Crna Gora poražena od Litvanije,ništa od druge runde

Predvođeni odličnim Kšištofom Lavrinovičem, Litvanci su nakon produžetka pobijedili sa 77:70
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 21:21h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Jesenice - Najbolja igra košarkaša Crne Gore ostala je bez rezultata, Litvanija je slavila nakon produžetka 77:70, čime je naša selekcija izgubile sve šanse za prolaz u drugu rundu.

Kolo prije kraja, to jest uoči okršaja sa Srbijom, Crna Gora ima isti učinak kao na debaklu prije dvije godine u Litvaniji - dobila je Makedoniju u prvom kolu, pa izgubila sve ostale.

Naravno, izabranici Luke Pavićevića imaju priliku da se sjutra veče protiv Srbije makar pobjedom oproste od EP.

Po onome što su prikazali protiv Litvanaca, izabranici Luke Pavićevića su zaslužili da slave, ali su u produžetku, posebno u njegovom finišu, bili brzopleti i upisan je treći poraz.

Presudila je trojka Darijuša Lavrinoviča 51 sekundu prije posljednjeg zvuka sirene za nedostižnih 75:70. Pobjedu Litvanaca potvrdio je Jonas Valančunas sa linije penala.

Blistao je Tajriz Rajs sa 19 poena, a upravo je Amerikanac trojkom 10,7 sekundi prije kraja regularnog dijela donio produžetak „crvenima“. U posljednjem napadu Litvanaca, Renaldas Seibutis nije bio precizan, pa se ušlo u produžetak.

Osim Rajsa, odličan je bio Dubljević sa 14 koševa i šest skokova. U redovima Litvanije, sjajnu partiju prikazao je centar Kšištof Lavrinovič, koji je sa 24 koša bio nerješiva enigma za našu selekciju. Trojke je šutirao 4-3, dvojke 7-6 i bio je MVP igrač meča.

Krenula su braća Lavrinović - Kšištof i Darijuš silovito od starta, dali su prvih 12 poena za svoju selekciju, ali je u finišu prvog dijela naša selekcija našla rješenje za njih i stigla je do izjednjačenja. Velika borba u drugom periodu, Crna Gora je imala četiri poena prednosti, Litvanija se vraća u igru, ali je zahvaljujući Rajsu naša selekcija na odmor otišla sa plus dva (34:32).

Ista slika i u nastavku, velika borba i igra koš za koš, a trojka Kšištofa Lavrinoviča omogućila je Litvaniji da u odlučujuću dionicu uđe sa četiri poena viška (51:47). Mantas Kalnietis i Kšištof Lavrinović su pogodili trojke na startu posljednje četvrtine, pa je naš rival otišao na plus osam (57:49).

Činilo se tada da je meč riješen, ali se igrači Crne Gore nisu predavali. Zatvorili su prilaze reketu, pa su u 38. minutu izjednačili preko Suada Šehovića (58:58). Ušlo se u neizvjesnu završnicu, Litvanci su kakon koša uz dodatno bacanje Kšištofa Lavrinoviča 46 sekudni prije kraja regularnog dijla stigli do 63:63.

Naši igrači su željeli trojku, dva puta su je promašivali, ali su pravili i skokove u napadu, da bi na kraju Rajs pogodio za izjednačenje i produžetak.

Novom trojkom Rajsa, Crna Gora je u 42. minutu povela 68:66, ali je to bilo sve što je uradila. Bilo je nekoliko brzopletih šuteva, a Litvanija je to kaznila preko Darijuša Lavrinoviča za potvrdu trijumfa i prolaza u drugu fazu.

Pobjede u B grupi ostvarili su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Srbija je pobijedila Letoniju 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 20:18) i trećom pobjedom obezbijedila plasman u drugu fazu takmičenja.

Selekcija BIH je savladala Makedoniju 62:54 (16:15, 13:13, 12:17 i 21:9) i drugom pobjedom ostala u trci za drugu fazu.

Crna Gora će u petom kolu, sjutra u 21 sat, igrati sa Srbijom.

Makedonci najavljuju poraz Srbije od Crne Gore

Odmah nakon poraza Crne Gore od Litvanije, makedonski novinari počeli su da prave teoriju zavjere. Po njihovoj verziji, Srbija će namjerno da izgubi od naše selekcije kako bi eliminisala četu Aleša Pipana, od koje je izgibila u petak.

Srbi bi tako u narednu fazu prenijeli četiri boda, jer su bili bolji od Litvanije, Letonije i Bosne i Hercegovine. Da li će doći do ovoga scenarija, vidjeće se večeras na parketu dvorane „Podmežakla“.

TOK MEČA

"Crveni" nisu uspjeli, poraženi su u produžetku od Litvanije sa 77:70, Darijuš Lavrinovič je dao ključnu trojku 51 sekundi prije kraja.

Seibutis je promašio, igraće se produžetak.

Litvanija ima posljednji napad.

Rajs je pogodio trojku 10,7 sekuni prije kraja za 63:63.

Serija Crne Gore 7:0 za povratak u meč (57:56).

Poentirao je Sekulić, Crna Gora se vratila u igru (57:53).

Nova trojka Kšištofa, Litvanci su na plus osam (57:49).

Trojka Kšištofa Lavrinoviča, donijela je Litvancima plus četiri (51:47) pred odlučujućih 10 minuta.

Osmi poen Valančunas u nastavku, Litvanija ima plus tri (46:43), Pavićević je zatražio minut odmora.

Na startu drugog poluvremena razigrao se Valančunas, Litvanija vodi (41:39).

Dobra igra Crne Gore, koja na poluvremenu ima dva poena prednosti (34:32).

"Crveni" su imali plus četiri i napad, Bjelici je lopta ispala, a Darijuš Lavrinovič sve to kaznio lakim poenima iz kontranapada (25:27).

Kleiza je vezao četiri poena, Litvanija je stigla do izjednačenja (23:23).

Sead Šehović i Sekulić su pogodili, Crna Gora ima plus četiri (23:19) u 11. minutu.

Dubljević je pogodio trojku, Crna Gora je stigla do izjednačenja (17:17).

Darijuš i Kšištof Lavrinovič su dali sve poene za Litvaniju, koja vodi 12:7 na sredini prve četvrtine.

Suad Šehović je pogodio uz dodatno, ali je Kšištof Lavrinovič poentirao za 8:3.

Dvije trojke Darijuša Lavrinoviča, Litvanija vodi 6:0.

Naša selekcija meč počinje sa petorkom Rajs, Suad Šehović, Aleksa Popović, Dubljević i Sekulić.

Meč je od izuzetne važnosti za "crvene", jer ih samo pobjeda ostavlja u trci za drugi krug.

Crna Gora i Litvanija igraju posljednji meč 4.kola u grupi B u Jesenicama.

Naša selekcija je u dvoranu "Podmežakla" 90 minuta prije početka meča, a pred sam ulaz u dvoranu grupa od 50-tak navijača je prepriječilo put autobusu.

Oni su na taj način željeli da pruže podršku igračima i stručnom štabu pred duel sa Litvancima.

Galerija

Bonus video: