„Crveni” u predvorju pakla

Košarkaši Crne Gore stigli u pretopli Donguan, gdje ih čeka (ne)moguća misija - da sjajnu Tursku savladaju, i to ubjedljivo, kako bi ostali u igri za kvalifikacije za Olimpijske igre
8337 pregleda 16 komentar(a)
„Dobili smo najtežeg mogućeg rivala”: Suad Šehović se dogovara sa Derikom Nidamom, Foto: FIBA
„Dobili smo najtežeg mogućeg rivala”: Suad Šehović se dogovara sa Derikom Nidamom, Foto: FIBA

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Iz Nanđinga, grada za koji Kinezi kažu da ima jednu od najboljih klima u njihovoj zemlji, košarkaši Crne Gore su stigli u predvorje pakla. I u bukvalnom, i figurativnom značenju - u Donguanu, gdje će danas protiv Turske i u ponedjeljak protiv Japana tražiti ubjedljive pobjede za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, dočekala ih je temperatura od 35 stepeni Celzijusa, ali je subjektivni osjećaj da je znatno toplije, jer je vlaga ogromna i jako se teško diše.

Zvezdan Mitrović je zbog puta iz Nanđinga do Šenžena, koje je trajalo dva sata avionom, pa onda i autobusom preko sat do Donguana, odlučio da da igračima slobodno. Treninga nije bilo, pojedini košarkaši su samo radili u teretani, a dvoranu Kulturnog i sportskog centra Donguan će „osjetiti” tek danas ujutro.

I onda ih od 13.30 časova po našem vremenu (19.30) po lokalnom čeka gotovo nemoguća misija - da savladaju selekciju koja je u rukama imala pobjedu protiv SAD, promašila četiri bacanja prvi vođstvu 92:91 osam sekundi prije kraja produžetka, a onda psihički pala i doživjela šokantan poraz od Češke, zbog čega je osuđena na borbu za plasman od 17. do 32. mjesta.

- Turska je bila jedan od favorita za četvrtfinale, izuzetan je sastav. Nesrećan poraz od Amerikanaca nakon četiri promašena bacanja, nesportskog faula i svega što se dešavalo u posljednjim sekundama, definitivno je uticao da indisponirano odigra meč sa Češkom i ispadne. Ovo je za nas totalno neplaniran protivnik i ubjedljivo najkvalitetnija ekipa u donjem dijelu Svjetskog prvenstva - priznaje Mitrović.

87 odsto je bila vlažnost vazduha juče u Donguanu, zbog čega se činilo da je mnogo više od izmjerenih 34 stepena Celzijusa. Izlazak na otvoreno svima teško pada, jer vam je potrebno nekoliko sekundi da dođete do vazduha

Crna Gora nema kud - pobjeda je imperativ, po mogućnosti sa što većom razlikom.

- Moramo da pobijedimo, ali biće to jako teško. Oni su apsolutni favoriti. Sa ovim sastavom Turske smo već igrali u Ankari, to je dominatna ekipa vrlo talentovanih igrača, ali probaćemo da damo sve od sebe - obećao je selektor. Turska je bila rival Crne Gore i u kvalifikacijama za Mundobasket - domaći su u Ankari slavili (79:69), „crveni” su se revanširali u „Morači” (71:65), a u oba meča je odličan bio Bojan Dubljević (ukupno 39 poena i 19 skokova). To je dokaz da je Turska „tanka” pod košem, jer Semih Erden je jedini pravi centar, a nije vrhunska klasa. Ali, bekovska linija je velika prednost tima Ufuka Saridže.

- Iz utakmice u utakmicu se ponavlja da imamo problem kad protivnik krene da igra izuzetno agresivno na bekovsku liniju, a oni imaju igrače koji su sposobni za to. Naša prednost je na centarskim pozicijama, ali kad se prva linija anulira agresivnom igrom, kada nema dobrog pasa i pravovremene saradnje, to nam zadaje velike probleme. Imamo prednost pod košem, ali igrači koji kreiraju igru moraju da stvore lijepe pozicije da bi se to iskoristilo - jasan je Mitrović.

Trenera koji će već 11. septembra biti u Lionu i pridružiti se pripremama Asvela, koji će ove sezone voditi u Evroligi, ne zavarava potpuno neočekivani poraz današnjeg rivala od Češke.

- Gledao sam tu utakmicu, Turska je igrala bez imalo agresije. Poslije poraza od Amerikanaca je ušla totalno indisponirana, to uopšte nije bila prava slika. Turci su protiv SAD pokazali kakva su reprezentacija, zonskom odbranom su uspjeli da zaustave Amerikance, i skok i unutrašnju igru, bili su sjajni, ali je protiv Češke bilo sve potpuno drugačije.

Nikola Ivanović nije igrao posljednji meč grupe F protiv Brazila, jer je povrijedio rame lijeve ruke u duelu sa Novim Zelandom, a njegov nastup je i dalje upitan.

- Radio je malo u teretani, vidjećemo u kakvom je stanju poslije jutarnjeg treninga i da li će biti u sastavu - zaključio je MItrović.

I Suad Šehović je, kao i svi u taboru Crne Gore, začuđen s kim će se danas susresti.

- Najveće iznenađenje je što je Turska ispala, to je najteži protivnik kojeg smo mogli da dobijemo. Borićemo se dok god postoji i teoretska šansa, a sigurno je da ne želimo da se vratimo sa prvenstva bez ijedne pobjede. Prva šansa je protiv Turaka, kvalitetnog protivnika koji igra odlično i nesrećno je ispao. Iz utakmice u utakmicu smo dizali formu i ubijeđen sam da ćemo se prikazati u još boljem svjetlu, da ćemo odigrati pravi takmičarski i borben meč - ističe 32-godišnji Bjelopoljac.

Česi su srušili Turke igrom pod košem - centri Ondžej Balvin i Patrik Auda zajedno su upisali 33 poena i 20 skokova, a odlična su bila i krila Vojteh Hruban sa 18 i Jaromir Bohačik sa 15 koševa. Zna se da je Crna Gora najjača u reketu i mogla bi da iskoristi češki recept...

- Na jutarnjem treningu i sastancima obratiti pažnju na njihove slabosti. Sigurno je da su dosta slabiji unutra, nego na spoljnim pozicijama, gdje imaju i NBA i evroligaške igrače. Tražićemo njihove slabosti i pokušati da ih iskoristimo. Razmišljamo samo o toj utakmici i da na njoj napravimo dobar rezultat - poručio je Šehović.

Poljska je dokaz koliko je sreća bitna

Crna Gora je u generalnoj probi za Mundobasket bez ikakvih problema savladala Poljsku (70:65), ali je sada ta ekipa u četvrtfinalu. Tim bez ijednog NBA igrača i jednim evroligaškim epizodistom (18-godišnji Aleksander Balcerovski odigrao svega šest utakmica za Gran Kanariju u elitnom takmičenju) iskoristila je sjajan žrijeb i pobjedama nad lošom Kinom, još gorom Južnom Korejom, te Venecuelom i oslabljenom Rusijom stigla do četvrtfinala. - To je dokaz da je faktor sreće izuzetno bitan da bi se napravio dobar rezultat. Poljska je dobila jednu utakmicu u pripremnom periodu, ima skroman sastav, ali je odigrala dobro u laganoj grupi. Iskoristila je sreću, čestitke na tome - rekao je Mitrović.

„Bjelicaaaa” - Japanci oduševljeni susretom sa bivšim saigračem

Donguan se svidio crnogorskim košarkašima, jer je sve mnogo modernije i življe nego u Nanđingu, a posebno nego u Jangžuu i Sinjuu, gdje su igrali pripremne mečeve. Za boravak u velelepnom hotelu „Kande” kažu da im je konačno dočarao atmosferu Svjetskog prvenstva van dvorane, a posebno zanimljiv je bio jedan susret u ogromnom lobiju. Japanci su se vratili sa treninga i ugledali Milka Bjelicu.

Odjednom se prolomio usklik jednog od „samuraja”, Đođija Takeučija, koji je zavikao „Bjelicaaaa” i bacio se u zagrljaj saigraču iz prošle sezone. Najiskusniji crnogorski košarkaš je nekoliko minuta proveo sa Japancima, a sa čak petoricom je igrao u Alvark Tokiju, koji vodi Luka Pavićević.

Bonus video: