Charlotte Hornets: Kad Michael Jordan vuče prave poteze

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 13. mjestu se nalazi ekipa Charlotte Hornets.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2014. 21:43h

Sastav Charlotte Hornets

PG: Kemba Walker, Brian Roberts, Gary Neal, Jannero Pargo

SG: Lance Stephenson, Gerald Henderson, P.J. Hairston

SF: Michael Kidd-Gilchrist, Jeff Taylor

PF: Marvin Williams, Cody Zeller, Noah Vonleh

C: Al Jefferson, Bismack Biyombo

Došli: Justin Cobbs (California), PJ Hairston (Texas Legends), Dallas Lauderdale (Idaho Stampede), Jason Maxiell (Orlando), Brian Qvale (Medi Bayreuth), Brian Roberts (New Orleans), Lance Stephenson (Indiana), Noah Vonleh (Indiana University) i Marvin Williams (Utah).

Otišli: Chris Douglas-Roberts (LA Clippers), Brendan Haywood (Cleveland), Josh McRoberts (Miami), Dwight Powell (Cleveland), Luke Ridnour (Orlando), Anthony Tolliver (Phoenix) i DJ White (Baskonia

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 43-39, treći u Jugoistočnoj diviziji, sedmi u Istočnoj konferenciji

96.9 poena po meču/97.1 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Al Jefferson — 21.8 poena po meču

Skokovi: Al Jefferson –10.8 skokova po meču

Asistencije: Kemba Walker — 6.1 asistencija po meču

Ukradene lopte: Kemba Walker — 1.2 ukradena lopta po meču

Blokade: Bismack Biyombo — 1.1 blokada po meču

Draško: Prošlosezonski plasman u doigravanje pokazao je da se i ekipe sa dna sa par pravih poteza, kao što je u ovom slučaju bilo dovođenje Al Jeffersona kao vođe mlade bande, mogu prodružiti uspješnim ekipama, tako da je bar na kraju svog postojanja nadimak Bobcats prestao biti sinonim za neuspjeh.

Osim vraćanja starog imena Hornets u ekipu je stigao prošle godine u oba pravca dobri Stephenson (koji će valjda u prisustvu vlasnika kluba His Airness Jordana smiriti svoj temperament), za obje krile pozicije korisni Marvin Williams, a sa drafta pokupljeni krilni centar sa sjajnim predispozicijama Vonleh kao i Hairston, talentovani šuter krajnje problematičnog ponašanja. Odlazak McRobertsa će se osjetiti na oba kraja parketa, u napadu će nedostajati Tolliver i Douglas Roberts, ali zato ima više prostora za napredak brojnih mladih igrača: Walkera, Kidd-Gilchrista, Zellera, Biyomboa i pomenutih novajlija.

Playoff je realnost, sve preko toga bi bio iznenađujući uspjeh dok za koju godinu mladi igrači koje imaju potpuno ne stasaju i iskažu u potpunosti svoj potencijal.

Stevan: Čini se da će sa dodavanjem novog starog imena početi da cvjetaju ruže Jordanovom timu. Prethodne sezone je zabilježen sjajan rezultat koji se oslanjao na vrhunsku hemiju u ekipi i vrhunskom Big Alu. Činjenica je da će Big Al, kao legitmno najbolji post-up ofanzivac lige, i ove godine biti ključni faktor (ne)uspjeha Hornetsa. Sa dovođenjem Stephensona, Williamsa i Robertsa riješen je problem očajnog šuta za tri od prošle godine.

Veliki potencijal Vonleh ce pokušati da nadomjesti učinak McRobertsa dok bi još jedan ruki P.J. Hairston mogao da da doprinos u šuterskom segmentu. Osovina Walker-Stephenson-Jeferson projektovana je da vuče ekipu iz meča u meč dok je sadašnja dubina rotacije garant playoffa. Dodavši svemu tome izvanrednu radnu etiku i timski pristup koji ih je krasio prošle sezone, Charlote bi mogao da bude najpozitivnije iznenađenje lige.

Branko: Prošlodišnji Bobcatsi, ovogodišnji Hornetsi, su pod palicom Steve Clifforda prošle godine došli do plejofa gdje su počišćeni od Heata. Na početku prošle sezone je stigao Al Jefferson, čovjek koji možda od svih visokih u ligi ima najbolju post igru. Bio je fantastičan sa prosjekom od 21.8 poena i 10.8 skokova po meču, i bio sigurno najzaslužniji za nastup Bobcatsa u plejofu. Ove godine je iz Pacersa stigao Stephenson, elitni stoper i veliko pojačanje na beku.

Dalje, tu je sada i Marvin Williams. Uz očekivani napredak simpatičnog Kembe Walkera i MKGa, od ove ekipe možemo očekivati samo progres u ovoj godini. Dakle, mislim da su sigurni učesnik plejofa, a sigurno je i da će mnogo skuplje prodati svoju kožu nego sezonu ranije.

Ono što bi moglo predstavljati problem je šut spolja, koliko god da je Stephenson raznovrstan igrač, svi znamo da može da upadne u crnu rupu po pitanju šuta, a drugih standardnih šutera na rosteru baš i nema, osim možda Gary Neala (a pitanje je i u kakvom je on stanju). Sa drafta su uzeli Vonleha, i zanimljivo će biti pratiti njegov razvoj.

Marko: Charlotte je ekipa čija će se igra svoditi na trio Walker – Stephenson – Jefferson. Kemba Walker je mladi plej kojeg su pokupili sa drafta i od svoje ruki sezone napreduje, svakako kandidat i za all star. Najveće pojačanje za ekipu je Stephenson, koji je došao iz Indijane. Igrač koji u stanju da dobije bilo koju ekipu. Lens zahvaljujuci svojim fizičkim predispozicijama igra i kvalitetnu odbranu i bio bi ogromno pojačanje za bilo koju ekipu.

Ipak glavni igrač ekipe je ujedno i jedan od najpotcijenjenih igrača lige Al Jefferson. Big Al je dabl dabl mašina, čovjek koji bez obzira na protivnika odradi svoj posao.

Ekipu zaokružuju igrači zadatka Williams, Kidd-Gilchrist i Zeller.. Ekipa je prošle godine igrala na mali broj poena, vjerujem da će se ta praksa nastaviti i ove godine. Značajno oružje će biti i skok, prošle sezone su imali u prosjeku po 3 skoka više od protivnika. Charlotte bi i ove sezone trebalo da se domogne plej ofa, i tu će vjerovatno i završiti.

Srdan: Ekipa koja je od onih "prikriveno dobrih" timova, za koje niste sigurni koliko su stvarno dobri. To je šansa Charlottea, zato što će ih jedan dio protivnika zasigurno potcijeniti. A Jordan je nakon što je vraćeno ime Hornets, bio zadovoljan što ova franšiza konačno ide naprijed, jer želi da se dokaže i kao rukovodilac.

Dobro su pokrivene sve pozicije, Kemba Walker je standardan plej, vrlo eksplozivan i potentan, kog po potrebi može zamijeniti i Gary Neal. Na beku imaju Stephensona (Lance can make them dance), i Hendersona kom će više prijati situacija da ulazi sa klupe. Krilna pozicija je nominalno najgora, zbog ograničenog dvojca MGK i Taylorr, ali sad na to mjesto mogu da uskoče i Williams i Stephenson, pa je taj prostor lakše dopuniti i nadomjestiti nedostatke.

Na krilnom centru će se za startnu poziciju boriti iskusni Williams i mladi Zeller, koji nije opravdao očekivanja prošle godine, kao što neće ni ove Vonleh, kom će trebati dosta vremena da se razvije i prilagodi NBA standardima. Al Jefferson se odlično uklapa u rotaciju sa Biyombom, jer dok jedan ima odličnu ofanzivnu igru, drugi briljira u odbrani. Trener Clifford može dosta da uradi sa ovom ekipom i vjerujem da su oni potencijalno iznenađenje sezone.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA".

Galerija

Bonus video: