Crna Gora izgubila od Francuske, poznati rivali u narednoj rundi

"Crvene" u drugu fazu prenose tri boda, a prvi rival u Debrecinu biće im Turska, koja je zauzela 2. mjesto u grupi B sa istim skorom (3-1)
0 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/H. Bellenger
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/H. Bellenger
Ažurirano: 15.06.2015. 19:31h

Nakon tri pobjede, košarkašice Crne Gore je dočekao najteži ispit u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva. I nisu mu bile dorasle - izabranice Momira Milatovića poražene su od aktuelnog vicešampiona Starog kontinenta, Francuske sa 79:67.

"Crvene" u drugu fazu prenose tri boda, a prvi rival u Debrecinu biće im Turska, koja je zauzela 2. mjesto u grupi B sa istim skorom (3-1).

Biće to duel timova koji se odlično poznaju, jer su Crnogorke i Turkinje igrale i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2011. godine i u četvrtfinalu te godine u Poljskoj.

Nevrije Jilmaz i drugarice su tada prekinule pobjednički pohod Jelene Škerović i drugarica i onemogućile ih da se bore za medalje, a savladale su ih i u grupi na Eurobasketu 2013. godine.

Rivali su i Bjelorusija, koja prenosi maksimalna četiri boda, i Grčka.

U današnjem duelu sa jednim od glavnih favorita za titulu, Crna Gora praktično nije imala nikakvih šansi za trijumf. Francuskinje su već na isteku 4. minuta stekle plus osam (12:4), u 6. imale dvocifrenu prednost (16:6), da bi "crvene" smogle snage da serijom 9:0 na početku 2. četvrtine priđu na 26:25.

Nažalost, u finišu tog kvartala su potpuno posustale i naivno dozvolile da Sandrin Gruda i Selin Dimer vežu osam poena za najveću prednost do tada (47:36).

"Sa previše respekta smo ušli u utakmicu. U prvoj četvrtini smo primili 26 poena, praktično bez faula i agresivnosti. Gruda je bila nezadrživa za našu odbranu i Francuska je već poslije 10 minuta imala dvocifrenu prednost. Bilo je momenata kad smo hvatali priključak i kad je trebalo da pogodimo dva-tri otvorena šuta da ponovo budemo u igri. Nemamo ipak, razloga da žalimo jer smo izgubili od sjajnog protivnika koji ima 12 jednako kvalitetnih igračica. Ako budemo odigrali kao u posljednje tri četvrtine protiv Francuske i prethodna tri meča, siguran sam da idemo u Budimpeštu na završni dio šampionata", istakao je Milatović nakon meča.

Do kraja 3. četvrtine je sve bilo riješeno, jer je Izabel Jakubu dvije sekunde prije kraja iskoristila dva bacanja za plus 18 (67:49). Crna Gora je u posljednjih 10 minuta samo ublažila već viđen poraz...

U Milatovićevom timu najbolja je bila Iva Perovanović sa 18 koševa i šest skokova, a dvocifren učinak su imale i Jelena Dubljević (14) i Anđelika Robinson. Podbacila je Škerović, koja je upisala samo četiri poena, uz šut iz igre 8-1. Francusku je predvodila Gruda sa 25 pogodaka (17-12 za dva).

"Poražene smo od izuzetno kvalitetnog protivnika, ali mi je žao što smo nervozno ušle u meč i igrale mlako. Kada smo bile agresivne u odbrani, uspjevale smo da smanjimo zaostatak na pet-šest poena. Imamo dan odmora i dovoljno vremena da se spremimo za ono što nas očekuje u Debrecinu", naglasila je Škerovićeva.

Francuska - Crna Gora 79:67 (26:16, 21:20, 20:13, 12:18)

Temišvar - Dvorana "Konstantin Jude". Gledalaca: 500. Sudije: Gurion (Izrael), Forsberg (Danska), Vilijams (Vels).

Francuska: Jakubu 6 (2-2), MIJEM 13, ČAČUANG 5 (2-1), GRUDA 25 (1-1), Epupa 3, DIMER 9 (3-3), Mišel, Kata-Šitiga 4, SKRELA 2, Sijak 2, Salanjak 8 (2-1), Lardi 2.

Crna Gora: Raković, ŠKEROVIĆ 4 (2-2), JOVANOVIĆ 4, Popović, Vučetić, Aleksić 7 (2-2), DUBLJEVIĆ 14, Bjelica, Perovanović 18 (6-6), PAŠIĆ, Vujović 8, ROBINSON 12.

Bonus video: