Budućnost Voli slavila u Belgiji

Podgoričani su diktirali tempo, a sve je riješeno četiri minuta i 41 sekundu prije kraja, kada je Nikola Ivanović pogodio drugu vezanu trojku za 62:50
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 21:46h

Prošle godine su bili senzacija Evrokupa, dogurali čak do četvrtfinala, a i ove sezone bi mogli da ostvare izuzetan uspjeh - košarkaši Budućnost Volija savladali su Šarlrou u gostima sa 66:53 i napravili veliki korak ka drugoj fazi drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

Osim u uvodnih 10-ak minuta, kada su se ekipe u „Spirudomu”, gdje se održao fajnl-for ULEB kupa 2004. i 2008. godine, stalno smjenjivale u vođstvu, sve je bilo u znaku tima Dejana Radonjića.

Met Volš, jedan od petorice igrača u istoriji ovog takmičenja koji je ostvario tripl-dabl, u 12. minutu je donio posljednju prednost Šarlroi (19:16).

Kapiten Budućnosti Marko Popović je odmah uzvratio trojkom i otvorio seriju, koju je zaključio njegov prezimenjak Aleksa za plus sedam (29:22).

Demarkiz Bost je u 24. minutu prvi put donio dvocifrenu prednost (42:31), nakon čega su domaći držali kakav-takav priključak do sredine posljednjeg kvartala.

Tada je na scenu stupio najmlađi košarkaš Budućnosti Nikola Ivanović - strijelac one čuvene trojke u „Beogradskoj areni“ je dva puta zaredom pogodio iza linije 6,75 metara i četiri minuta i 41 sekundu prije kraja povisio na 62:50, čime je otklonio sve dileme.

Rezultat najbolje govori šta je donijelo „plavima” trijumf nad ekipom za koju je sinoć nastupilo pet Amerikanaca - fenomenalna odbrana. Domaći su imali tek 33 odsto šuta iz igre (Budućnost 46), a i u skoku su bili inferiorni (30 prema 37).

Uzgred, Radonjićevi puleni su odlično rasporedili odgovornost u napadu - Bost je bio najefikasniji sa 13 poena, Ivanović je dodao 11, a po 10 Džerald Li i Čedomir Vitkovac, koji je bio ubjedljivo najbolji skakač utakmice sa 11 uhvaćenih lopti.

Ova pobjeda je veliko ohrabrenje pred jako bitan meč u subotu, kada u „Moraču” stiže Radnički, jedan od rivala za visok plasman.

“Veoma sam zadovoljan odbranom koju smo igrali tokom svih 40 minuta. Bili smo strpljivi u napadu, što je veoma važno za naredne okršaje. Igramo veoma važnu utakmicu u ABA ligi za nekoliko dana i moramo da odigramo na isti način. Što se tiče ovog susreta, apsolutno smo zaslužili pobjedu”, rekao je Radonjić na pres konferenciji poslije utakmice.

Drugom pobjedom u tri meča, Budućnost se približila drugoj fazi, u koju prolaze po dvije najbolje ekipe iz osam grupa.

Još ako Bilbao sjutra (17 časova) savlada Lukoil Akademik u Sofiji, zimski snovi će biti na korak od ostvarenja...

“Mi smo se vjerovatno oprostili od ovog takmičenja. Nisu svi igrači na raspolaganju, a moramo da riješimo mnogo problema u našoj igri, pogotovo pod koševima. Loše smo šutirali, ali se nećemo predati, već ćemo naredne sedmice pokušati da se revanširamo Budućnosti”, poručio je trener Šarlroe Đovani Boci.

Bonus video: