Crnogorski basketaši prvi put izlaze na veliku scenu

Crna Gora će u grupnoj fazi igrati sa Letonijom, aktuelnim evropskim prvakom, i Turskom
205 pregleda 10 komentar(a)
basket, Foto: Kscg.me
basket, Foto: Kscg.me
Ažurirano: 20.06.2018. 12:50h

Miloš Milošević, Marko Dabanović, Mario Paladin i Vaso Milović - članovi su prve crnogorske reprezentacije u košarci "tri na tri".

Njih četvorića pokušaće 29. i 30. juna u Francuskoj da izbore nastup na završnici šampionata Evrope.

"Crnogorska 3x3 reprezentacija će ove godine nastuputi u Francuskoj prvi put u kvalifikacijama za Evropa kup koji će se održati u septembru u Bukureštu. Našu zemlju predstavlja ekipa "G Unit"-a, najbolje plasirana crnogorska ekipa i ekipa koja je dugo među 50 najboljih na svijetu", rekao je koordinator za košarku 3 na 3 u Košarkaškom savezu, Filip Patković.

Crna Gora će u grupnoj fazi igrati sa Letonijom, aktuelnim evropskim prvakom, i Turskom.

"Nadamo se da ćemo proći grupu, ukoliko uspijemo u tome, već naredni dan 30. juna, igra se četvrtfinale. Pobjeda u tom meču bi značila plasman na Evropa kup.", kaže Patković.

Letonci su prvi rival, to je selekcija koja je aktuelni evropski i bivši svjetski šampion. Turska je na papiru lakši rival. Dvije selekcije plasiraće se u četvrtfinale, a pobjeda u prvoj nokaut fazi garantuje nastup na Evropskom prvenstvu.

"Veliko je zadovoljstvo što ćemo predstavljati Crnu Goru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Naša očekivanja su da se kvalifikujemo na šampionat, tačnije da uđemo u polufinale. Svakako neće biti lako, ali se radujemo što ćemo se probati sa nekim od najjačih ekipa. Nikogo na se ne bojimo, spremni smo za sve protivnike i nadam se da ćemo pokazati koliko možemo", poručio je kapiten Miloš Milošević.

"Radujemo se pozivu u reprezentaciju. Čekaju nas jake kvalifikacije. Turnir otvaramo protiv Letonije, aktuelnog prvaka Evrope. Spremni smo, radujemo se meču i nadam se plasmanu na Evropsko prvenstvo". kazao je Marko Dabanović na konferenciji za medije.

Našem timu značiće i to što dugo nastupaju zajedno.

"Veoma je bitno to što se dobro poznajemo, jer u 3 na 3 nema vremena za zajedničke pripreme, pa je bitno poznavanje igrača. Da znate karaktere ostalih članova tima, znači nam dosta to što se poznajemo dugo i što dugo igramo zajedno. To je sigurno veliki plus", ističe Milošević.

Košarka 3 na 3 je u velikoj ekspanziji.

Mečevi koji traju do 10 minuta ili 21. poena izuzetno su atraktivni, što puni tribine na svim turnirima. Činjenica da će se ovaj sport naći i na Olimpijskim igrama o Tokiju, dodatno je povećala značaj. Osam najboljih svjetskih selkecija boriće se za olimpijsku medalju 2020. u Japanu.

Bonus video: