Dječački snovi u Barseloni

177 pregleda 9 komentar(a)
Titić i Žižić, Foto: Velibor Gašanović
Titić i Žižić, Foto: Velibor Gašanović
Ažurirano: 05.01.2016. 22:04h

Dva košarkaška bisera Nikola Žižić i Pavle Titić od avgusta prošle godine karijeru grade u fabrici asova - Barseloni.

Sa 15 godina krenuli su putem, koji su, prije njih, utabali Nikola Mirotić i Marko Todorović - iz Džokera u Španiju, sa istim snovima. Da jednog dana zaigraju na najvećoj sceni.

Kratak period odmora, supertalentovani dječaci iskoristili su da posjete rodnu Podgoricu, napune baterije za nove izazove.

"Bila je ovo nezaboravna godina. Dobio sam priliku da igram u najboljem klubu u Španiji i Evropi, da živim u prelijepom gradu. Ne znam može li bolje", kaže Žižić, dječak koji sa 205 centimetara pokriva pozicije četiri i pet.

"Imamo najbolje uslove za treninge, kao i za školovanje. Ljudi iz Barselone su nam pružili sve, na nama je da radimo dobro, da iz dana u dan budemo bolji", nadovezao se mladi plejmejker Titić.

Njih dvojica dio su ex-Yu kolonije u Barseloni - čak osmorica igrača sa ovih prostora je u mlađim selekcijama katalonskog giganta.

"Svaki bolji klub u Španiji, ima jednog ili dvojicu košarkaša sa ovih prostora. Izuzetno nas cijene, naš talenat i posvećenost", priča Žižić.

Obojica vjeruju da će, kada dođe vrijeme, potpisati i profesionalni ugovor sa slavnim klubom.

"Imamo amaterske ugovore do 18. godine, kada slijede pregovori sa čelnicima Barselone o tome da li ćemo nastaviti karijeru u Barsi. Vjerujemo da hoćemo", kažu, uglas, Žižić i Titić.

Žižić i Titić su prve korake napravili u školi košarke i fabrici talenata Jadrana Vujačića.

"Trenirali smo po tri sata dnevno. Bez njegove pomoći i znanja ne bismo bili tu gdje smo sada", kažu Džokerove nove nade, ne zaboravljajući, međutim, da pomenu i druge trenere sa kojima su radili prije odlaska u Barselonu.

"Mnogo sam naučio od Zorana Savkovića, Nemanje Bogdanovića i Ljubiše Gojšina", ističe Titić.

"I oni su neizostavni dio naše dosadašnje košarkaške karijere", nadovezao se Žižić.

Žižić i Titić članovi su naših mlađih reprezentativnih selekcija Crne Gore. Žižić nije igrao na kadteskom šampionatu u Litvaniji zbog povrede, dok je Titić bio u selekciji koja je 12. mjestom u Kaunasu uspjela da sačuva elitni status.

Na tom šampionatu pokazalo se da i male zemlje, uz dobar rad i hemiju u timu, mogu da naprave čuda. Bosna i Hercegovina je postala šampion Evrope u tom uzrastu, i to nakon što ih je Crna Gora savladala u prvoj fazi.

"Mi smo ih pobjedili, a oni su osvojili titulu. Imali su tri kvalitetna igrača, kako je prvenstvo odmicalo igrali su sve bolje. Imali su našu podršku tokom finala, navijali smo svim srcem za njih, na kraju smo i istrčali na parket da im čestitamo", priča Titić.

Kadetsku reprezentaciju Crne Gore od 20. do 28. januara očekuju pripreme u Tivtu, nakon kojih će nastupiti na tradicionalnom turniru u Turskoj 6. februra. Titić će zbog zdrastvenih problema propustiti pripreme, dok se Žižić nalazi na spisku selektora Dušana Dubljevića.

"Pozvan sam na pripreme u Tivtu. Nisam siguran da li ću nastupiti zbog obaveza koje imam u školi. Vjerujem, ipak, da ćemo se uklopiti i sa zadovoljstvom se odazvati pozivu selektora“, rekao je Žižić.

Titića malo usporili zdravstveni problemi

Iako je zadovoljan sezonom, Titića su da pruži još bolje partije spriječili problemi sa srcem.

Uskoro ga očekuje hirurški zahvat na prestižnoj klinici u Barseloni, kako bi otklonio smetnje da se u nastavku uspješno bavi sportom koji voli.

"Trenutno imam zdrastvenih problema zbog kojih sam smanjio intenzitet treninga. Očekuje me operacija, ali nadam se da ću se brzo vratiti na parket", kaže Titić.

Navaro - vjerni navijač Barsinih nada

Jedan od najvjernijih navijača mlađih selekcija Barselone je košarkaški superstar i legenda Barse - Huan Karlos Navaro.

"Navaro je poznat po tome da voli da gleda mečeve mlađih selekcija Barselone. Kad god ima vremena sa djecom je tu i bodri nas", kaže Žižić.

Da li možda Navaro želi da se bavi trenerskim poslom?

Moguće. S obzirom na to da je pri kraju karijere, možda se odluči za trenerski poziv - dodao je Žižić.

Bonus video: