Budućnost želi dostojanstven oproštaj

Šampionu Crne Gore je za evropsko proljeće neophodna pobjeda od bar 20 koševa...
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 18:39h

Da Budiveljnik 21. decembra nije srećno savladao Šiauliaj u Litvaniji, košarkaši Budućnosti bi nastavili takmičenje u Last 16 fazi Evrokupa.

Izabranici Dejana Radonjića, doduše, još imaju šansu da se domognu druge runde, ali se ona samo svodi na domen teorije - šampionu Crne Gore je za evropsko proljeće neophodna pobjeda od bar 20 koševa razlike na večerašnjem gostovanju Gran Kanariji (19 časova po našem, 18 po lokalnom vremenu).

Da je u pitanju nemoguća misija, najbolje govori rezultat iz „Morače“, u kojoj je devetoplasirani tim ACB lige slavio sa čak 90:66...

Nijesu pošli na izlet

Meč u Las Palmasu je ujedno i posljednji u prvoj fazi drugog po kvalitetu evropskog takmičenja. Podgoričani su na arhipelagu usred Atlantskog okeana, koji teritorijalno pripada Africi, a administrativno Španiji, trebali da gostuju prije dvije sedmice, kada su se igrali svi ostali mečevi 6. kola. Ostali su zavijani na aerodromu u Frankfurtu, jedva su našli i put do kuće, pa je susret morao da bude odložen.

Jučerašnji put je bio daleko lakši i jednostavniji - „plavi“ su u 9.40 poletjeli sa podgoričkog aerodroma, a „embraer“ „Montenegro erlajnza“ je tačno pet sati kasnije, nakon što je preletio Dubrovnik, Rim, Sardiniju, Azurnu obalu, Gibraltar, Rabat i Kazablanku, dodirnuo pistu u Las Palmasu. O snijegu, naravno, nije bilo ni govora - temperatura od 22 stepena Celzijusa i jako sunce su natjerali ekspediciju iz glavnog grada Crne Gore na hitno svlačenje viška garderobe...

Košarkaši iz Njegoševog parka, ipak, nisu došli na izlet. Iako su svjesni da praktično nemaju nikakvih šansi da se domognu druge faze Evrokupa, žele da poprave utisak i dokažu da je ubjedljiv poraz od Gran Kanarije bio samo jedan loš dan u skoro perfektnoj sezoni...

- Sigurno je da je jako teško igrati na ovom parketu. Gran Kanarija je dobijala mnogo veće ekipe od nas, poslije utakmice u Podgorici je savladala čak i Real Madrid. To je možda i najteže gostovanje u Španiji. Pokušaćemo da odigramo što bolje i napravimo dobru uvertiru za jako teške utakmice u NLB ligi, a zato je bitno da se niko ne povrijedi - kaže Marko Simonović.

Osveta je motiv

Budućnost nakon večerašnjeg duela ima paklenih 10 dana u NLB ligi - u petak dočekuje Partizan, u ponedjeljak gostuje Crvenoj zvezdi, a do kraja naredne sedmice igra sa Hemofarmom u „Morači“ (četvrtak) i Radničkim u Kragujevcu (nedjelja). Zbog toga bi bilo i nelogično da se ekipa previše umara kako bi pobijedila sa nestvarnih 20 razlike, i to tim koji je čuven po sjajnim izdanjima na svom terenu.

- Nije realno da o toj razlici uopšte i razmišljamo, jer igramo protiv vrhunske ekipe. Slučajno je izgubila od Budiveljnika u Španiji, ali je već u sljedećem kolu protiv nas pokazala ko je i šta je. Ne smijemo da se time opterećujemo, ali ako nam se ukaže šansa pokušaćemo da je iskoristimo. Najbitnije je da odigramo što bolje i maksimalno spremno dočekamo utakmicu sa Partizanom.

Motiv za osvetu daje krila izabranicima Dejana Radonjića.

- Poraz od Gran Kanarije nam je jedini na domaćem terenu ove sezone. Ušli smo možda malo premlako u taj meč, na njihov zonski presing se nikako nismo snašli. Moraćemo to da riješimo kako znamo i umijemo i da pokušamo da osvjetlamo obraz, jer je način na koji smo izgubili bio veoma ružan. Igraćemo muški, vidjećemo kakav će to rezultat donijeti - zaključio je Simonović.

Koliko god to nestvarno bilo, potrebno je pomenuti šta može da odluči posljednja utakmica u prvoj fazi Evrokupa.

Budućnosti je, naime, potrebna pobjeda od 20 koševa razlike da bi osvojila drugo mjesto u grupi C. Sa plus 25, „plavi“ bi bili prvi, a Gran Kanarija druga. Španci mogu da ispadnu samo ukoliko izgube sa 30 ili više poena razlike.

Bonus video: