Đorđević: Ambicija je osvajanje jedne od medalja

"Naš karakter nam ne dozvoljava da uđemo s manjim ambicijama nego što je osvajanje medalje. Mislim da ova generacija zaslužuje da cio ovaj period u kom smo bili zajedno, kruniše osvajanjem medalje", rekao je Đorđević
0 komentar(a)
Aleksandar Đorđević, Foto: Beta
Aleksandar Đorđević, Foto: Beta
Ažurirano: 20.07.2017. 13:31h

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đordjević rekao je danas da njegova ekipa na predstojeće Evropsko prvenstvo odlazi s ambicijom da osvoji jednu od medalaja, ali da ne želi da stvara pritisak prije početka priprema.

"Znamo šta nam je činiti, znamo zadatak. Ne želim da stvaram presiju, jer mislim da sam to već uradio na prethodnom sastanku. Naš karakter nam ne dozvoljava da uđemo s manjim ambicijama nego što je osvajanje medalje. Mislim da ova generacija zaslužuje da cio ovaj period u kom smo bili zajedno, kruniše osvajanjem medalje", rekao je Đorđević novinarima na okupljanju u Beogradu.

Reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu na početku priprema za Evropsko prvenstvo, a na okupljanju se pojavilo 16 igrača, dok će se kasnije tokom dana priključiti i Milan Mačvan koji je na pregovorima s novim klubom.

"Mislim da su svi igrači imali dosta vremena da se odmore. Mislim da su puni elana i želje da krenu u ove pripreme na pravi način. Neki povrede vuku iz prvenstva, ali mislim da će za tri, četiri dana svi biti na istom i da ćemo tada krnuti s našim pripremama, znamo šta nas čeka", rekao je on.

Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi D u Istanbulu sa selekcijama Turske, Velike Britanije, Rusije, Belgije i Letonije.

"Nadam se da će nam Istanbul donijeti sreću, kao što je nekim našim reprezentativcima ove godine već donio sreću", dodao je Đorđević.

Upitan da prokomentariše konkurenciju na Evropskom prvenstvu, Đorđević je kazao da će to takmičenje biti jedno od najjačih.

"Španija će doći u najjačem sastavu. Obojica Gasola su predvodnici te reprezentacije. Španija uvijek ide na medalju. Imaju kontinuitet u radi i rezultatima. Francuska dolazi oslabljena, ali imaju jako dobre atlete i sistem. Litvanija će biti izuzetna, a razmišljamo još o Grčkoj, Hrvatska koja se prošle godine pokazala kao jedna od izuzetnih reprezentacija", rekao je Đorđević.

Teodosić: Jedno od rijetkih takmičenja na koje idemo kao favoriti

Kapiten Srbje Miloš Teodosić rekao je da je predstojeće EP jedno od rijetkih na koje Srbija odlazi kao jedan od favorita za osvajanje medalje.

"Predstojeće prvenstvo je jedno od rijetkih u posljednjih 10 godina na koje mi dolazimo kao ozbiljni favoriti. Mislim da bi nastavak kontinuitet osvajanja medalja bila sjajna stvar. Siguran da će Sale (Aleksandar Đoršević) da nam kaže da je prioritet zlato i da je to nešto na šta mi idemo. Slažem se s njim. Mislim da bi i osvajanje jedne od tri medelje takođe bio veliki uspjeh", rekao je Teodosić novinarima u Beogradu.

"Postepeno se vraćamo na stari put. Krenulo je od 2009. godine, gdje smo slučajno osvojili medalju, koju niko nije očekivao, pa onda 2014. Svjetsko prvenstvo, pa prošle Olimpijske igre. Polako se vraćamo na ono da kada odlazimo na prvenstva idemo kao favoriti za medalje", rekao je on.

Teodosić je nedavno prešao iz CSKA Moskve u Los Anđeles Kliperse, što će biti njegov prvi anganžam u NBA ligi. Upitan koja će mu biti uloga u LA Klipersima, kapiten selekcije Srbije je rekao još uvijek ne zna.

"Nismo mnogo pričali. Razgovarali smo o nekim detaljima, ali ništa bitno. Mislim da sam izabrao pravu ekipu, gledajući igrače koje Klipersi imaju. To je presudilo, kao i što tamo mogu da nađem sebe, jer je to ekipa u kojoj ću imati minute. To mi je najbitnije", rekao je Teodosić.

Reprezentativci 23. jula putuju na Kopaonik, gdje će tokom dvije nedjelje obaviti prvi dio priprema, a potom ih od 11. do 13. avgusta očekuje turnir "Trofej Beograda" u Beogradu.

Poslije toga izabranici selektora Đorđevića putuju na turnir u Hamburg, te u Atinu na turnir "Akropolis".

Evropsko prvenstvo održaće se od 31. avgusta do 17. septembra

Bonus video: