Budućnost Voli otvorenih očiju sanja Evroligu (video)

Podgoričani u zagrebačkom Domu sportova traže treću pobjedu protiv Cedevite, koja bi im donijela finale ABA lige i vizu za elitno takmičenje
68 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Košarkaši Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2015. 11:19h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Zagreb - Košarkaši Budućnost Volija otvorenih očiju sanjaju Evroligu - stidljivo najavljivani cilj sada je nadohvat ruke. Nakon dvije pobjede u „Morači”, do finala ABA lige i plasmana u evropsku košarkašku elitu, ostao je još jedan korak.

"Sanjamo svi od početka sezone, svjesni da i protivnik želi da bude u Evroligi. Njima je to cilj, a nama san i bila bi senzacija da uspijemo. Daćemo sve što imamo da na kraju obradujemo sve koji navijaju za Budućnost", kazao je trener Budućnosti Igor Jovović po dolasku u Zagreb.

Oko 14 sati, podgorički košarkaši stigli su u hrvatsku prijestonicu, smjestili se u hotel „Dubrovnik”, odradili trening za prvu evroligašku meč loptu.

"Znamo se dobro, očekujemo još jednu tešku utakmicu, i fizički i psihički. Imamo tih 2:0, koje nam, međutim, ne garantuju ništa. Zbog toga smo i arhivirali utakmice u Podgorici. Protivnik je veoma kvalitetan, sigurno da će spremiti sve svoje potencijale da u Zagrebu nadoknadi ono što je propustio u Podgorici - naglasio je Jovović.

Psihološka prednost na strani je Budućnosti. Imperativ pobjede pritiska Cedevitu. To je teret koji nije lako nositi...

"I mi imamo pritisak, jer želimo u Evroligu. Ali, ta želja ne smije da nas sputa, naprotiv. Imamo dva meča prednosti, trebalo bi da se opustimo i odigramo rasterećeno. U takvoj situaciji, možemo da pružimo još više, jer imamo tim pun kvaliteta na svim pozicijama, i u obje faze igre - naglasio je Boris Savović, prva zvijezda podgoričkih duela sa Cedevitom.

"Taj pritisak može da bude opasna stvar. Vidjeli ste kako smo se mi hrabro nosili sa pritiskom pobjede u prvom meču u Podgorici. Ne smijemo da računamo na to - naglasio je kapiten Suad Šehović.

Pritisak imperativa pobjede Cedeviti donekle olakšava tradicija - nikada nije izgubila od Budućnosti u Zagrebu. Šest mečeva, šest pobjeda. Ali, ulog nikada nije bio ovako velik, a „plavi” znaju da imaju popravni - bonus meč u „Morači”.

"Mi u svaku utakmicu ulazimo sa ciljem da pobijedimo. Ako ne uspijemo u trećoj, onda ćemo u četvrtoj utakmici dati sve od sebe da ne vraćamo seriju u Podgoricu. Tradicija je takva kakva je, jednom se mora prekinuti. Nadam se baš ovog vikenda - rekao je Šehović.

Iako je Budućnost dobila obje utakmice u Morači, nijanse su presudile. Za očekivati je da tako bude i u Zagrebu…

"Najavili smo u uvodu serije da će svaka utakmica biti na jednu loptu. Hrabrošću, energijom i kvalitetom smo prelomili prve dvije i moramo da budemo spremni na bespoštednu borbu do kraja", kazao je trener Jovović.

Jovović: Očekujem vrhunsko suđenje

Budućnost je u oba meča u Morači fizički nadjačala Cedevitu – igrala agresivnije, čvrsto, „kost u kost“...

Takav pristup izazvao je komentar i Jasmina Repeše nakon drugog meča. Trener zagrebačkog tima kazao da se njegov tim nije prilagodio kriterijumu suđenja, posebno u posljednjoj četvrtini..

„Čuo sam tu izjavu, ali činjenica je da smo poslije dva minuta igre u posljednjoj četvrtini druge utakmice izašli iz bonusa, a da je Cedevita imala dva faula minut prije kraja. Ukratko – očekujem da suđenje bude na vrhunskom nivou, kao što je bilo u Podgorici, kao i u Beogradu. To su vrhunske sudije i siguran sam da neće uticati na ishod utakmica“, naglasio je Jovović.

Rekorder Vitkovac: Očekujem da u Zagrebu završimo sve

Čedo Vitkovac imao je zapaženu rolu u oba podgorička meča, kada je trebalo zamijeniti Savovića...

„Blizu smo cilja, ali i daleko. Tek smo na pola puta. Čeka nas teža polovina, ali vjerujem u ovaj tim i očekujem da u Zagrebu završimo posao“, rekao je Vitkovac.

Ulaskom Budućnosti u finale, Vitkovac bi stigao do cifre od 300 mečeva u ABA ligi – do te brojke nedostaju mu još četiri utakmice.

„Ne razmišljam o tome. Najvažnije je da uđemo u finale, pa ćemo lako za rekord“, kazao Vitkovac.

Zdravko Radulović: Savović je prevaga

Košarkaše Budućnosti u hotelu Dubrovnik posjetio je Nikšićanin Zdravko Radulović, nekadašnji igrač i trener Cibone.

Radulović smatra da Budućnost može do Evrolige već u Zagrebu.

„Mislim da Budućnost ima veće šanse da pobijedi u prvom nego u drugom meču, ali mora da bude spremna na odgovor Cedevite. Znajući sastav i ljude koji vode klub znam da će uraditi sve da preokrenu seriju. Ništa nije gotovo, iako je prednost na strani Budućnosti“, rekao je Radulović.

U kompletnoj seriji Radulović posebno ističe ulogu Borisa Savovića.

„Pratio sam obje utakmice, više navijački, nego što sam ih analizirao košarkaški, ali jasno je da je Budućnost u prednosti na poziciji četiri. Cedevita na tom mjestu ima dosta problema, izmijenjala je četvoricu igrača tokom sezone, sada je „četvorku“ pokrivao Delaš, koji to nije igrao tokom lige. Malo me iznenadila ta odluka, ali da ne ulazim u detalje. U svakom slučaju, adut Budućnosti i ubuduće bi mogao da bude Savović, koji je bio prevaga u prva dva meča“, istakao je Radulović.

Bonus video: