Crna Gora dobija šansu za Tokio zbog kazne Rusiji: Čeka se stav FIBA

Kao što su "Vijesti" već pisale, "crveni” su 26. na FIBA listi, tj. najbolje su plasirani od svih reprezentacija koje nisu obezbijedile ni direktan plasman u Tokio, ni vizu za kvalifikacioni turnir
17305 pregleda 33 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Košarkaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović

Odluke Svjetske anti-doping agencije (WADA) da suspenduje Rusiju sa svih velikih takmičenja zbog zbog manipulisanja doping podacima, može da izazove haos na sportskoj sceni, posebno kada je riječ o kolektivnim sportovima.

Tako, recimo, fudbalska reprezentacija može da igra na Evropskom, a ne na Svjetskom prvenstvu, a sada se čekaju stavovi međunarodnih sportskih organizacija, povodom odluke o suspenziji.

Čeka se i stav Svjetske košarkaške federacije (FIBA), koji bi mogao da bude značajan za reprezentaciju Crne Gore.

Rusija bi, naime, trebalo da igra u Splitu na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju, od 23. do 28. juna sljedeće godine.

Ali, ako ruska košarkaška selekcija dobije zabranu nastupa, što će se, gotovo je izvjesno, i dogoditi, jer je riječ o turniru koji je direktno vezan za OI, prva na listi čekanja, po rang listi FIBA, jeste Crna Gora. Kao što su "Vijesti" već pisale, „crveni” su 26. na FIBA listi, tj. najbolje su plasirani od svih reprezentacija koje nisu obezbijedile ni direktan plasman u Tokio, ni vizu za kvalifikacioni turnir.

Dakle, ako bi Rusi bili izbačeni, na njihovo mjesto mogli bi da uskoče Nikola Vučević, Bojan Dubljević i drugovi.

Rusija je na turniru u grupi A sa Njemačkom i Meksikom, a dvije najbolje bi se u polufinalu sudarile sa timovima iz grupe B, u kojoj su Hrvatska, Brazil i Tunis.

Samo pobjednik tog turnira će izboriti vizu za Tokio.

Rusija može da uloži žalbu na odluku WADA u roku od 21 dana. U slučaju da žalba ne bude usvojena, slučaj može da završi na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, čija je odluka obavezujuća.

Bonus video: