Budućnost se naoštrila za "supertalentovanu" Megu

„Vidim da se priča da će neizvjesnosti biti u drugom polufinalu, između Zvezde i Cedevite, ali ja to ne gledam na taj način i to želim da prenesem mojim igračima. Favoriti smo u tom meču, jer imamo iskustvo i prednost domaćeg terena. Ali, Mega je u kontinuitetu igrala u visokom ritmu tokom cijele sezone, na bilo kom terenu. To je tim koji nudi ogroman potencijal, najveći u regionu – imaju i talenat, i atletski i intezitetom su jaki, igra u nevjerovatnom ritmu i može da pobijedi bilo koju ekipu u ovom takmičenju“, upozorio je Pavićević
87 pregleda 0 komentar(a)
Tadija Dragićević, Foto: Savo Prelevic
Tadija Dragićević, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 07.03.2016. 22:53h

U laganom ritmu i pred (ne)očekivano malim brojem gledalaca, očigledno onih pravih ljubitelja košarke i navijača, Budućnost Voli savladala je Cibonu 78:68 i napravila pobjedničku uvertiru za početak plej-of serije, za sedam dana protiv Mega Leksa.

Iako je utakmica bila rezultatski nebitna, Budućnost je djelovala samouvjereno, kao tim koji u svakom trenutku zna šta radi i šta hoće, ali nijednog trenutka nije potcijenila protivnika, niti pristupom umanjila važnost meča.

Ako tako bude i protiv Mega Leksa, mnogo je razloga za optimizam pred polufinalnu seriju...

„Vidim da se priča da će neizvjesnosti biti u drugom polufinalu, između Zvezde i Cedevite, ali ja to ne gledam na taj način i to želim da prenesem mojim igračima. Favoriti smo u tom meču, jer imamo iskustvo i prednost domaćeg terena. Ali, Mega je u kontinuitetu igrala u visokom ritmu tokom cijele sezone, na bilo kom terenu. To je tim koji nudi ogroman potencijal, najveći u regionu – imaju i talenat, i atletski i intezitetom su jaki, igra u nevjerovatnom ritmu i može da pobijedi bilo koju ekipu u ovom takmičenju“, upozorio je Pavićević.

Pobjeda nad Cibonom bila je 13. vezana u ABA ligi u „Morači“, gdje je ove sezone slavio samo Trabzon, u utakmici Evrokupa.

I taj statistički podatak je veliki razlog da se sa mnogo nade dočekaju borbe za prvo ABA finale u istoriji kluba.

„Ostvarili smo izvanredan rezultat, 23 pobjede i tri poraza, ali sada počinje priprema za potpuno drugačije takmičenje, kakvo je plej-of. Od momenta kada smo obezbijedili prvo mjesto, ušli smo u velike probleme, mnogo povreda, iskakanja važnih igrača iz ritma treninga, što se vidjelo i na prošloj i na ovoj utakmici. Sada je najvažnije da su se vratili Dragićević i Marić, ostaje da vidimo da li će Suad Šehović biti spreman“, kazao je trener Pavićević nakon meča.

Budućnost je od starta kontrolisala igru i rezultat, samo jednom je Cibona vodila i to u ranoj fazi meča (10:9), a zahvaljujući raspoloženom šuteru Siriščeviću i iskusnom Žižiću gosti su koliko-toliko održavali priključak i nisu dozvolili lideru da se odlijepi, sve do početka drugog poluvremena.

U nastavku su i njih dvojica zaustavljeni, ostali nisu ni jednog trenutka predstavljali problem odbrani domaćina, koji je protivnika natjerao na očajan procenat šuta, posebno za dva poena ( u jednom trenutku bio je čak ispod 30 odsto).

Sa takvim šuterskim izdanjem ne može se ni protiv mnogo slabijih ekipa, nego što je najbolji tim regionalnog takmičenja.

„Dugo smo tražili odbrambenu igru, dok smo u napadu bili dobri, iako smo imali i neke ishitrene šuteve i loše odluke“, naglasio je Pavićević.

Budućnost je odlučujuću prednost stekla u uvodu treće četvrtine, kada je Džulijus Dženkins sa sedam uzastopnih poena odveo svoj tim na plus 13 (51:38).

Najveća prednost iznosila je 15 razlike, nakon efektne 72:57, nakon efektne kontre, asistencije Kuka i zakucavanja Dragićevića.

„Budućnost je zasluženo pobijedila i želim joj sve najbolje u plej-ofu. Odigrali smo dobru utakmicu, pravu mušku, domaćin takođe, bez obzira što meč nije bila važan rezultatski. Budućnost je bila bolja, ali ja sam zadovoljan onim što sam vidio od mojih momaka“, kazao je trener Cibone Damir Mulaomerović.

Pored nastavka serije pobjeda na domaćem parketu i dobre odbrane u većem dijelu meča, dobra stvar za Pavićevića uoči plej-ofa dobra rola Divoua Džozefa, koji je nakon mnogo pehova sa povredama, pokazao kakav je šuter i mogao bi da bude važna ofanzivna opcija u odlučujućim mečevima, uz veoma dobar pristup defanzivnim obavezama.

„Džozef je imao mnogo, mnogo problema, ali ohrabruje njegova igra i bilo bi dobro da imamo još jednog igrača u rotaciji, posebno ako Suad ne bude spreman“, zaključio je Pavićević.

Budućnost Voli – Cibona 78:68

Dvorana „Morača“. Gledalaca: 1.000. Sudije: Obradović, Krejić, Vučković.

Budućnost Voli: Jaramaz 5, Subotić 2 (2-0), Se. Šehović 5 (3-3), Kuk 8 (5-5), Slavković, Ilić, Dragićević 16 (9-8), Marić 14 (4-2), Dženkins 10 (1-0), Rikić 4, Džozef 11, Kanačević 3.

Cibona: Florens 2, Krušlin 5 (5-1), Hukić 7 (2-1), Uljarević, Šiško 2, Rozić 9 (2-2), Slavica 8, Popić 2 (2-2), Joksimović 4 (2-2), Žižić 10 (5-2), Gospić 2, Siriščević 16 (1-1).

Legende pozdravila poluprazna "Morača"

Pred utakmicu sa Cibonom, održana je ceremonija na kojoj su se ljubitelji košarke podsjetili generacije, koja je prije 20 godina u Pogdoricu donijela prvi veliki trofej - Kup SR Jugoslavije.

Tim koji je ušao u istoriju crnogorske klupske košarke, bio je pravi "lokalni", tada sa momcima koji su bili djeca Budućnosti, ili su kao talentovani mladići došli iz drugih crnogorskih gradova - Šćepanović, Pajović, Tomović, Đaletić, Mudreša, Popović, Saša i Darko Ivanović, Đikanović, Simović, Vukčević, Mugoša i trener Živko Brajović.

Šteta što je dvorana bila poluprazna, a ne puna kao nekad, kada su ti momci vraćali kult košarke u "Moraču", koji su 80-ih godina gradili Duško i Dragan Ivanović, Paspalj, Antić, Rakočević i ostali asovi na prostorima SFRJ.

Bonus video: