Duci Simonović: Za mene se Jugoslavija raspala još 1971.

“Sredinom 70-ih, kada je krenula parola "Evropa zdaj“, doživio sam u Ljubljani, u gradu u kojem smo postali prvaci svijeta, da, igrajući za Zvezdu, dobijem neviđene batine”, kaže Simonović
7 komentar(a)
Ljubodrag Duci Simonović, Foto: Wikimedia.org
Ljubodrag Duci Simonović, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 07.05.2014. 19:14h

Legendarni jugoslovenski košarkaš Ljubodrag Duci Simonović izjavio je da je raspad nekadašnje SFRJ predosjetio još 1971. godine kada je na katolički Božić u Zadru sa Crvenom zvezdom doživio da 8.000 ljudi skandira “Cigani” i “Srbe na vrbe”.

“Nakon utakmice jedva smo uspjeli da pobjegnemo u svlačionicu. Više od pet sati slušali smo kako ustaška rulja nastoji da nas se dočepa. Da nisi stigli policajci na konjima i vojna policija bili bismo poklani”, kazao je Simonović u ispovjesti za novi broj NIN-a.

On je, takođe, rekao da su sportisti doživjeli raspad na svojoj koži daleko prije nego što je do njega zvanično došlo.

“Sredinom sedamdesetih, kada je krenula parola "Evropa zdaj“, doživio sam u Ljubljani, u gradu u kojem smo postali prvaci svijeta samo nekoliko godina ranije da, igrajući za Zvezdu, dobijem neviđene batine, da me navijači Olimpije šutiraju i udaraju pesnicama dok nisam izgubio svijest. Tada Milošević nije postojao u političkom životu”, kazao je Simonović.

Simonović se osvrnuo i na Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine kada je zbog utakmice protiv reprezentacije Portorika, čiji su igrači bili dopingovani, napustio Olimpijadu.

“Odmah po povratku KSJ me je suspendovao na šest mjeseci. Zapravo, zauvijek su me izbacili iz reprezentacije. Nije istina da nisam želio da se vratim. Želio sam da igram za svoju zemlju, ali poziv više nikada nije stigao”, kazao je on.

Govoreći o globalnoj krizi Simonović je naveo da Evropa ima šansu za emancipatorski potencijal koji može da iznedri ozbiljnu lijevu ideju.

“Evropa će da stvori novi svijet ili će propasti. Inače, da Evropa nije uspjela da kolonizuje veći dio svijeta, u njoj bi odavno nastao socijalizam”, poručio je Simonović.

On je za reprezentaciju nekadašnje SFRJ odigrao 109 utakmica i osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, kao i srebrne medalje na šampionatima Evrope 1969. i 1971. godine.

U dresu Crvene zvezde osvojio je dvije šampionske titule, tri nacionalna kupa i Kup pobjednika kupova.

Bonus video: