da se trude), i nada da u budućnosti mogu da potpišu nekog od zvijezda lige.

Bruklinova baza navijača ne diže ruke od tima, tako da jedna od najljepših I najmodernijih dvorana Barklajs centar, sigurno neće biti prazna, a tu je vjerovatno i najljepša alternativna verzija dresova za ovu sezonu.

Navijači vjeruju da kombo Bruka Lopeza I Džeremija Lina (igra riječi Bruk Lin) može da im bude talična.

Projekcija Netsa: Poslednje 15. Mjesto, vjerovatno i najmanje pobjeda u cijeloj ligi

Bonus video: