Crna Gora 77. na listi Fibe

„Crveni” su 77. na planeti, u društvu Belgije, a daleko iza „velesila” poput Katara, Senegala, Kineskog Tajpeha, Djevičanskih Ostrva, Kape Verdea, Mozambika...
56 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Aleksandar Vučković
Košarkaši Crne Gore, Foto: Aleksandar Vučković
Ažurirano: 28.09.2011. 22:18h

Crna Gora se prvi put našla na listi najuspješnijih reprezentacija svijeta, koju objavljuje FIBA. Najmlađa članica svjetske košarkaške organizacije, međutim, ne može da se pohvali pozicijom na kojoj se nalazi - „crveni” su 77. na planeti, u društvu Belgije, a daleko iza „velesila” poput Katara, Senegala, Kineskog Tajpeha, Djevičanskih Ostrva, Kape Verdea, Mozambika...

Na listi na kojoj se računaju rezultati sa najvećih svjetskih i kontinentalnih takmičenja u posljednjih osam godina, Crna Gora je sakupila samo poen, i to 21. pozicijom na Eurobasketu. Da su u Litvaniji ispunili cilj i ušli u drugu fazu, Nikola Peković i drugovi bi imali minimum sedam bodova, koliko je donosilo 12. mjesto. Tada bi bili 58.

Osim Belgije, svi ostali učesnici 37. Evropskog prvenstva su ispred Crne Gore, baš kao i Češka, koja nije nastupila na Baltiku. Španija je druga na svijetu sa 730 bodova, iza neprikosnovene selekcije SAD (852). Treća je Argentina (673), a slijede Grčka (488), Litvanija (426), Turska (302), Italija (272) i Srbija, koja je sa 232 poena na osmoj poziciji. Najveći skok su, razumljivo, napravili Makedonci koji su sa 15 novih bodova došli sa 47. na 33. mjesto.

FIBA će uskoro objaviti i novu listu za košarkašice. Na njoj će se pojaviti i ime Crne Gore, koja će sa 13 bodova zasluženih 6. mjestom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj biti makar 45. na planeti.

Bonus video: