Budućnost hoda po ivici

U prvom meču polufinala plej-ofa ABA lige, aktuelni šampion izgubio 90:83 od Cedevite u Zagrebu. Drugi meč u nedjelju u „Morači”
8958 pregleda 14 komentar(a)
Promašio zicer u odlučujućem trenutku: Petar Popović, Foto: ABA liga
Promašio zicer u odlučujućem trenutku: Petar Popović, Foto: ABA liga

Hrabrost, mudrost, borbenost i koncentracija. Te četiri odlike su neophodne da bi se dobile teške utakmice, a košarkaši Budućnost Volija to nisu imali ni na jednom teškom gostovanju ove sezone, pa ni u najvažnijem meču sezone - na startu polufinala plej-ofa ABA lige, aktuelni šampion je izgubio od Cedevite 90:83.

O igri tima Jasmina Repeše najbolje govori činjenica da je sjajni šuter Džejkob Pulen ostajao sam kao duh na šutu, da su domaći, i pored nedostatka visine, imali 12 ofanzivnih skokova, da su probijali odbranu „plavih” kao od šale, da su postigli 53 poena u 2. poluvremenu...

Budućnost hoda ivicom ambisa i već u nedjelju bi mogla da praktično završi sezonu, ako bi u „Morači” izgubila drugi meč polufinala. Ako je za utjehu, Podgoričani nisu prikazali ni djelić onoga što mogu.

Na nivou potrebnom za ovakav obračun je bio samo Erl Klark sa 23 poena. Svi ostali lideri tima su podbacili - 13 koševa i sedam asistencija ne mogu da zamaskiraju očajno izdanje i srljanje Norisa Kola, jer je Budućnost dok je on bio na terenu primila 17 poena više nego što je dala, Edvin Džekson je do posljednjeg minuta bio samo na četiri pogođena bacanja, a Koti Klark je bio užasan.

Upisao je četiri faula, dva poena, dvije izgubljene lopte, skok, asistenciju i jedan šut mu je blokiran, a u pitanju je čovjek koji prima ogroman novac... Razočarao je i Goga Bitadze, koga su rivali nadskakali i natjerali ga da meč završi prije vremena zbog pet faulova.

I pored toga, Repešin tim je dugo bio u igri i mogao da prelomi meč. Džejms Bel je odlično počeo susret protiv bivšeg tima i sa tri trojke donio plus šest (16:10), ali je Cedevita preokrenula do kraja 1. četvrtine (21:18). U drugoj se raspucao Klark i bio najzaslužniji što su gosti na odmor otišli sa minimalnom prednošću (38:37).

Zagrepčani su nakon izlaska iz svlačionica podigli „borbenu gotovost” i zahvaljujući ofanzivnim skokovima i odličnom probijanju prve linije odbrane počeli da povećavaju razliku. Budućnost je držala priključak do 28. minuta, kada je Kol smanjio na 56:55, ali su domaći serijom 7:0 prvi put došli do plus osam (63:55) i najavili trijumf.

Podgoričani su nekoliko puta prišli na tri razlike, a kada su posljednji put bili tako blizu izgubili su utakmicu nevjerovatnom sekvencom - pri rezultatu 76:73 u 36. minutu, Petar Popović je bio sam u kontri, ali je promašio zicer, a potom nakon ofanzivnih skokova nisu pogodili Bitadze i Erl Klark, da bi potom Nemanja Gordić u pokušaju da spriječi kontru nesportskim faulom zaustavio Džastina Kobsa. Tu je bio kraj svega...

Drugi meč se igra u nedjelju u „Morači”, eventualna majstorica je 7. aprila u Zagrebu.

CEDEVITA - BUDUĆNOST VOLI 90:83 (21:18, 16:20, 28:21, 25:24)

Zagreb - Košarkaški centar „Dražen Petrović”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Boltauzer, Pukl (Slovenija), Obrknežević (Srbija).

Cedevita: Pulen 20 (6-5), KOBS 23 (13-12), KRUŠLIN 8, Katić, Žganec, STIPANOVIĆ 12 (7-4), Banić 2, Bošnjak, KUK 14 (8-8), RAMLJAK 2, Mustapić, Murić 9.

Budućnost Voli: DŽEKSON 9 (4-4), Kol 13 (4-1), Su. Šehović 6, E. KLARK 23 (5-3), BAROVIĆ, K. Klark 2, Se. Šehović, GORDIĆ 11 (2-1), Popović 2, BEL 9 (1-0), Nikolić.

Bonus video: