Đinobili doveo San Antonio do 3:2

Đinobili je prvi put u sezoni počeo meč u startnoj petorci, što je oduševilo publiku, a i njemu dalo dodatni motiv - fenomenalni Argentinac je upisao 24 poena i 10 asistencija
0 komentar(a)
Manu Đinobili, Foto: Beta/AP
Manu Đinobili, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.06.2013. 09:06h

Konačno se probudio Manu Đinobili, Deni Grin je oborio rekord po broju trojki u NBA finalu, a Toni Parker i Tim Dankan su bili na svom nivou.

Zbog toga Majamiju nije bilo spasa - San Antonio je u petom meču finala slavio sa 114:104 i vodi 3:2. Serija se vraća na Floridu, a šampion više nema prava na kiks.

Šesta utakmica igra se u noći između utorka i srijede, u tri sata nakon ponoći po našem vremenu.

Đinobili je prvi put u sezoni počeo meč u startnoj petorci, što je oduševilo publiku, a i njemu dalo dodatni motiv - fenomenalni Argentinac je odigrao najbolju utakmicu u plej-ofu i upisao 24 poena i 10 asistencija.

„On je veliki dio svega što radimo. Vidjeli ste večeras u našoj igri i rezultatu koliko nam znači. Uvijek smo vjerovali u Manua, znamo šta ima u sebi. Nadamo se da će to pokazati još jednom i da ćemo upisati još tu jednu pobjedu”, rekao je Dankan, koji je meč završio sa 17 koševa i 12 skokova.

Manu je otkrio šta ga je motivisalo.

„Bio sam ljut, razočaran. Igramo NBA finale, rezultat je 2:2, a znam da nisam pomogao ekipi. To je bilo frustrirajuće”, rekao je osvajač olimpijskog zlata u Atini.

Parker je bio najefikasniji u domaćem timu sa 26 pogodaka, a Grin je ubacio 24 i sa šest trojki stigao do brojke od 25 u velikom finalu.

Time je za tri precizna šuta iza linije 7,24 metra srušio rekord sadašnjeg asa Majamija Reja Alena, čije su trojke donijele titulu Bostonu 2008.

Odličan je bio i Kavaj Lenard, koji je upisao 16 poena (šut iz igre 8-6), osam skokova i tri ukradene lopte i izvanredno čuvao Lebrona Džejmsa - Kralj je stigao do cifre od 25 koševa, ali je od 22 pogodio svega osam šuteva.

Isti broj pokušaja za isti broj poena je imao i Dvejn Vejd, ali je on bio nešto sigurniji, jer je bio precizan 10 puta.

„Sada je najvažnija šesta utakmica. U takvoj smo situaciji da ne možemo da brinemo o sedmom meču finala, jer za nas sada postoji samo šesti”. rekao je Džejms.

I preostali član Velike trojke, Kris Boš, imao je dvocifren broj koševa (16), dok je Alen ubacio 21 (trojke 4-4).

Ukoliko San Antonio pobijedi iskoristi jednu od dvije meč lopte, nastaviće tradiciju da osvaja titulu u neparnim godinama, jer je bio najbolji 1999, 2003, 2005. i 2007. godine.

Zanimljivo, timovi sa Istoka nisu uzeli titulu u neparnim godinama od 1997. godine, kada je vladao Čikago. Osim Sparsa, šampionsko prstenje su osvojili LA Lejkersi 2001. i 2009, kao i drugi tim iz Teksasa, Dalas, 2011.

Bonus video: