Brooklyn Nets: Nije Prohorov Abramovič, ni NBA - CG liga

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 19. mjestu se nalazi ekipa Brooklyn Nets.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2014. 19:04h

Sastav Brooklyn Nets

PG: Deron Williams, Jarrett Jack, Marquis Teague, Jorge Gutierrez

SG: Joe Johnson, Alan Anderson, Markel Brown

SF: Andrei Kirilenko, Bojan Bogdanovic, Sergey Karasev

PF: Kevin Garnett, Mirza Teletovic, Cory Jefferson

C: Brook Lopez, Mason Plumlee

Došli: Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ulker), Markel Brown (Oklahoma State), Jarrett Jack (Cleveland), Cory Jefferson (Baylor), Jerome Jordan (Virtus Bolonja), Sergey Karasev (Cleveland) i Willie Reed (Reno Bighorns).

Otišli: Andray Blatche (Xinjiang Flying Tigers), Jason Collins, Shaun Livingston (Golden State), Paul Pierce (Washington) i Marcus Thornton (Boston).

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 44-38, drugi u Atlantik diviziji, šesti u Istočnoj konferenciji

98.5 poena po meču /99.5 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Brook Lopez — 20.7 poena po utakmici

Skokovi: Kevin Garnett — 6.6 skokova po utakmici

Assistencije: Deron Williams — 6.1 asistencija po utakmici

Ukradene lopte: Deron Williams — 1.5 ukradena lopta po utakmici

Blokade: Brook Lopez –, 1.8 blokada po utakmici

Skupi projekat ruskog milijardera je završio onako kako su to svi i očekivali (osim njega). Ekipa je imala problema sa hemijom, neiskusni trener Jason Kidd je kasno pohvatao konce, pa nije bilo prostora za neki ozbiljniji učinak. Ne čini se da je išta urađeno pametnije tokom ovog ljeta, pa će Brooklyn sa svojim ostarjelim i uglavnom na papiru zvijezdama imati težak put do plejofa.

Draško: Pokušaj milijardera Prohorova da po metodi zemljaka Abramoviča u Čelziju ili Arapa u Mančesteru ili Parizu trošenjem ogromnih para dođe odmah do šampionskog tima nije uspio, tako da je sve više glasina da se sprema i na prodaju kluba. Prolazak prvog kruga doigravanja sigurno nije zadovoljio upravu kluba koji je prošle sezone oborio sve rekorde lige po plaćanju poreza za plate igrača jer je bio daleko iznad dozvoljene granice.

Iako je Brook Lopez trenutno u komadu (do kad pitanje je), dovedeni Jack, Bogdanović, teško da ekipa može i do prošlogodišnjeg rezultata – Pierce je otišao u glavni grad, nema Livingstona i Blatchea, Garnett je već i ovo ljeto razmišljao o penziji (da nema ugovor od 12 miliona vjerovatno bi i otišao), Johnson i Kirilenko su davno odigrali svoje najbolje sezone, nekad po mnogima najbolji plej lige Williams je već godinama više na bolovanju nego na terenu.

Materijala za ulazak među 8 i dalje ima, a da li će cilj biti i ostvaren prvenstveno zavisi od zdravlja pomenutih veterana – kad su zdravi i dalje mogu da podsjete na svoje najbolje dane i dobiju većinu ekipa. Kad su zdravi, što zadnjih godina baš i nije slučaj.

Stevan: Prohorov je mislio da NBA funkcioniše kao crnogorska fudbalska liga - uloži malo više para i eto titule preko noći. Međutim njegov projekat se polako bliži kraju kao i karijera Garnetta koji će i ove sezone najvjerovatnije biti starter. Mrežice u novu sezonu ulaze bez Piercea i Livingstona a oćekuje se da Bojan Bogdanović odmah preuzme bitnu rolu i mjesto startera. D-ill i Brook Lopez su i opet okosnica tima ali cć medicinsko osoblje Netsa morati da uloži nadljudske napore kako bi ova dvojica odigrala većinu mečeva. Joe Johnson i AK 47 ce takođe imati jako važne uloge po odlasku Piercea, a očekuje se da i Teletović bude konstantnija prijetnja sa klupe.

Novi trener Hollins najavljuje bržu igru u odnosu na prošlu godinu (sa 94 posjeda po meču bili su 25. u ligi), a i u odnosu na igru koju je forsirao dok je vodio Memphis. Tako nešto ce biti teško izvodljivo uzevši u obzir manjak atleticizma u odnosu na konkurenciju što se najbolje ogleda u skakačkom aspektu (pretposljednji u ligi prethodne sezone po broju skokova). Činjenica je da se mogu uzdati u svoj pozicioni napad koji rijetko ko može da brani, a ako ih zdravlje posluži možda ni play-off nije daleko.

Branko: Netsi su prošle godine došli do druge runde plejofa, a prema najavama uprave, to je najmanje što možemo očekivati i ove sezone. Ključni igraèi koji su otišli su Paul Pierce (Washington) i Livingston (Golden State). Dodali su back up pleja Jacka, a iz Evrope stiže i Bojan Bogdanović. Voðenje tima više nije u rukama Kidda, koji je otišao u Milwaukee, već su dirigentsku palicu prepustili Hollinsu, koji je nekoliko sezona uspješno vodio Memphis. Ako ih povrede zaobiđu ove godine i ako budu imali bolji start ove godine, očekujem više pobjeda, ali što se tiče plejofa, teško da će nadmašiti prošlogodišnji rezultat. Imaju dosta dobru ekipu, njihova kombinacija visokih igrača je odlièna: Brook Lopez, kao jedan od najboljih ofanzivnih visokih u ligi, Mason Plumlee i Kevin Garnett. Na krilu imaju Kirilenka i Mirzu, a na bekovima Williamsa, Johnsona, Alana Andersona i već pomenute Bogdanovića i Jacka. Prilično duboka rotacija, svi će se složiti.,

Ukratko, domet Netsa ove sezone mnogo zavisi od zdravlja Brookovih stopala i Deronovih skočnih zglobova. Ako na tom polju ne bude problema, sigurni su učesnici plejofa, u suprotnom su van vrlo vjerovatno. Meni lično neće biti interesantni za gledanje prije plejofa.

Marko: Vlasnik "mrežica" ruski milijarder Prohorov ne mari mnogo za seleri kep. Prošle godine je platio preko 30 miliona "penala" jer je probio taj limit, i ništa nije postigao. Na pleju je Dreron Williams koji nikako da se vrati na nivo na kom je igrao u Utah Jazz. Njegova zamjena će biti Jack koji je nakon sjajne sezone u GSW podbacio u Clevelandu. Na bekovskim pozicijama su popunjeni dosta kvalitetnim igračima, ali većina ih je u silaznoj putanji karijere( Johnson, Anderson, Kirilenko).

Tu je i do ove sezone možda i najbolji evropski bek Bojan Bogdanović. KG je vjerovatno u top 5 najboljih krilnih centara lige ikada, ali je njegovo vrijeme davno prošlo. Teletović koji je alternativa više voli da sutne trojku nego " hleba da jede". Na centarskij poziciji je tandem Lopez - Plumlee koji je jedan od boljih na Istoku, ako Lopez bude zdrav.

Ekipa koja je stvorena za instant uspjeh, ali će do njega vrlo teško doći, bez bilo kakve perspektive makar što se tice igrackog kadra. Prohorov neće mnogo mariti zbog toga jer uvijek može ponuditi više od ostalih i uvijek može igrati na kartu velikog grada.

Srdan: Pokušaj da se osvoji titula prikupljanjem preplaćenih bivših zvijezda i sumnjivim ugovornim kombinacijama sa Kirilenkom, je završio ranije nego što su to i najoptimističniji analitičari predviđali. Derron Williams je odavno već samo ime, i njegova nedisciplina mu samo odmaže u pokušaju da održi efikasnost. Jedan od najplaćenijih igrača lige Joe Johnson je čak bio odličan prošle sezone, sa gomilom odlučujućih poena, dok su ostali slabo vrijedni pomena. Garnett je tu samo zbog ugovora, Kirilenko nije naročito zainteresovan za košarku, ili barem tako djeluje, a Lopezova zdrava sezona je često koliko i uspješne privatizacije u Crnoj Gori. Lopez jeste ofanzivno najtalentovaniji centar lige, ali su defanzivni nedostaci skoro pa nevjerovatni, naročito kada su u pitanju skokovi.

Ono što može da izvuče Brooklyn u ovoj sezoni jeste sjajni trener Lionel Hollins, koji je odlično vodio Memphis, i duga klupa na kojoj su Jack, Anderson, Bogdanović, Teletović i Plumlee. Ova druga petorka bi mogla ravnopravno da odigra sa nekim prvim petorkama iz ekipe niže rangiranih u ovom specijalu.

Međutim, nedostatak ikakve perspektive će dovesti do toga da će Brooklyn narednih godina biti sve gori i gori, osim ako se ignorantski ne odluče da prikupe još koji otpad koji će održati status quo. Ne bi bilo čudno da sledeće sezonu crni dres umjesto Garnetta, obuku Amare Stoudamire i Rudy Gay.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija

Bonus video: