Dončić ruki godine, Adetokumbo MVP

Košarkaš Dalasa prosječno je bilježio 21,2 poena, 7,8 skokova i šest asistencija.
6563 pregleda 2 komentar(a)
Dončić, Foto: Richard Shotwell/Invision/AP
Dončić, Foto: Richard Shotwell/Invision/AP
Ažurirano: 25.06.2019. 08:40h

Slovenački reprezentativac Luka Dončić proglašen je za rukija godine u NBA ligi.

Dončić je imao veoma uspješnu sezonu u najjačem košarkaškom takmičenju - košarkaš Dalasa prosječno je bilježio 21,2 poena, 7,8 skokova i šest asistencija.

"Nemam riječi. Ovo je nešto posebno za mene. Sjanu sezonu imali su Trej Jang i Deandre Ejton. Srećan zbog ove nagrade, ovo je posebno”, rekao je Dončić.

On je prošle sezone u NBA stigao iz madridskog Reala.

A MVP nagrada pripala je košarkašu Mivokija, Janisu Adetokumbu.

Grčki reprezentativac je postao treći najmlađi košarkaš koji je MVP titulu osvojio u posljednjih 40 godina, iza Derika Rouza i Lebrona Džejmsa. Grk je peti igrač rođen van američkog kontinenta koji je osvojio ovu prestižnu titulu.

U emotivnom obraćanju, Janis je rekao da su ga očeva smrt, kao i izazov Kobe Brajanta na Tviteru 2017. godine motivisali.

"Kobe je zapalio plamen", rekao je Adetokumbo.

Adetokumbo je postao prvi igrač poslije Šekila O'Nila, koji je prosječno bilježio minimum 25 poena i 10 skokova. Košarkaš Milvokija je ove sezone prosječno bilježio 27,7 poena, 12,5 skokova i 5,9 asistencija. Bio je i kapiten Istoka na Ol-star meču.

On je ove sezone vodio Bakse do finala Istoka, gdje su poraženi od Toronta 4:2.

Drugo mjesto u glasanju za MVP igrača pripalo je Džejmsu Hardenu, treće Polu Džordžu, četvrto Nikoli Jokiću, a peto Stefu Kariju.

Najbolji defanzivni košarkaš je Rudi Gober iz Jute. Lu Vilijams osvojio je nagradu za najboljeg šestog igrača, Paskal Sijakam iz Toronta je najviše napredovao, a Majk Badenholzer iz Milvokija osvojio je nagradu za najboljeg trenera.

Derik Rouz osvojio je nagradu za momenat sezone. Nagrada mu je pripala za sjajan meč protiv Jute kada je ubacio 50 poena i postigao koš za pobjedu u posljednjem napadu.

Leri Bird i Medžik Džonson osvojili su nagradu za životno djelo.

Bonus video: