„Crveni” moraju na Eurobasket

Crna Gora će igrati u grupi F kvalifikacija sa Gruzijom, Slovačkom i Albanijom. Selektor Bogdan Tanjević je odveo tim na pripreme Zlatibor
25 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2016. 20:29h

Dvije godine nakon senzacionalnog poraza od Holandije, koji ih je izbacio iz voza za prvo Evropsko prvenstvo održano u četiri države (Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Letoniji), košarkaši Crne Gore su na novom početku.

„Crveni” su danas otputovali na bazične pripreme na Zlatibor, gdje će skupljati snagu za kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta, čiji će domaćini naredne godine biti Rumunija, Finska, Izrael i Turska.

Rivali u grupi F biće Gruzija, Slovačka i Albanija, a mjesta na šampionatu ima za sedam pobjednika grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe.

Zanimljivo, kvalifikacije će se igrati od 31. avgusta do 17. septembra, u istovjetnom terminu kada će se naredne godine igrati jubilarni 40. Eurobasket.

"Pripreme će trajati 37 dana, uz osam kontrolnih mečeva. U pripremnom periodu više volim treninge nego utakmice, ali su i one odlična priprema za ono što nas čeka u kvalifikacijama. Svi igrači su u dobrom stanju dočekali početak priprema, što su pokazali i medicinski pregledi".

"Vjerujem u dobar rad koji će, nadam se, donijeti rezultat kome smo svi posvećeni, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema više reprezentacija koje se mogu dobiti sa 90 odsto napora, moramo da respektujemo sve protivnike u grupi i da iz takvog pristupa dođe željeni rezultat".

"Imamo odličan sastav i volio bih da ovakvu ekipu imam na okupu tokom sezone za takmičenje u Evroligi", rekao je selektor Bogdan Tanjević.

Kapiten nacionalnog tima Suad Šehović je poručio da će igrači uraditi sve što mogu sve da se plasiraju na Eurobasket.

"Na početku smo novog ciklusa, koji je veoma važan za crnogorsku košarku. Jedino što mogu da obećam je da ćemo uraditi sve da nam se ne ponovi ono što se desilo prije dvije godine kada nismo prošli kvalifikacije".

"Naša želja je da se plasiramo na Eurobasket i najvažnije je da početak kvalifikacija dočekamo u kompletnom sastavu. Rano je govoriti o protivnicima, jer će biti vremena za analizu. Respektujemo sve reprezentacije, ali ćemo sigurno najviše respektovati sebe", naglasio je stariji od braće Šehović.

Njegov zamjenik, Bojan Dubljević, vjeruje da će naporan rad i velika želja donijeti rezultat.

"Poslije kratke pauze imamo priliku da se vratimo na evropsku scenu. Svi smo motivisani i nadam se da ćemo uz dobar rad doći do našeg cilja", bio je kratak i jasan centar Valensije.

Reprezentacija će na Zlatiboru boraviti do 16. avgusta i u tom periodu odigrati četiri kontrolna meča. Mađarska će biti protivnik 5. i 7. avgusta, a dueli protiv Švajcarske zakazani su za 10. i 13. avgust.

Turnir u Skoplju na programu je od 17. do 19. avgusta, a gostovanje selekciji Slovenije je zakazano za 27. avgust, što će biti i posljednja provjera pred početak kvalifikacija.

Crna Gora u premijernom meču u kvalifikacijama, 31. avgusta u Podgorici, dočekuje Slovačku.

Na spisku 17 igrača, kažnjeni Đukanović pozvan da pomogne!

Na spisku selektora Tanjevića je 17 igrača, a jedan od njih sigurno neće moći da igra u kvalifikacijama.

U pitanju je Milutin Đukanović, koji je u februaru kažnjen dvije godine zbog tuče na utakmici Lovćen - Ibar, ali mu je nakon molbe Predsjedništvo KSCG smanjilo na osam mjeseci.

Spisak - plejmejkeri

Nikola Ivanović (AEK, Grčka)

Nikola Pavlićević (Olimpija, Slovenija)

Derek Nidam (Ređo Emilija, Italija)

Bekovi

Nemanja Vranješ (Budućnost Voli)

Vladimir Mihailović (Vircburg, Njemačka)

Suad Šehović (Budućnost Voli)

Sead Šehović (Budućnost Voli)

Dino Radončić (Real Madrid, Španija)

Milutin Đukanović (bez kluba)

Krilo

Nemanja Đurišić (Zjelona Gora, Poljska)

Krilni centri

Nemanja Radović (Mursija, Španija)

Vladimir Dašić (bez kluba)

Danilo Nikolić (Bilbao, Španija)

Ivan Maraš (Cmoki, Bjelorusija)

Centri

Nikola Vučević (Orlando, SAD)

Bojan Dubljević (Valensija, Španija)

Marko Todorović (Bilbao)

Galerija

Bonus video: