CSKA nakon drame i produžetka do pehara

Meč za titulu prvaka, Fenerbahče - CSKA MOskva 96:101 (20:22, 10:28, 23:19, 30: 14, 13:18)
1 komentar(a)
CSKA Moskva, Foto: Euroleague.net
CSKA Moskva, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 15.05.2016. 21:05h

Moskovski CSKA je prvak Evrope u košarci. Ruski gigant sa Dimitrisom Itudisom je uspio da uz mnogo drame, na parketu i van njega nakon produžetka savlada Fenerbahče svog kuma Željka Obradovića u "Mercedes benc areni" u Berlinu (101:96).

"Ne znam šta da kažem", kazao je Itudis, a onda raspalio:

"Ponosan sam na moje momke, srećan sam zbog svih u klubu. Imali smo teških trenutaka u ovom finalu, ali pokazali smo karakter. Rekao sam Teodosiću i De Kolou da moraju da dobiju utakmicu i dobili smo je", istakao je Itudis.

To je sedma titula prvaka Evrope za CSKA, dok je Fenerbahčeu izmakla prilika da postane prvi turski klub sa titulom prvaka Evrope. A Obradović, najtrofejniji evropski trener, izgubio je drugo svoje finale, od ukupno deset.

Iako je meč riješen u produžetku, heroj „armejaca” je bio centar Viktor Hrjapa, koji je iz odbojke donio poravnanje 1,9 sekundi prije kraja regularnih 40 minuta za 83:83.

A činilo se odmah nakon poluvremena da će ruska ekipa lagano doći do trofeja jer je nakon 22 minuta vodila sa čak 21 poenom razlike (53:32), pošto je Kajl Hajns poentirao uz dodatno slobodno bacanje na asistenciju Miloša Teodosića.

"Do sada nisam znao kako je lijepo osvojiti Evroligu, ali sada znam i radiću još više da bih osvojio još koji trofej. Igrali smo dobro od starta, skoro čitavo vrijeme držali utakmicu pod kontrolom, ali Fener je pokazao da se nikada ne predaje. Ipak, na kraju smo uradili sve što je bilo potrebno da dobijemo", kazao je Teodosić

U produžetku Itudisovi igrači imali su više svježine. Najefikasniji u obje ekipe bio je MVP regularnog dijela, ali i finala Evrolige, Nando de Kolo sa 22 koša, dok je Teodosić postigao 19. Oba igrača su imala po sedam asistencija, s tim što je srpski plejmejker imao neuporedivo bolji procenat šuta i tri skoka više (5). KOd Fenerbahčea najefikasniji su bili Bobi Dikson (17), dok su po poen manje ubacili Luiđi Datome, Ekpe Judo i Pero Antić.

A finale je donijelo ogromnu tenziju, jer je tokom druge četvrtine došlo do manjeg koškanja i tuče dvije navijačke grupe. I nesvakidašnja situacija u VIP loži, kada je jedan od zvanica CSKA uhvatio za ruku Nikolu Kalinića, i to nakon sudijskog zvižduka. Meč je prekinut na par minuta zbog protesta i negodovanja ekipe iz Istanbula.

Lokomotiva Kubanj je u debitantskom učešću na fajnl-foru košarkaške Evrolige u Berlinu osvojila bronzanu medalju. Lokomotiva je u meču za treće mjesto bila bolja od Laboral Kuće sa 85:75 (20:16, 20:26, 21:11, 24:22).

U finalu juniorske Evrolige Barselona je savladala Crvenu zvezdu sa 90:82.

Bonus video: