Borba za 2. mjesto u "Morači"

Košarkaši Budućnost Volija u derbiju 16. kola ABA lige večeras (18 časova) dočekuju Cedevitu. Pobjeda sa šest poena razlike donosi prednost pred plej-of
3771 pregleda 1 komentar(a)
„Prave ekipe ponavljaju ista izdanja zaredom”: Jasmin Repeša na utakmici sa Realom, Foto: Filip Roganović
„Prave ekipe ponavljaju ista izdanja zaredom”: Jasmin Repeša na utakmici sa Realom, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.01.2019. 09:08h

Tri dana nakon najveće pobjede u klupskoj istoriji, pred košarkašima Budućnost Volija je jedna od najvažnijih utakmica u sezoni - derbi sa Cedevitom u „Morači”.

Ako u večerašnjem meču (18 časova) pobijede sa šest ili više razlike, aktuelni šampioni bi preuzeli 2. mjesto na tabeli ABA lige i napravili veliki korak ka prednosti domaćeg terena u plej-ofu, gdje bi ih vjerovatno čekao isti rival. Ako bi izgubili, puleni Jasmina Repeše bi morali da brane i 3. mjesto...

Do ovog posljednjeg scenarija teško da može da dođe, jer je Budućnost u trijumfu nad Realom (73:60) pokazala da je trenutno najbolja ekipa u ex-YU.

Jeste da Crvena zvezda ima svih 16 pobjeda u regionalnom takmičenju, ali su Podgoričani nakon dolaska Goge Bitadzea, Norisa Kola i Džejmsa Bela, te promjene trenera, znatno jači nego ranije...

Iskusni Repeša, međutim, još jednom upozorava da će njegov tim pokazati da je pravi samo ako odigra kao protiv Reala.

- Tako je to uvijek, prave ekipe ponavljaju ista izdanja zaredom. Ako sa gledišta pristupa, energije, agresivnosti i koncentracije budemo kao protiv Reala, bićemo blizu pobjedi. Nekada utakmica bude malo teža taktički, nekada lakše ili teže postignete trojke, što zavisi od protivnika, ali je bitno da ponovimo bazične stvari - rekao je Repeša za „Vijesti”.

Čovjek koji je u karijeri osvojio 20 pehara je za 20 dana otkada je stigao u Podgoricu promijenio fizionomiju Budućnosti.

Na njegovom debiju, ekipa je primila 111 poena od Armanija, a u petak samo 60 od aktuelnog prvaka Evrope i do tada najefikasnije ekipe Evrolige.

- Znao sam da ova ekipa ima kvalitet, a kroz nekoliko jakih treninga sam pokušao da nametnem igranje jake odbrane. Moramo da insistiramo na odbrani na najvišem nivou intenziteta, povezanosti i svega drugog. Ako budemo to radili, to će sigurno dati rezultate. Ako ne budemo, imaćemo identične probleme kao ranije.

Repeša je vodio Cedevitu i poštuje ekipu Slavena Rimca.

- Cedevita je upisala devet pobjeda zaredom u ABA ligi i svaki dalji komentar o njoj je suvišan. To sigurno nije slučajno. Kao i svaka ekipa, ima mana, ali to neka ostane za mene i tim. Dobro ćemo se pripremiti, a nadam da će dvorana opet biti puna. Prekrasno je igrati u ugođaju kakav je bio protiv Reala, volio bih da ponovimo onakvu igru i da publika kao šesti igrač opet napravi sjajnu atmosferu - zaključio je 57-godišnji stručnjak.

31. put će se sudariti Budućnost i Cedevita. Zagrepčani vode 16:14 u pobjedama, a u ABA ligi je skor 15:12. „Plavi” su prošle sezone smanjili zaostatak, jer su u regionalnom takmičenju dobili tri od pet duela, kao i oba u Top 16 fazi Evrokupa

Kapiten Suad Šehović ističe važnost utakmice sa Cedevitom.

- Igramo protiv direktnog konkurenta za 2. mjesto na tabeli i prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofu. Cedevita je u dobroj formi, pogotovo kada je ABA liga u pitanju. Mi smo prekinuli crnu seriju i imamo četiri pobjede na poslednjih pet utakmica. Moramo da pristupimo utakmici kao protiv Reala i uz pomoć publike se nadamo najboljem ishodu - istakao je 30-godišnji Bjelopoljac.

Rimac: Budućnost je u naletu

Trener Cedevite Slaven Rimac je svjestan snage večerašnjeg rivala.

- Budućnost je u naletu, jer je prije tri dana savladala Real, a kolo prije toga u Evroligi porazila i i Darušafaku. Sigurno nas čeka jako teška utakmica. Moramo prije svega da odgovorimo fizički, da zaustavimo njihovu trku, a u napadu moramo da budemo pametni - istakao je Rimac.

Čovjek koji je kao trener Cibone senzacionalno osvojio ABA ligu 2014. godine zna šta su aduti Podgoričana.

- Moramo da nađemo rješenje za njihovo skupljanje u reketu. Potreban nam je dobar protok lopte i neophodno je da se napravi puno stvari da bi se odigrala dobra utakmica. Ovih nekoliko dana smo malo više radili na kondiciji, jer nismo puno trenirali u posljednjih 10 dana, tako da se nadam da će se to vidjeti već na ovoj utakmici.

Bonus video: